Doğa ile Buluşmanın Hobi Hali: Kampçılık

Kampçılık

Şehrin karmaşasından, yoğun iş ya da okul programından uzaklaşıp kendinize zaman ayırmanızın vakti sizce de gelmedi mi? Hobiler işte tam da bu sebeple var! Ayrıca bazı hobiler sayesinde bunlara ek olarak doğayla buluşmanız da mümkün. Evet, kampçılıktan söz ediyoruz! Gelin şimdi, gitgide daha popüler hale gelen açık hava hobilerinden biri olan kampçılığın derinlerine dalalım.

Kamp Nedir?

Eminiz ki kampçılığın ne olduğunu biliyorsunuz; fakat biz yine de “Kamp yapmak ne demek?” sorusuna kısa bir cevap verelim. Doğada çadır, bungalov ev ya da karavan gibi koruyucu barınaklarda bir ya da birden fazla gece geçirilen açık hava aktivitesine kamp adı veriliyor. Tabii kamp yapmak için konaklama yerine ek olarak bazı kamp malzemelerine de ihtiyacınız olacak. Hiç merak etmeyin; kampçılık hakkındaki tüm detayları bu yazıda bulabileceksiniz!

Kamp Yapmanın Faydaları Nelerdir?

En keyifli açık hava hobilerinden biri olan kampçılık ile ilgili bilmeniz gereken en önemli ayrıntıları anlatacağız, ama öncesinde kamp yapmanın yararlarından bahsedelim. Bu arada belirtmek isteriz ki zamanı keyifli bir şekilde geçirmenizi sağlamaya ek olarak kamp yapmak en faydalı hobilerden biri!

  • Kamp yapmak eşittir doğa ile buluşmak! Doğa ile buluşmanın insan psikolojisini olumlu etkilediği de yapılan pek çok araştırma ile kanıtlanmış durumda. Yani kamp yaparken kendinizi zihinsel olarak çok daha iyi hissetmeniz mümkün.
  • Kamp yaparken şehir hayatından uzaklaşır, kendinizi doğanın kollarına bırakırsınız. Bu da stres seviyenizin düşmesine yardımcı olur.
  • Kamp yaparken hayat koşuşturmasına kısa bir ara verirsiniz. Bu da telefon ve tablet gibi elektronik aletlerinizle aranıza mesafe koyabileceğiniz, bir süre sosyal medya ve e-mail detoksu yapabileceğiniz anlamına gelebilir.
  • Kamp yapmak bol miktarda oksijenle buluşmanıza imkân verir. Hem vücudunuza alacağınız oksijen miktarının artması hem de stres seviyenizdeki düşüş ise daha kaliteli bir uyku çekmenize yardımcı olabilir. Ayrıca eğer yaz aylarında kamp yapıyorsanız D vitamininden yararlanabileceğinizi de not düşelim.
  • Doğayla, kamp yaptığınız kişilerle ve tabii ki kendinizle bağ kurmanız konusunda da kamp yapmak tam bir süper kahraman!
  • Kamp sırasında yürüyüş, koşu, bisiklete binmek, fotoğraf çekmek, hatta balık tutmak gibi diğer açık hava hobilerinizle de ilgilenebilirsiniz.
Kamp Malzemeleri

Kamp Malzemeleri Nelerdir?

Bazı kamp ekipmanları olmadan kamp kurmanız mümkün değil. Tabii eğer kampçılığa yeni başladıysanız bazı kamp alanlarında belirli kamp malzemelerini kiralamayı da tercih edebilirsiniz. Ama kampçılık sizin için bir hobi olacaksa kamp ekipmanlarını satın almak yerinde olacaktır. Peki, kamp ekipmanları nelerdir?

Kısaca sınıflandırmamız gerekirse kamp için gerekli malzemeler ve ekipmanlar şu şekilde:

  • Kamp çadırı
  • Uyku tulumu
  • Mat
  • Şişme yatak (isteğe göre)
  • Kamp masası ve kamp sandalyesi
  • Kamp için mutfak malzemeleri (kamp ocağı, tencere, tabak gibi ürünler)
  • Kamp için ihtiyaç duyulacak diğer ürünler (hijyen ürünleri, ilk yardım çantası, taşınabilir şarj aleti gibi yardımcı ürünler)

Tabii kamp için gerekli malzemeler listesi arasından seçim yaparken göz önünde bulundurmanız gereken kriterlere dikkat etmeniz şart. Oldukça uzun ve detaylı olan bu konu hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olmak için outdoor kamp malzemeleri hakkında bilgi verdiğimiz “Kamp Malzemeleri Nelerdir? Kamp Malzemeleri Alırken Nelere Dikkat Etmeli?” yazımızı okuyabilirsiniz. Aynı zamanda en önemli kamp ekipmanı olarak kabul edebileceğimiz çadırı ve kamp sandalyesini seçmeden önce ihtiyacınıza uygun ürünü bulabilmek için “Kamp Çadırı Çeşitleri” ve “Kamp Sandalyesi Çeşitleri”  infografiklerimize göz atmanızı da öneririz.

Kamp Çantası Nasıl Hazırlanır?

Kamp yapacağınız alana özel aracınızla ya da karavanınızla gitmeyecekseniz yani sırt çantalı bir kampçı olacaksanız bu durumda kamp çantası hazırlamanın püf noktalarını bilmek de önem taşıyor demektir!

  • Sık kullanacağınız eşyayı en üste, az kullanacağınız eşyayı ise çantanın el altına yerleştirebilirsiniz.
  • Orta bölümde ise tencere, elektronik alet gibi ağır eşyaya yer verebilirsiniz.
  • Çantaya yerleştireceğiniz malzemeleri hurçlara ya da poşetlere koymak, düzeni sağlamak açısından oldukça yararlı bir uygulama olacaktır.
  • Kıyafetlerinizi yerden tasarruf edecek şekilde çantaya yerleştirmek için onları rulo şeklinde katlamayı düşünebilirsiniz. 

Kamp Çantası Nasıl Olmalı? Kamp Çantası Nasıl Hazırlanır?” yazımızda hem sırt çantanızı hazırlamak için önemli ipuçlarına ulaşabilir hem de kamp çantası satın almayı planlıyorsanız seçim aşamasında dikkat etmeniz gereken noktaları keşfedebilirsiniz.

Açık Hava Hobileri

Kamp Yapmak İçin En Uygun Mevsim Hangisidir?

Uygun kamp malzemeleriniz varsa her mevsimde kamp yapabilirsiniz. Fakat ilk kez kamp kuracaksanız “Hangi aylarda kamp yapılır?” sorusunun ideal yanıtının yaz ayları olduğunu söyleyebiliriz. Bu arada dilerseniz “İlk Kez Kamp Yapacaklara Öneriler” yazımızdan yardım alarak ilk kamp deneyiminizin sorunsuz geçebilmesi adına yararlanabileceğiniz ipuçlarına ulaşabilirsiniz.

Eğer kamp yapma konusunda deneyimliyseniz yine de yoğun yağmur, kar ya da dolu beklenen günlerde kamp planınızı ertelemeniz faydalı olabilir. Ayrıca su geçirmez çadır ve giyeceklerin yanı sıra kış şartlarında kamp yaparken bazı noktaları da kesinlikle es geçmemelisiniz. Bu konuda detaylı bilgiye ulaşabilmek için “Tadı Başka: Kış Kampında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar” yazımızı okuyabilirsiniz.

Kampta Ne Giyilir?

Kamp yapacağınız mevsimin ve kamp alanının şartlarına uygun şekilde giyinmemek, kamp deneyiminizin olumsuz etkilenmesine neden olabilir. Güzel anılar biriktirmek yerine bir an önce dönmek istediğiniz bir kamp deneyimi yaşamak istemezsiniz, değil mi? İşte, tam da bu nedenle kampa giderken nasıl giyinmeli, bilmeniz gerekiyor.

Rahat bir şekilde hareket edebileceğiniz, sizi mevsim koşullarından olabildiğince koruyacak kamp kombinleri tercih etmeniz oldukça önemli. Kış kampında ve yaz kampında giyilecek kıyafet önerileri birbirinden farklı olsa da aslında kamp kıyafeti seçiminin püf noktası, sizi terletmeyecek giysiler seçmektir.

Mevsim şartlarına uygun kamp giysileri seçiminde ihtiyacınız olan tüm öneriler için “Konfor ve Doğayla Uyumluluk Önemli: Kampta Ne Giyilir?” yazımızdan yardım alabilirsiniz.

Kamp Önerileri

Kamp Yapmak İçin En Uygun Yerler Nereleridir?

Orman kampı, deniz kampı, dağ kampı… Nerede kamp yapacağınız tamamen size kalmış! Tabii isteklerinize uygun bir kamp alanı bulmak oldukça önemli. En iyi kamp yerleri arayışının zor bir süreç olacağını düşünmeyin. Çünkü sizin için hazırladığımız “Kamp Tatili Rehberi” sayesinde Türkiye’nin dilediğiniz şehrinde, dilediğiniz kamp çeşidini yapmanızı sağlayacak çadır kamp alanları, karavan kamp yerleri ve orman çadır kamp yerleri gibi kamp alanlarını keşfedebilirsiniz.

Buna ek olarak kamp kuracağınız alanın uygunluğu da oldukça önemli. Örneğin sulak alanların kenarları, ormanın derinlikleri kamp kurmak için pek de uygun olmayan alanlar arasında yer alıyor. Özetlememiz gerekirse çadırınızı kuracağınız alanın sizin konforunuzu ve güvenliğinizi sağlaması gerekiyor. Ayrıca doğada yaşayan hayvanları rahatsız etmemek de oldukça önemli. Kamp yapılacak yerler ile ilgili “Yardımcı Olalım: Kamp Yeri Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler” yazımız bu konuda size rehberlik edebilecek; göz atmanızı öneririz.

Kampta ne lazım olur, kamp yapmanın püf noktaları nelerdir ve bunun gibi merak ettiğiniz pek çok konuyu ele aldık. Kampçılık ile ilgili daha pek çok ipucuna Koçtaş Yaşayan Evler Blog’dan ulaşabileceğinizi de belirtmeden geçmeyelim. Ayrıca Koçtaş çadır ve kamp malzemeleri fiyatlarını inceleyebilir ve isteklerinize, ihtiyaçlarınıza uygun ürünleri keşfedebilirsiniz.

Şimdiden güzel anılar biriktirebileceğiniz unutulmaz bir kamp deneyimi yaşamanızı dileriz!