Tadı Başka: Kış Kampında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Kış Kampında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Doğayla buluşmak için havaların güzelleşmesini bekleyemeyenlerdenseniz, her mevsimde doğanın tadını çıkarabilirim diyorsanız, bir de daha önceden kamp deneyiminiz varsa haydi kış kampına! Bu deneyiminizi hayallerinizdeki gibi yaşayabilmeniz için kış kampı yaparken nelere dikkat edilmeli, bilmeniz faydalı olacaktır. Gelin, kış kampı sırasında dikkat etmeniz gereken noktaları sizinle paylaşalım.

Zorlayıcı Koşullara Kendinizi Hazırlayın

Soğuk havalarla bazılarımızın arası iyi, bazılarımızın ise hiç iyi değil. Eğer soğuktan hoşlanmıyorsanız, kış mevsiminde dışarı çıktığınızda kendinizi hemen bir kapalı alana atmak istiyorsanız baştan uyaralım: Kış kampı sizin için zor olabilir. Ayrıca ilk kez kamp yapacaksanız ve ilk deneyiminizi kış kampı yaparak yaşayacaksanız da bir durup düşünmekte fayda var. Çünkü ağır hava koşulları, doğayla buluşacağınız bu kaçamakta sizi ekstra zorlayabilir!

Kış Kampında Nelere Dikkat Edilmeli

Kamp Ekipmanlarınızın Kış Mevsimine Uygun Olduğundan Emin Olun

“Çetin geçeceğinin farkındayım; ama kafama koydum, bu kış kamp yapacağım.” diyorsanız da sizin için ilk önerimiz ekipmanlarınızın mevsime uygun olup olmadığını kontrol etmek.

Kamp Malzemeleri Nelerdir? Kamp Malzemeleri Alırken Nelere Dikkat Etmeli?” yazımızda da bahsettiğimiz gibi kış şartlarına en uygun çadırlar 4 mevsimlik ya da 5 mevsimlik çadırlar. Eğer 2 mevsimlik veya 3 mevsimlik çadırınız varsa kampa gitmeden önce kış şartlarına uygun bir çadır almanız sağlıklı olacaktır.

Çadır seçimi dışında, seçtiğiniz uyku tulumunun da kış mevsimine uygun olması gerekiyor. Soğuk hava uyku tulumu ya da extreme uyku tulumu, kışın kamp yapmak için ideal olacaktır. Ayrıca zeminden gelecek soğuğu engellemek için uyku tulumunun altına kalın ya da şişme mat aldığınıza da emin olmalısınız.

Yanınıza Yedek Kıyafet Alın

Bildiğiniz gibi, hava soğuk olduğunda ıslak bir giysiyi ya da kamp ekipmanını kurutmak imkânsıza yakın. Bu sebeple uyku tulumu gibi ekipmanlarınızın ıslanmasını kesinlikle önlemelisiniz.

Ayrıca su geçirmez ayakkabılar giymeniz de şart. Yağış durumunda montunuzun, pantolonunuzun ıslanma ihtimalini en aza düşürmek için yağmurluk gibi su geçirmez giysiler giymek de oldukça sağlıklı olacaktır. Yine de giyeceklerinizin ıslanma ihtimaline karşı, yanınıza yedek giysiler almalısınız.

Tabii ki ne giyeceğiniz de son derece önemli. Giyeceklerinizin sıcak tutması şart, ama vücuttaki nemin atılması da üşümemeniz açısından olmazsa olmaz. Dilerseniz “Kış mevsiminde kampta nasıl giyinilir?” sorusunun yanıtı için ayrıntılı cevaba “Konfor ve Doğayla Uyumluluk Önemli: Kampta Ne Giyilir?” yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Kış Kampında Kıyafet Seçimi

Çadır Kuracağınız Alanı Özenle Seçin

Kış aylarında çığ, sel gibi durumlar ne yazık ki kamp alanlarında görülebilir. Bu sebeple çığ oluşma tehlikesi olan alanlarda ve göl, deniz ya da ırmak kenarlarına çadır kurmamaya özen göstermelisiniz. Aynı zamanda karla kaplı ağaçların altı da çadır kurmak için pek ideal değildir. Çadırınızı düz bir zeminde, rüzgârı kesecek bir konumda, kapısı güneye bakacak şekilde kurmaya dikkat etmelisiniz.

Kışın Kamp Alanında Hayatınızı Kolaylaştıracak Diğer Öneriler

  • Elektronik cihazların bataryaları soğuk nedeniyle hızlı bir şekilde bitebilir; bu duruma hazırlıklı olmalısınız. Taşınabilir şarj aletlerinizi yanınıza aldığınıza emin olmalısınız. Ayrıca elektronik aletleri ve taşınabilir şarj aletlerini kullanmadığınız zamanlarda uyku tulumunun içerisine koyarak şarjlarının daha uzun süre gitmesini sağlayabilirsiniz.
  • Kış aylarında kamp alanlarında kuru ağaç dalı bulmak zor olabilir. Ateş yakmak için mümkünse kuru odun götürmeyi ihmal etmemelisiniz.
  • Uyku tulumunun vücut ölçülerinizden çok büyük olması gece ısınmanıza engel olabilir. Bu sebeple vücut ölçülerinize uygun bir uyku tulumu seçmelisiniz. Eğer uyku tulumunuz büyükse temiz kıyafetlerinizi tulumun içine koyarak ısınma oranını artırabilirsiniz.
  • El ısıtıcı pedler hem geceleri hem de gündüzleri vücut ısınızın dengelenmesi konusunda size yardımcı olabilir.
  • Çadır kuracağınız veya ateş yakacağınız alanı kardan temizlemek için yanınızda küçük bir kürek götürmeyi ihmal etmeyin.
  • Tahta ya da plastik kaşık ve tabaklar üşümenizi engelleyebilir; üstelik bu malzemelerden üretilen malzemeler daha hafif oldukları için taşıması daha kolay olacaktır.
  • Yeterli miktarda su içtiğinize, enerji verici besinler tükettiğinize emin olmalısınız. Ayrıca aç kalmamaya da özen göstermelisiniz.

Kış Kampı İçin Öneriler

Kış kampında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir, anlattık! Şimdi, sırada eksiklerinizi giderip güzel bir kamp alanı seçmek var. İhtiyaç duyabileceğiniz kamp malzemeleri ve kamp alanı önerileri sizin için hazırladığımız “Koçtaş Kamp Tatili Rehberi” sayfamızda!

Bu arada doğayla buluşmak için kamp yapmayı beklemek istemeyenlerdenseniz doğayla iç içe bir tiny house tam size göre olabilir. Dilerseniz hemen Koçtaş’taki tiny house modellerine göz atıp yepyeni evinize kavuşabilirsiniz!