Yardımcı Olalım: Kamp Yeri Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kamp Yeri Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kamp yapmaya karar verdiniz, nerede kamp yapacağınızı belirlediniz, hazırlıkları yaptınız ve yola koyuldunuz…Eminiz ki doğayla buluşacağınız bu etkinliğin kusursuz bir şekilde gerçekleşebilmesi için kamp malzemeleri ve kampa giderken dikkat edilmesi gerekenler gibi konularda ayrıntılı bir araştırma yaptınız. Peki, kamp deneyiminizi direkt olarak etkileyecek kamp yeri seçimi hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz?

İşte, daha keyifli bir kamp deneyimi için kamp yapabileceğiniz alanları belirlerken kesinlikle göz ardı etmemeniz gereken hususlar:

Alanda Kamp Yapmaya İzin Olup Olmadığını Kontrol Edin

Belki sosyal medya platformlarında bir resimde gördüğünüz, belki de bir tanıdığınızın önerdiği bir alan… Eğer daha önce bu alanda kamp yapmadıysanız öncelikle burada kamp yapmaya izin verilip verilmediğini öğrenmelisiniz. Ne de olsa kamp yapmak için gittiğiniz alandan geri döndürülmek ya da yasaklara karşı gelmek istemezsiniz, değil mi?

Kamp Yeri Nasıl Seçilir

Elektrik, Su ve İnternet Erişimi Hakkında Bilgi Edinin

Koçtaş Kamp Yerleri Haritası’na ek olarak “İlk Kez Kampa Gideceklere Öneriler” yazımız da kamp deneyimini ilk kez yaşayacaklar için yararlı bir rehber olabilir.

Kamp Alanı Seçimi

Alışveriş Yapacağınız Alanlar Olup Olmadığını Kontrol Edin

Kamp yapacağınız alanda beslenmeniz de gerekecek. Fakat tüketeceğiniz tüm besini yanınızda taşımanız gerekecek mi? Eğer kamp yapacağınız alanda alışveriş yapacağınız yerler, hatta restoranlar varsa buna gerek olmayabilir. İşte, tam da bu nedenle kampa gitmeden önce eğer bir tesiste konaklayacaksanız alışveriş yapacağınız alan olup olmadığından emin olmalısınız. Alışveriş yapacağınız alan ya da restoran yoksa bu durumda hem tüketeceğiniz miktarda besini yanınıza almalı hem de pişirmek için gerekli kamp malzemelerini edinmelisiniz.

Kamp Yeri Belirleme

Kamp Malzemelerini Gideceğiniz Yerden Temin Edip Edemeyeceğinizi Öğrenin

Özellikle ilk kez kamp yapacaksanız, kamp malzemeleri konusunda eksiğiniz olabilir ve çeşitli nedenlerden dolayı çadır, uyku tulumu gibi ekipmanları almak istemeyebilirsiniz. Bu durumda kamp yaptığınız süre boyunca size kamp malzemesi kiralayabilecek kamp tesislerini tercih edebilirsiniz. Eğer kiralama ya da satış yapmayan bir tesise gidecekseniz bu durumda kendi çadırınızı kendiniz götürmeniz gerekebilir. Bir de minik bir uyarı: Eğer kamp alanına aracınızla gidecekseniz arabanızı park edebileceğiniz güvenli bir alanın olup olmadığını da öğrenmeniz faydalı olabilir.

Kamp Yeri Seçimi

Çadırınızı Kuracağınız Alanı Belirlerken Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?

Kamp yeri seçimi nasıl olmalı, bahsettik. Peki, kamp alanlarında nerelere kamp kurulmalı, nerelerden uzak durulmalı?

  • Eğer ormanlık bir alanda kamp kurmayı düşünüyorsanız ormanın iç kısımlarındansa girişe yakın yerlere kamp kurmanız daha doğru olabilir. Böylece ormandaki yabani hayvanları rahatsız etmezsiniz.
  • Kamp yeri seçerken çevresi tamamen açık olan, çadırı rüzgârdan koruyacak siperliği bulunmayan alanlardan da kaçınmalısınız. Aksi takdirde rüzgârlı günlerde kamp yapmak sandığınızdan daha zor olabilir. Bu noktada, açık alanlarda tek ağaçlı bir noktada çadır kurmanın da yıldırım tehlikesi sebebiyle tehlikeli olabileceğinin altını çizelim.
  • Yamaç dipleri; toprak kayması, çığ gibi durumların yaşanabileceği noktalar olduğundan çadırınızı bu noktalara da kurmamalısınız.
  • Su kaynaklarına yakın bir yerde çadır kurmanız, yabani hayvanların rahatsız olmasına ve aynı zamanda sizin de sivrisinek sorunundan muzdarip olmanıza neden olabilir. Ayrıca su kaynaklarına yakın noktaya çadır kurmak (su kaynağı kurumuş olsa bile) bir yağmur sonrasında su seviyesinin yükselmesine ve çadırınızın su almasına sebep olabilir.
  • Kış aylarında güneş alan, yaz aylarında ise gölgelik alanlara kamp kurmak idealdir.
  • Çadır kuracağınız alanın düz ve kuru bir zeminde olmasına dikkat edin. Eğimli ve ıslak zemin, çadırınızın kaymasına neden olabilir.
  • Zemindeki taşları, dalları, dikenleri iyice temizledikten sonra çadırınızı kurmalısınız. Aksi takdirde çadırınızda, konforlu bir konaklama gerçekleştiremeyebilirsiniz.
  • Arabaların geçiş yollarına çok yakın alanlara kamp kurmak da güvenliğinizi tehdit edebilir.

Sevdiklerinizle keyifli kamplar yapabilmek için ihtiyacınız olacak tüm kamp malzemeleri 

Koçtaş’ta sizi bekliyor.