Bayramlar, sevdiklerinizle bir araya geldiğiniz ve keyifli zaman geçirdiğiniz dönemler. Bu sene koronavirüs nedeniyle sosyal mesafenin korunduğu bir bayram yaşayacak olsak da güzel bir bayram için hazırlıklara erkenden başladığınızı biliyoruz.Tabii söz konusu Kurban Bayramı olduğunda akıllara ilk gelen şeylerden biri et oluyor. Peki, kurban eti tüketirken dikkat etmeniz gerekenleri biliyor musunuz?
Kurban Bayramı’nda sağlık sorunları ile karşılaşmamak için bu içeriğimizi dikkatlice okumanızı öneririz. Çünkü şimdi, kurban eti tüketimi konusunda bilmeniz gerekenleri sıralayacağız.
Kurban Bayramı Ne Zaman?
Kurban eti tüketirken dikkat etmeniz gerekenlere geçmeden önce akıllardaki bu soruya cevap vermek doğru olacaktır.
2020 yılında Kurban Bayramı 31 Temmuz ila 3 Ağustos tarihleri arasına denk geliyor. 30 Temmuz Perşembe günü ise arefe günü.
Şimdi, “Kurban eti nasıl tüketilmeli?” sorusunun yanıtını verme zamanı!
Tüketeceğiniz Etin Hijyeninden Emin Olun
Elbette sindirim sisteminizi zorlamamanız için kurban etinin nasıl tüketilmesi gerektiği hakkında bilgi sahibi olmanız önemli. Fakat bunun yanı sıra çeşitli sağlık sorunları ile karşılaşmamak için kesimin hijyenik koşullarda sağlandığından da emin olmalısınız.
Veteriner kontrolünden geçen kurbanın uzmanlar tarafından kesilmesi şart. Kesim aletlerinin temiz olması, ekipmanların hijyenik bir şekilde saklanması ve bunun yanı sıra kesilen kurban etine çıplak elle dokunulmaması önemli. Kesimde kesinlikle temiz eldivenler kullanılmalı.
Kurban Etini Buzdolabında Dinlendirin
Bayram günü evinizde otururken bir yakınınız kapınızı çalıp kurban eti getirdiğinde siz de hemen gerekli hazırlıkları yaptıktan sonra pişirme işlemini gerçekleştirip eti sofraya getirenlerden misiniz? Peki, bunun son derece sağlıksız bir uygulama olduğunu biliyor musunuz? Çünkü kurban eti, kesme işleminden sonra sertleşir ve hazmı zor bir hale gelir. Etin yumuşaması için onu en az 24 saat buzdolabında bekletmeniz gerekir. Yani “Kurban eti nasıl yumuşatılır?” sorusunun cevabı, eti dinlendirmek!
Peki, eti dinlendirmediğiniz ve hemen tükettiğiniz durumda ne olur? Böyle bir durumda et sert olduğu için daha geç pişer ve daha da önemlisi midenizde kolay sindirilemediği için hazımsızlığa ve mide sorunlarına yol açar. Yani hem etin kolay pişebilmesi hem de yaşayabileceğiniz sağlık sorunlarını engelleyebilmeniz için eti buzdolabında 24 saat dinlendirdikten sonra tüketmeniz şart.
Eti, Öğle Yemeklerinde Tüketmeyi Tercih Edin
Et, genellikle öğle ve akşam yemeklerinde tercih edilen bir besin olsa da söz konusu Kurban Bayramı olduğunda yapılan kavurma, kahvaltı sofralarında da yer alabiliyor. Oysa bu, sindirim sorunları yaşamanıza neden olabilecek durumlardan biri. Çünkü ne kadar dinlendirirseniz dinlendirin, kırmızı et sindirilmesi zor bir besin. Uyanır uyanmaz beslenmeyi et ile sağlamak doğru olmayacaktır. Akşam yemeklerinde et tükettiğiniz durumda ise vücudunuz sindirim için yeterli zaman bulamayacaktır. Bu nedenle doğru pişirme yöntemini tercih ederek öğle yemeklerinde et tüketmeniz en doğrusu!
Porsiyonları Aşmayın
Evet, biliyoruz; sevdiğiniz bir yemek olduğunda kendinizi sınırlamakta bazen zorlanıyorsunuz. Fakat içerisinde doymuş yağ bulunan kurban etini tüketirken bu konuda kesinlikle aşırıya kaçmamalısınız. Hatta kalp ve damar sorunları, tansiyon, böbrek ya da mide sorunları olanlardansanız bu konuya ekstra özen göstermeli ve tüketmeniz gereken porsiyondan fazlasını yememelisiniz. Doğru tüketim miktarı için doktorunuza danışabilirsiniz.
Pişirme Yöntemine Dikkat Edin
Porsiyonların yanı sıra tercih ettiğiniz pişirme yöntemi de sağlığınızı doğrudan etkileyebilir. Kurban Bayramı’nda et, genellikle kavurma olarak tercih edilse de aslında haşlama ya da ızgara gibi yöntemleri tercih etmek, yemeyi ve sindirmeyi daha kolay kılabildiği gibi etin besin değerlerini de koruyabilir. Ama “Kavurmasız olmaz!” diyenlerdenseniz kesinlikle ekstra yağ eklememeli ve etin yağ bölümlerini tüketmemelisiniz. Bu arada etin iyice piştiğinden emin olmanız ve az pişmiş et tüketmemeniz gerektiği konusunda da sizi uyaralım. İyi pişmemiş etler nedeniyle canlı kalan mikroorganizmalar vücudunuza geçebilir ve bu da sağlık sorunlarına neden olabilir.
Etin Yanında C Vitamini Yönünden Zengin Besinler Tüketin
Etin içeriğinde vücudumuzun ihtiyacı olan pek çok vitamin ve mineral bulunuyor. Fakat bu vitamin ve minerallerin emilimini kolaylaştırmak için vücudunuza yardımcı olmanız da şart! Uygun koşullarda ve yöntemlerde pişirdiğiniz etin yanında demir emilimini hızlandıran, C vitamini bakımından zengin besinleri tercih etmelisiniz. Örneğin roka, maydanoz, marul gibi yeşilliklerden hazırladığınız ve sosunda limon bulunan bir salata, öğününüze eşlik edebilir.
Et Depolama Konusunda da Dikkatli Olmak Şart
Eğer bir günde tüketeceğinizden fazla et varsa bu durumda eti derin dondurucuda muhafaza etmek en doğrusu. Peki, eti derin dondurucuda saklarken dikkat etmeniz gerekenler nelerdir?
Biliyorsunuz ki buzları çözülmüş besinleri yeniden dondurmak, gıdaların bozulmasına ve sağlığınız açısından tehlikeli hale gelmelerine neden olabilir. Bu nedenle etleri buzları çözüldükten sonra kesinlike tekrar dondurulmamalı. Etleri küçük parçalara bölüp bir öğünde yiyebileceğiniz miktarlara ayırırsanız bu sorunun önüne geçebilirsiniz. Ayrıca etleri en az -18°C’de muhafaza etmeniz gerektiğini de hatırlatalım.
Bayramda Sevdiklerini En Güzel Şekilde Ağırlamak İsteyenler İçin Önerilerimiz Var
Ailenizi, arkadaşlarınızı sosyal mesafe kurallarına uygun bir şekilde misafir edecekseniz ve bayramda her şeyin kusursuz olmasını istiyorsanız hiç panik yapmayın; biz buradayız!
“Kusursuz Bayram Sofrası Nasıl Hazırlanır?” başlıklı içeriğimiz sayesinde mükemmel bir gün için ihtiyacınız olan alanı kurgulayabilirsiniz. Ayrıca mutfak ihtiyaçlarınızın da eksiksiz olması çok önemli. Ne de olsa sofranın kusursuzluğunun yolu mutfaktan geçiyor! “Bayram Geldi, Hoş Geldi! Bayramda Mutfağınızın İhtiyacı Olan Ürünler” yazımız sayesinde mutfağınızın eksiklerini hızlı bir şekilde belirleyebilirsiniz.
İhtiyacınızı karşılayacak mutfak aksesuarları, mutfak tekstil ürünleri ve çok daha fazlası Koçtaş’ta sizi bekliyor!