Kamp Çadırı Çeşitleri

Kamp Çadırı Türleri

Doğayla buluşmak ve belki sevdiklerinizle belki de yalnız başınıza keyifli vakit geçirmek için kampa gitmek güzel fikir! Fakat elbette kamp sırasında bu aktiviteye gölge düşürebilecek durumları yaşama ihtimalini en aza indirebilmek için güzel bir planlama yapmak, kamp ekipmanlarını eksiksiz bir şekilde yanınıza almak son derece önemli.

Kampta konaklayacağınız alanlar olan çadırlar ise olmazsa olmaz kamp ekipmanları arasında yer alıyor. Peki, hangi kamp çadırı çeşidi sizin ihtiyaçlarınıza uygun, belirlediniz mi? Hiç merak etmeyin; şimdi kamp çadırı türlerini inceleyip size en uygun çadır modelini bulmanıza yardımcı olacağız.

Haydi, başlayalım!

Kamp Çadırı Çeşitleri

İhtiyacınıza uygun kamp çadırı modelleri, bütçenize uygun çadır fiyatları ile Koçtaş’ta sizi bekliyor.

Sırt (A Çerçeve) Çadırı

Sırt Çadırı

Oldukça basit bir tasarıma sahip olan ve adını, yandan bakıldığında üçgene/A harfine benzemesinden alan sırt (A çerçeve) çadır, kurulumu pratik olan çadır türlerinden biri. Çoğunlukla iki yandaki direklere sabitlenen ve alt kısmında kanvasın gerildiği yatay bir direğe sahip olan bu çadırın genellikle 2-3 kişilik alternatifleri bulunuyor.

Çadır yüksekliğinin az olması bir eksi kabul edilebilir; ama bu çadırın üst kısmının sivri yapıya sahip olması sayesinde yağmurlu havalarda çadırın üstünde su birikme ihtimalinin önüne geçmesi ise kesinlikle önemli bir artı.

Piramit Çadır

Piramit Çadır

Merkezde bulunan bir direğin etrafına gerilen ve bu nedenle piramite benzeyen çadır türüdür. Çadırın kurulumunun kolay olması ve ürünün hafif olması onu tercih etmek için başlıca nedenlerdir. 

Piramit çadırın en önemli özelliği, üretildikleri kumaş elverişliyse sert rüzgarlara ve kötü hava koşullarına karşı dayanıklı olması. Genellikle 1 ya da 2 kişilik çadırlar olan piramit çadırların yüksekliğinin az olması ise en büyük dezavantajlarından biri.

Kubbe Çadır

Kubbe Çadır

Kubbe çadır, en sık tercih edilen çadır türlerinden biridir ve adını çadırın üst kısmındaki yarım küreye benzer tasarımdan alır. Çadırın kurulumu, genellikle çadırın üst kısmına yerleştirilen iki ya da üç esnek direk ile yapılır. Zorlu hava koşullarında kullanıma uygun modellerden biri olması ve hafif olması da bu modelin diğer artılarından.

Maksimum 4 kişilik çeşitleri bulunan kubbe çadırların tavan yüksekliğinin pek çok kamp çadırına göre daha yüksek olması ise konforlu bir konaklama isteyenler için önemli bir özellik.

Jeodezik Çadır

Jeodezik Çadır

Kubbe çadırı türlerinden biri olarak kabul edilen, fakat daha fazla direkle kurulumu yapılan çadır türüdür. Vahşi doğa kamplarında ya da kış mevsiminde yapılan kamplarda bu çadır türü uygun bir seçim olabilir. Ayrıca hafif yapıları taşımayı, yüksek tavanları ise çadır içinde hareket etmeyi kolaylaştırır.

Kişi sayısının maksimum 4 olduğu bu çadır, profesyonel çadır olarak kabul edildiğinden fiyatı diğer seçeneklere göre daha yüksek olabilir. Ayrıca kurulumu da çoğunlukla diğer çadırlara göre daha zahmetlidir. 

Tünel Çadır

Tünel Çadır

Esnek ve güçlü demirlerin aynı hatta gerilmesiyle kurulan ve koridora benzer bir tasarımı bulunan çadır türüdür. Geniş aileler ve arkadaş grupları için uygun olan tünel çadırlar kötü hava koşullarında kullanıma uygun olsa da üst kısımlarında yağmur suyu birikebilir.

Geniş tavan boşluğu ve kolay kurulumu en büyük avantajlarından olsa da ağır yapıları sırtta taşımaya olanak vermeyebilir.

Kabin Çadır

Kabin Çadır

Aynı çadırda kalmak isteyen aile ya da kalabalık arkadaş grupları için uygun bir diğer çadır ise kabin çadırlar. Kare, dikdörtgen gibi farklı formları bulunan bu çadırda bölmeler sayesinde alanlar oda olarak kullanılabiliyor.

Yüksek tavan boşluğu ve geniş alan çok önemli artılar olsalar da kötü hava koşullarına uygun olmaması, zor kurulması ve ağır yapısı nedeniyle sırtta taşınamaması bu çadırın eksileri olarak kabul ediliyor.

Çok Odalı Çadır

Çok Odalı Çadır

Kabin ya da tünel çadır çeşitlerinde üretilen, çok odası bulunan ve odalar arasında mahremiyet sunan, aynı zamanda birden fazla girişi olabilen çadır türüdür. 4 ila 10 kişi arasında kapasiteye sahip olabilir.

Yüksek tavanı önemli bir diğer özelliğidir; ama kurulumunun zaman alması, zorlu mevsim koşullarına karşı dayanıksız olabilmesi ve ağır yapısı bu çadırların tercih edilme oranını  azaltabilir.

Anında Açılır Çadır

Anında Açılır Çadır

“Otomatik çadır” olarak da bilinen bu model, tüm çadırlar içerisinde kurulumu en kolay olan türdür. Çantasından çıkarıp zemine bıraktığınızda çadır kolaylıkla kurulur.

Uygun fiyatlı seçeneklerden biri kabul edilen otomatik çadırlar, hafif yapıları ve pratiklikleri ile dikkat çekseler de alçak tavan yüksekliği ve her mevsim koşuluna uyumlu olmamaları nedeniyle tercih edilemeyebilir.

Araba Üzeri Çadır

Araba Üzeri Çadır

Eğer araçla seyahat ediliyorsa araba üzeri çadırlar konaklamak için faydalı seçenekler arasında. Araba üzerine kurulan ve monte edilen merdiven sayesinde giriş-çıkış yapılan bu çadırlar diğer çadır türlerine oranla daha pahalı olabilir. Ayrıca her ne kadar araba üzeri çadırların toplanması kolay olsa da bu çadırları tek bir kişinin kurması zor olabilir.

Çadır Nasıl Kurulur, Nasıl Toplanır? adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Görsel Kaynak