En Kullanışlı Kamp Çadırı Nasıl Seçilir?

Kamp Çadırı Nasıl Seçilir

Kamp malzemesi seçenekleri o kadar fazla ki bir outdoor ekipman mağazasına gittiğinizde kendinizi kaybolmuş hissedebilirsiniz. Çünkü çadır modelleri; kamp türüne, mevsime, kullanıcı sayısına ve daha pek çok kritere göre çeşitlilik gösteriyor. 

Yani ¨En uygun kamp çadırı bu!¨ demek oldukça zor. Önemli olan sizin ihtiyaçlarınıza cevap veren özelliklere sahip bir çadır seçmeniz. Peki, pratik çadır seçimi için nelere dikkat etmeniz gerekiyor? İşte, satılık çadır arayışına girmeden önce bilmeniz gereken ipuçları:

Kaliteli Kamp Çadırı Nasıl Seçilir?

İyi bir kamp çadırı seçmenin sırrı; uzun ömürlü, tam olarak ihtiyacınızı karşılayan ve kullanışlı bir modeli keşfetmek. Onlarca çadır modeli arasından bu kriterleri karşılayan birini seçmek için bazı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor: 

Çadırı Kullanacak Kişi Sayısı

Kamp Çadırı Seçimi

Modellerin küçük çadır ya da geniş çadır yerine kişi sayısına göre isimlendirildiğini görmüşsünüzdür. Bir kişilik çadır, sadece sizin yatabileceğiniz, kamp çantası ve diğer ekipmanların ayağınızın ucunda ya da dışarıda kalabileceği bir boyut. Eşyalarınızla birlikte zorlanmadan içerisine sığabilmek için her zaman kişi sayısına bir ekleyerek çadır boyutu seçebilirsiniz.

Örneğin iki kişi için iki kişilik kamp çadırı yerine üç kişilik çadır tercih edebilirsiniz. Hatta biraz konfor için şişme kamp yatağı kullanacaksanız bu sayıya bir kişi daha ekleyebilirsiniz. Elbette köpeğiniz ya da çocuklarınızı da göz önünde bulundurarak kaç kişilik çadır alacağınıza karar vermeniz önemli. 

Ancak kamp alanı arabanızla ulaşabileceğiniz bir mesafede değilse ya da uzun doğa yürüyüşleri yapacaksanız ağırlık taşımak yerine dar bir alanda kalmak iyi bir seçenek. 

Yazlık Çadır veya Kışlık Kamp Çadırı

Dört Mevsim Kış Çadırı

Çadırın iklim koşullarına karşı koruma özellikleri de türüne göre değişiyor. Bu da genellikle yaz ya da kışla değil, mevsimle ifade ediliyor. Yaygın olarak kullanılan iki çadır türü bulunuyor:

  • Üç Mevsim Çadır: En popüler çadır çeşitlerinden birisidir. Ilıman iklim koşullarında kullanılması için tasarlanmıştır. İlkbahar, yaz ve sonbaharda rahatlıkla kullanılabilir. Bahar yağmurlarına karşı dayanıklıdır. Ancak sert rüzgarlara ve kar yağışına karşı korumasızdır. Dört mevsim çadıra göre genellikle daha hafiftir ve hava akışını sağlayan panellerle çevrilidir.
  • Dört Mevsim Çadır: Kar ve sert rüzgarın görüldüğü sert kış koşullarına karşı dayanıklıdır. Hava akışını engelleyecek şekilde tasarlandıkları için ılıman havalarda bunaltıcı olabilir. 

Karın birikmemesi için düz yerine kubbe ya da sivri bir tavana sahip olur. Üç mevsim çadıra göre göre daha kalın kumaşa ve daha çok direğe sahiptir. Tüm bu nedenlerle kışlık kamp çadır fiyatları üç mevsimliğe göre daha yüksektir.

Çadır Yüksekliği

Kamp Çadırı Seçimi Kopyası

Çadır tabanının yeterince geniş olması, içerisinde rahatça yatabileceğiniz anlamına geliyor. Ancak üzerinizi değiştirirken ayakta durmak istiyorsanız çadır tavan yüksekliğine de dikkat etmenizde fayda var. Hatta çadır modeli seçtikten sonra mağazada kurulu şekildeyken içine girip denemenizi öneririz. 

Ekstra Tente Oda

Tüm günü ve geceyi açık geçirmek hemen hemen her iklim şartına hazırlıklı olmayı gerektiriyor. Yaz güneşinde sıcaktan bunalmamak ya da bahar yağmurunda ıslanmamak için çadırınızın bir ek bölümü olmasına dikkat edebilirsiniz.

Bu bölüm bazen çadıra bitişik bir oda şeklinde, bazen de çıkarılabilir tente halinde olabiliyor. Bu bölüm beklenmedik hava şartlarından korumanın yanı sıra eşyalarınız için de ekstra alan sağlıyor. Ayrıca çocuklar için de iyi bir oyun alanı olarak değerlendirilebilir. Bu bölüme yerleştirip yağmurlu havalarda rahatlıkla kahvaltı yapmanızı sağlayacak kamp sandalyesi modelleri ise ¨Kamp Sandalyesi Çeşitleri¨ yazımızda sizi bekliyor.

Çadır Kapısı

Daha hafif olmaları amacıyla genellikle çadırlar tek fermuarlı kapıya sahip oluyor. Ancak geceleyin tuvalete giderken veya heyecanla dışarıda oynamak isteyen çocuğunuzlayken tek kapı yeterli olmayabilir. Bu nedenle iki kapılı çadır modellerini tercih etmenizde fayda var.

Havalandırma

Küçük ve korunaklı bir alan olduğu için kış mevsiminde bile çadırın içi hızla ısınıyor. Bu nedenle hangi mevsimde kamp yapacak olursanız olun çadırınızın hava akımına izin veren bir yapıda olması önemli. Elbette dört mevsim çadırlar, sağanak yağış gibi hava şartlarına dayanıklı olması için üç mevsime göre daha az havalandırma bölümüne sahip oluyor. 

Ancak her halükarda çadır tabanı ve duvarlarında hava sirkülasyonunun olmasını sağlayan bölümlerin olması önemli. Aksi halde çadır içerisinde meydana gelen yoğuşma (terleme) sizi hafif bir yağmur gibi ıslatıp bunaltabilir. Üç mevsim çadırlarda ise sineklikli pencere, taban ve yan duvar havalandırmalarının bulunduğundan emin olmalısınız.

Sağlamlık

Çadır Alırken Dikkat Etmeli

Çadır, uzun yıllar kullanabileceğiniz bir kamp malzemesi. Bu nedenle fonksiyonellik kadar çadırın dayanıklılığını da göz önünde bulundurmak güzel fikir. Çadır direkleri en önemli kriterlerden birisi. Çapraz ve gergin direkler rüzgara karşı daha dayanıklıdır. Direkler genellikle alüminyum ya da fiberglastan yapılır. Alüminyum çadır direği, darbe aldığı zaman bükülebilir ve düzeltilebilir. Ancak daha hafif bir yapıda olan alüminyum direkler daha maliyetlidir.

Fiberglas direk ise darbeye karşı dayanıklı değildir ve çarpma anında kırılabilir. Ayrıca alüminyuma göre daha ağırdır. Bu nedenle fiberglas direkli outdoor çadır modelleri daha uygundur. 

Bir diğer kriter ise çadır kazıkları. Çadır kazıklarının sert zemine girebilmesi için kalın ve dayanıklı olması gerekir. Ancak uzun bir trekking sonrası çadırınızı kuracaksanız alüminyum çadır kazığını da tercih edebilirsiniz. Kırılmalara karşı yanınıza yedek çadır kazığı almanızda fayda var. 

Çadır Çeşitleri

Çadır Çeşitleri Neler

Kaç kişilik bir kamp yapacağınıza, hangi mevsimde yola çıkacağınıza ve malzeme türüne göre ne kadar bütçe ayıracağınıza karar verdiniz. Şimdi, son adımdasınız. Sizi bekleyen birkaç farklı şekilde çadır bulunuyor. İşte, çadır çeşitlerinin özellikleri:

Otomatik Anında Açılır Çadır

Hafif ve kolay kurulan bir çadır arıyorsanız bu model tam size göre. Direkleri birbirine geçirmeye gerek yok, çadırı bağlayan ipleri çözmeniz yeterli. Ancak bu model sadece yazlık kamp çadırı olarak kullanıma uygun. Kötü hava koşullarına karşı dayanıklı değil.

Araç Üstü Kamp Çadırı

Yerden yüksek çadır arıyor ve arabanızla yolculuk yapıyorsanız bu türü seçebilirsiniz. Ancak bu çadır türü en fazla dört kişi kapasiteye sahip oluyor.

Kabinli Çadır / Aile Kamp Çadırı

Çok odalı bu çadır, büyük arkadaş grupları ya da aileler için ideal bir model. Genellikle dikdörtgen tasarımlı olan çadır, çok bölmeli olduğu için ağır bir yapıda.

Kubbe Çadır: Tavanı yuvarlak olduğu için bu ismi alan çadır, sahip olduğu direkler sayesinde rüzgara karşı dirençlidir. Ancak tavan yüksekliği her modelde değişebildiğinden kullanım kolaylığı için kubbe çadır ölçülerine dikkat etmekte fayda var. Diğer kamp çadırı türleri hakkında bilgi almak için ¨Kamp Çadırı Çeşitleri¨ yazımızı okuyabilirsiniz. Detaylı çadır incelemesinin ardından doğru kararı verdiğinizden eminiz.

Kamp Sandalyesi ve Kamp Hamağı Seçerken Nelere Dikkat Etmeli? adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. 

Şimdi, sıra kamp çadırı fiyatları ve modelleri hakkında bilgi almak için Koçtaş’ı ziyaret etmekte! 

Kamp çadırı aldığınıza göre artık diğer ekipmanları da hazırlayabilirsiniz. Kampta yanınıza almanız gerekenleri öğrenmek için ¨Kamp Malzemeleri Nelerdir? Kamp Malzemeleri Alırken Nelere Dikkat Etmeli?¨ ve çadır kamp alanlarını keşfetmek için Türkiye’de En Çok Tercih Edilen 6 Kamp Alanı yazımızı okuyabilirsiniz.