Ev Yapımı Ekmek

Mis Gibi Koku Evi Sardı: Evde Ekmek Nasıl Yapılır?

Hani mahallenizin fırınından sıcak sıcak ekmek alır da eve bir an önce gidip o ekmeği yemek istersiniz, hatta eve gitmeyi bekleyemez ve yolda ucundan bir parça alırsınız ya… İşte, bu hissi evinizde yaşamaya ne dersiniz? Nasıl mı? Elbette kendi yapacağınız ekmeklerle… Üstelik evde kolay bir şekilde yapacağınız bu ekmek tariflerinden sonra fırın ekmeğini aramayacağınıza da emin olabilirsiniz.

İşte, evde ekmek yapımı için birbirinden lezzetli ekmek tarifleri:

Fırından Alınmış Gibi: Mayalı Ekmek Yapımı (Somun Ekmek Tarifi)

Dışı çıtır çıtır, içi yumuşacık… Bu öyle bir tarif ki evdekiler hazır aldığınızı düşünecek! O halde ister somun ister yuvarlak olarak şekil verebileceğiniz evde ekmek tarifinin ayrıntılarını paylaşalım:

Malzemeler

  • 5 su bardağı un
  • 2 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı kuru maya
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Dilerseniz çekirdekleri ayıklanmış yarım su bardağı siyah zeytin ekleyerek evde zeytinli ekmek de yapabilirsiniz.

Yapılışı

  • Oda sıcaklığındaki 2 su bardağı suyu geniş bir yoğurma kabına koyun. İçerisine kuru maya, şeker ve tuzu ekleyerek maya iyice suyla bütünleşinceye kadar karıştırın.
  • Hazırladığınız mayalı suyun içerisine elediğiniz unu (dilerseniz tam buğday unu, dilerseniz beyaz un) yavaşça dökerken diğer elinizle hamuru karıştırın.
  • Verdiğimiz ölçekler, un tipine göre farklılık gösterebilir. Bu nedenle unu dikkatli bir şekilde eklemekte fayda var.
  • Elde edeceğiniz hamur çok sert olmamalı ve hafifçe elinize yapışmalı. Eğer un az geldiyse un eklemesi yapabilirsiniz.
  • En az 7-8 dakika boyunca hamuru iyice yoğurun. Ardından üzerine bir bez örterek en az yarım saat bekletin.
  • Bekleme süresinin ardından mayası gelen hamurun havasını, hamuru yanlardan ortaya toplayacak şekilde alın.
  • Hamuru, somun ya da yuvarlak şekil verdikten sonra pişirme kâğıdı serdiğiniz tepsiye yerleştirin. Eğer pişirme kâğıdınız yoksa hamurun yapışmaması için tepsinin yüzeyine çok az miktarda un serpebilirsiniz.
  • Hamurların üzerini nemli bir bezle örtüp bu şekilde yaklaşık 15 dakika bekletin.
  • Beklemenin ardından dilerseniz hamurun üzerine bir bıçak yardımıyla maksimum 1 cm uzunluğunda kesik atın.
  • Önceden ısıtılmış 200°C fırında ekmekleri 20-25 dakika alt-üst ızgara açık şekilde pişirin. Bu aşamada “Ekmeğin yumuşak olması için ne yapılmalı?” sorusunun cevabı da fırına, ısıya dayanıklı bir kap içerisinde koyacağınız suda gizli. Suyun buharı, içi yumuşacak bir ekmek yapmanızı sağlayacaktır.
  • Bir kürdan ya da bıçağı ekmeğe batırarak ekmeğin pişip pişmediğini anlayabilirsiniz. Eğer kürdana ya da bıçağa hamur gelmiyorsa ekmek pişmiş demektir.
  • Ekmeği fırından çıkarıp soğumasını bekledikten sonra tüketebilirsiniz.

Evde Ekmek Nasıl Yapılır

Bazlama Gibi: Tavada Ekmek Yapımı (Balon Ekmek Tarifi)

Eğer fırınınız yoksa ya da daha pratik bir şekilde yapabileceğiniz bir tarif arıyorsanız tavada ekmek yapmak tam size göre! İşte, tavada kolay ekmek yapımı:

Malzemeler

  • 1,5 su bardağı un
  • Yarım su bardağı süt
  • Çeyrek su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı yaş maya (Yaş maya yerine kabartma tozu da kullanabilirsiniz.)
  • 1 yemek kaşığı şeker (Kabartma tozu kullanıyorsanız şeker kullanmanıza gerek yok.)
  • 1 çay kaşığı tuz

Yapılışı

  • Oda sıcaklığındaki sütü, ılık suyu, tuzu, şekeri ve mayayı bir yoğurma kabına koyup karıştırın.
  • Elediğiniz unu, sıvı karışımın bulunduğu kaba yavaşça ekleyin ve bu sırada diğer elinizle karıştırmaya devam edin.
  • Yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde etmeniz gerekiyor. Bu hamuru elde ettikten sonra kabın üzerini kapatın ve yaklaşık yarım saat hamuru dinlendirin.
  • Ardından hamurun havasını, hamuru yandan ortaya toplayarak alın.
  • Hamuru tezgâha alıp dört eşit parçaya bölün ve bir oklava yardımıyla açın.
  • Tavaya 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ya da tereyağı koyun ve tava ısındıktan sonra hamuru yerleştirin.
  • Hamurun altı pişince üst kısmı pişirmek için çevirin.
  • İşte, sofranızın vazgeçilmezi olacak evde hızlı ekmek yapımı bu kadar kolay!

Tavada Ekmek Nasıl Yapılır

Şimdiden herkese afiyet olsun!

Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

koctas

Takip Et!
This error message is only visible to WordPress admins

Error: The account for koctas needs to be reconnected.
Due to recent Instagram platform changes this Instagram account needs to be reconnected in order to continue updating. Reconnect on plugin Settings page

%d blogcu bunu beğendi: