Düzenli ve Şık Alanlar İçin: Kendin Yap Hasır Sepet Yapımı

Kendin Yap Hasır Sepet

Yaşam alanınızdaki düzeni sağlamak için dekoratif sepetlerden sıklıkla yardım aldığınızı biliyoruz. Üstelik bu sepetler, alanın düzenini sağlama konusunda başarılı oldukları gibi dekorasyon konusunda da destek oluyorlar. Peki, son yılların popüler alternatifleri hasır sepetleri evinizde, kendi emeğinizle yapmaya ne dersiniz? İşte, yapımı birbirinden kolay diy hasır sepet önerileri:

Jüt İpten Hasır Sepet Yapımı

Rustik yansımalardan hoşlananların kendin yap projelerinde sıklıkla yararlandığı jüt ipten birkaç adımda şık bir sepet yapmak mümkün! Hasır ipten evde sepet yapımı malzemeleri ve adımları nelerdir, birlikte inceleyelim.

Jut İpten Sepet Yapımı

Görsel Kaynak

Malzemeler

  • Karton kutu
  • Streç film
  • Jüt ip
  • Tutkal
  • Sıcak silikon tabancası
  • Kumaş parçası
  • Makas
  • Kullanılmayan plastik bir kap

Nasıl Yapılır?

  1. Öncelikle hangi boyutta sepete ihtiyacınız olduğuna karar verin ve bu doğrultuda bir karton kutu bulun.
  2. Karton kutunun yüzeyini streç film ile kaplayın. Bu aşamada streç filmde çok çıkıntı olmamasına dikkat edin.
  3. Kullanmadığınız plastik kabın içerisine tutkal koyun ve jüt ipi bu kabın içerisindeki tutkala batırın. Bu arada pratik bir uygulama için seçtiğiniz jüt ipin çok ince olmamasına dikkat etmenizi öneririz. Örneğin 2 cm ya da 3 cm kalınlığındaki bir hasır ip uygun bir seçim olabilir.
  4. Plastik kutuyu, tabandan yukarıya doğru tutkalın içerisinden çıkardığınız jüt ip ile sarmaya başlayın. İpi sıcak silikonla yapıştırın; fakat silikonu taşırmamak için sıktığınız silikon miktarına dikkat etmeniz gerektiğini önemle not düşmek isteriz.
  5. Kutuyu sarmayı tamamladıktan sonra ipi kesebilir ve uç kısmına, açılmaması için az miktarda silikon sıkabilirsiniz.
  6. Kutuyu tamamen sardıktan sonra silikonun kurumasını bekleyin.
  7. Sepeti, streç filme sarılmış kutunun içerisinden dikkatlice çıkarın.
  8. Jüt iple uyumlu renkteki kumaş parçasını kutunun uç kısımlarına silikon yardımıyla yapıştırın. İşte, sepetiniz hazır!

Kamıştan Hasır Sepet Yapımı

Evde kamıştan sepet yapımı denildiğinde ilk olarak bambu çubuklardan el örgüsü sepetler akıllara gelse de bu zahmetli ve uzun zaman alan bir proje olabilir. İşte, tam da bu nedenle biz size daha basit bir öneri sunacağız!

Eğer plastik pipet kullanıyorsanız o pipetleri atmayıp geri dönüşüm ile çok güzel bir sepet yapabilirsiniz. Dilerseniz bu fikri, eski kâğıtlar ya da gazetelerle de hayata geçirebilirsiniz. Şimdi, kamıştan sepet nasıl yapılır, anlatalım:

Kamıştan Sepet Yapımı

Görsel Kaynak

Malzemeler

  • Pipet ya da eski kâğıt, gazeteler
  • Jüt ip
  • Sıcak silikon
  • Mukavva
  • Makas
  • Pergel
  • Kalem

Nasıl Yapılır?

  1. Mukavva üzerinde pergelle çizim yaparak istediğiniz çapa sahip bir daire çizin. Dilerseniz kare ya da dikdörtgen formlarında da bu çalışmayı yapabilirsiniz.
  2. Çizdiğiniz formu makas yardımıyla kesin.
  3. Jüt ipi, dairenin ortasından başlayarak sıcak silikon yardımıyla sarın.
  4. Biriktirmiş ve temizlemiş olduğunuz pipetleri jüt iple sarın. Dilerseniz pipetler yerine yuvarlayarak ince bir şekilde sardığınız kâğıtlardan da yararlanabilirsiniz. Fakat bu noktada tüm kağıtların eşit uzunlukta olmasına dikkat etmelisiniz.
  5. Pipetleri eşit aralıklarla kesip jüt iple sardığınız daire şeklindeki mukavvanın uçlarına dikey bir şekilde yapıştırın.
  6. Artık sarılmış pipetleri ya da kâğıtları yatay şekilde örecekseniz. Bunun için yatay şekilde yapıştırdığınız çubukları, dikey çubukların bir önüne bir arkasına gelecek şekilde geçirmeniz yeterli olacak. Örme işlemi sırasında parçaları sıcak silikonla yapıştırmayı ihmal etmeyin.
  7. Sepetin üzerinde kalan dikey parçaları örgünün içerisine yerleştirebilirsiniz. Kamıştan sepet yapımı işte bu kadar kolay!

Hasır sepet malzemeleri nelerdir, evde hasır sepet nasıl yapılır, anlattık. Diy hasır sepet malzemeleri için Koçtaş’a göz atabilirsiniz. Tabii “Bu kadar zamanım yok.” derseniz de birbirinden güzel hasır sepet modelleri Koçtaş’ta sizi bekliyor.Ev dekorasyonunda hasır kullanımı oldukça popüler. Hasır sepetlere ek olarak evinizde daha fazla rustik yansımaya yer vermek isterseniz “Doğal Bir Etki: Hasır Dekorasyon Fikirleri” yazımıza göz atmanızı öneririz.