Yoğurt yüzyıllardır sofralarımızdan eksik olmayan bir yiyecek. Son yıllarda adını sıklıkla duyduğumuz probiyotikler bakımından zengin olması ise yoğurdun aslında sağlığımız için ne kadar faydalı olduğunu bir kez daha bize gösterdi.
Bağırsaktaki iyi bakteriler olarak adlandırabileceğimiz probiyotikler hem sindirim sistemini düzenliyor hem de bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor. Üstelik evde yoğurt yapımı oldukça kolay! Şimdi, ev yoğurdu nasıl yapılır, anlatalım.
Evde Yoğurt Tarifi İçin Gerekli Malzemeler
- Süt (Önceliğiniz çiğ süt olmalı, ama çiğ süt bulamıyorsanız günlük sütlerden de yoğurt yapmak için yararlanabilirsiniz. Alacağınız süt çiğ olacaksa güvenilir satış noktalarından ambalajlı süt almanızı öneririz.)
- Yoğurt mayası (Aktar ya da eczanelerden toz veya sıvı maya alabilirsiniz. İlk yoğurdunuzu yaptıktan sonra yoğurdu da maya olarak kullanabilirsiniz.)
- Sütü kaynatmak için tencere
- Tahta kepçe
- Yoğurt için bir saklama kabı ya da kavanozlar
Ev Usulü Yoğurt Mayalama Nasıl Yapılır?
Ev yapımı yoğurt yapmak için ihtiyaç duyacağınız malzemeler işte bu kadar! Yapımının da oldukça kolay olduğundan bahsetmiştik. Sadece yoğurdun mayalanması ve kıvamını, tadını bulması için beklemeniz gereken süre biraz fazla. Sizi daha fazla bekletmeyelim ve yoğurt nasıl mayalanır, püf noktaları nelerdir anlatmaya başlayalım.
Yoğurt Mayalamaya Hazırlık
- Sütü derin bir tencerenin içerisine alın. Süt miktarı 1 ila 5 litre arasında değişiklik gösterebilir.
- Ocağı orta ateşte açıp sütün kaynamasını bekleyin.
- Süt kaynamaya başladığında ocağın ateşini en düşük seviyeye indirin ve tahta kepçenizle sütün altının tutmaması için sütü karıştırın. Ayrıca bu süreçte kepçeye süt alıp birkaç santim yukarıdan sütü tencereye dökmek yani sütü havalandırmak da sütün içerisindeki suyun buharlaşmasını ve yoğurdunuzun daha katı olmasını sağlayabilir.
- Sütü yaklaşık 15 dakika bu şekilde kaynattıktan sonra altını kapatın ve soğumaya bırakın.
- Süt 39°C ila 43°C arasına geldiğinde mayalanmaya hazır olur. Bu dereceyi ölçmek için bir mutfak termometresinden yardım alabilirsiniz. Eğer termometreniz yoksa elinizi en az 20 saniye sabun ve ılık suyla yıkadıktan sonra serçe parmağınızla sütün sıcaklığını kontrol edebilirsiniz. 7-8 saniye boyunca serçe parmağınızı sütte tutabiliyorsanız süt, mayalanmak için ideal sıcaklığa gelmiştir.
Yoğurt Mayalama Aşaması
- Sütün içerisine aldığınız toz mayayı ekleyip karıştırın. Kaynattığınız süt miktarına ne kadar maya koyabileceğiniz mayaların üzerinde yazar. Bu doğrultuda mayanızı ekleyebilirsiniz.
- Eğer yoğurt mayalamak için yine yoğurt kullanacaksanız 1 litre süt için 1 yemek kaşığı yoğurt kullanabilirsiniz. Yoğurdu süte eklemeden önce oda sıcaklığında olmasına ve yoğurdun bulunduğu kasenin içerisine birkaç kepçe sıcak su ekleyip iyice karıştırmaya dikkat etmelisiniz. Ardından mayayı süte ekleyebilir ve karıştırabilirsiniz. Bu sayede süt kesilmez.
- Mayayı yoğurda ekledikten sonra yoğurdu, muhafaza edeceğiniz kavanoz ya da saklama kaplarına dökün.
Yoğurt Mayaladıktan Sonra Kaplar Nasıl Bekletilmeli?
Katı yoğurt mayalamanın püf noktalarından biri, mayaladığınız sütü koyduğunuz kapların ağzını tam olarak kapatmamak. Çünkü bu, sütün sıcaklığının buharlaşamamasına ve kapaktan geri dönüp yoğurdun sulu olmasına sebep olur. Peki, evde yoğurt mayalandıktan sonra nasıl bekletilmeli?
- Öncelikle kapların altına, mayalanan sütün soğuk almasını engelleyecek bir bez serin.
- Ardından kapların üzerine, süte değmeyecek şekilde temiz bir mutfak bezi örtün ve bezin üzerine de kapların kapaklarını koyun. Burada kapağı sıkı sıkı kapatmamak oldukça önemli. Bu sayede buhar, bez tarafından çekilecek ve yoğurdunuz katı olacaktır.
- Yoğurt kaplarını iyice örtecek bir başka bezle tüm kapları sarın.
- Bu süreçte “Mayalanan yoğurt kaç saat beklemeli?” sorusunun cevabı oldukça önemli. Kapları bu şekilde 4 ila 6 saat arası bekletin.
- Bu bekleme süresinin ardından yoğurdunuzun kapağını kapatıp buzdolabına yerleştirin. Peki, mayalanan yoğurt buzdolabında ne kadar bekletilmeli? Yoğurt, 24 saat buzdolabında bekledikten sonra sofralarınızdaki yerini almaya hazır!
Yoğurt yapmanın önemli ipuçlarını sizinle paylaştık. Sevdiklerinizle buluştuğunuz mutlu sofralar kurmanız dileğiyle. Şimdiden afiyet olsun!
Bol Probiyotik: Turşu Tarifi ve Turşu Hakkında Sık Sorulan Sorular adlı yazımıza da buradan ulaşabilirsiniz.