Kendinize İyi Bakın: Bağışıklık Artırıcı İçecek Önerileri

Bağışıklık artırıcı sıcak içecekler

Bağışıklık sisteminin güçsüz olması demek, vücudunuzun hastalıklara karşı daha dirençsiz olması demek. Bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak için dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden biri ise beslenmenize dikkat etmek! Peki; bağışıklık artırıcı besinler nelerdir, hangi bağışıklık sistemini güçlendiren içecekler hastalıklara karşı daha dirençli olmanızı sağlar?

Bağışıklık Güçlendirici İçecekler

C Vitamini Deposu: Portakal – Ananas – Zencefil Suyu

Uzmanların aktardığı ve pek çoğumuzun bildiği gibi C vitamini, bağışıklık sistemimizi güçlendirme konusunda aktif rol oynayan vitaminlerden. Kış aylarında en çok tüketilen meyvelerden biri olan portakal, C vitamininin yanı sıra protein emilimine yardımcı olup bağışıklığın daha çok güçlenmesini sağlayan bir antioksidan olan ananas ve zencefille hazırlayacağınız bu tarif, bağışıklık sistemini güçlendiren meyve suları arasında!

Nasıl Hazırlanır?

  • 3 adet halka dilim ananası ve 3 adet portakalı, meyve sıkacağında sıkın.
  • 2 adet ince dilim taze zencefili rendeleyip içeceğin içine ekleyin. Dilerseniz silme 1 çay kaşığı toz zencefil de kullanabilirsiniz.
  • Eğer portakal ve ananas susuz ise meyve suyunuza su ekleyebilirsiniz.
  • Zencefillin tadından hoşlanmıyorsanız bir tatlı kaşığı bal ekleyebilirsiniz.

Bağışıklık İçin Neler Yapılmalı

Enfeksiyonlara Karşı Koruyucu: Zencefil Çayı

Bağışıklığı artırıp enfeksiyonlara karşı direnç sağlayan ve aynı zamanda sindirim sistemini rahatlatma özelliği bulunan zencefille lezzetli bir çay yapabilirsiniz. Bu çayı yapmak için ihtiyacınız olan ise sadece bir limon ve biraz da bal!

Nasıl Yapılır?

  • Avuç içini dolduracak büyüklükte taze zencefili soyup plastik bir rende yardımıyla rendeleyin. French press’in alt kısmına koyun.
  • French press’e sıcak su ekleyin.
  • Yarım limonun suyunu ekledikten sonra bir tatlı kaşığı bal ekleyerek karıştırın.
  • Yaklaşık 5 dakika demlenmenin ardından çayı tüketebilirsiniz.

Rahatlatıcı ve Bağışıklığa Dost: Papatya Çayı

Biliyoruz; bağışıklık güçlendirici çaylar denildiğinde aklınıza genellikle ıhlamur, adaçayı, kuşburnu gibi bitki çayları geliyor. Evet, bu çayların da bağışıklık sistemini güçlendiren çaylar arasında yer aldığı doğru; fakat biz şimdi size papatya çayından bahsetmek istiyoruz. 

Rahatlatıcı ve uykuya geçişi hızlandırıcı bir etkisi bulunan papatya çayı nasıl yapılır anlatmadan önce, günde en fazla kaç bardak içmeniz gerektiğini doktorunuza danışmanızı öneririz. Çünkü bitki çayları fazla miktarda tüketildiğinde olumsuz etkiler de oluşturabilir.

Nasıl Yapılır?

  • Yarım litre suyu kaynatın.
  • Su kaynadıktan sonra demliği ocaktan alın. Eğer kettle kullanıyorsanız suyu bir French press’e koyabilirsiniz.
  • 3 tatlı kaşığı kurutulmuş papatyayı suyun içerisine koyun.
  • Yaklaşık 5 dakika demledikten sonra süzerek içebilirsiniz.

Bağışıklık Nasıl Güçlendirilir

Meyve ve Sebze Bir Arada: Yeşil Smoothie

Yeşil yapraklı sebzeler içeriklerinde bulunan C, K, E, A Vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirirken antioksidan içerdiklerinden dolayı vücudunuzdaki zararlı maddeleri de hızlı bir şekilde uzaklaştırabilirler. Besinleri çiğ bir şekilde rahatlıkla tüketmenize yardım olacak yöntem ise elbette ki smoothie yapmak! İşte, bağışıklığı güçlendiren smoothie tarifi:

Nasıl Yapılır?

  • Bir tutam yıkanmış ıspanağı, küçük küçük kesilmiş yarım yeşil elmayı ve yarım muzu blender’a yerleştirin.
  • Sıvı bir karışım elde etmek için blender’a 250 ml sade kefir ekleyin. Kefir, bağırsaktaki yararlı bakteriler olan probiyotiklerin artmasını sağlayarak bağışıklığınızı güçlendirir.
  • Farklı bir aroma katmak için dilerseniz 1 silme çay kaşığı tarçın da ekleyebilirsiniz.

Bağışıklık Artırıcı Besinler

Lezzetli ve Güçlendirici: Çilekli ve Mangolu Smoothie

İlkbahar ve yaz mevsiminin tadına doyum olmayan meyvesi çilek ile tropikal bir tat olan mango birleşiyor, lezzetine doyum olmayan smoothie ortaya çıkıyor! C ve K vitaminleri açısından zengin çilek ile E vitamini yönünden zengin mango kullanarak hazırlayacağınız bu smoothie’de dilerseniz dondurulmuş, dilerseniz taze meyve tercih edebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle yeşil çay demleyin ve soğumaya bırakın.
  • 7-8 adet orta boy çileği ve yarım mangoyu blender’a yerleştirin.
  • Daha önceden demlediğiniz ve soğumuş olan yeşil çayı blender’a dökün.
  • Blender’ı çalıştırın.
  • Dilerseniz içeceğinize buz da koyabilirsiniz. Ayrıca smoothie’nin tadında ufak bir değişiklik yapmak için az miktarda taze Hindistan cevizi ekleyebilirsiniz. Prebiyotik açısından zengin olan Hindistan cevizi, sindirim sisteminizi düzenlemenize ve bağırsaklardaki faydalı bakterilerin artıp bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olur.

Bağışıklığın Lezzetli Sırrı: Tarhana Çorbası

Bağışıklık güçlendiren içecekler listesinde elbette çorba olmadan olmazdı! Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklar söz konusu olduğunda akıllara gelen ilk çorbalardan biri olan tarhananın bu ünü boşuna değil! Probiyotik içermesi ve bağırsaklardaki faydalı bakterilerin artmasına yardımcı olması, tarhanayı bağışıklığı güçlendiren çorbalardan yapıyor.

Nasıl Yapılır?

  • 1 yemek kaşığı tereyağını ve 1 yemek kaşığı zeytinyağını tencereye koyun.
  • Yağ eridiğinde 1 diş rendelenmiş taze sarımsağı ve 1 yemek kaşığı salçayı ekleyin.
  • Bir tutam tuz, karabiber ve pul biber ekleyip salçayla iyice kavurun.
  • 5 su bardağı soğuk suyu tencereye koyun ve içerisine yavaşça 3 yemek kaşığı toz tarhana ekleyin. Tarhananın topaklanmaması için bu aşamada karıştırmayı ihmal etmeyin.
  • Tarhanayı kaynayana kadar aralıklarla karıştırın.
  • Çorba kaynadığında altını kısın ve 1-2 dakika bu şekilde pişirin. Sonrasında çorbanız hazır!

Peki, Nedir Bu Bağışıklık Sistemi Nedir?

Bağışıklık sistemi, vücudumuza giren yabancı ve zararlı bakterilere karşı bizi koruyan savunma sistemidir. 

Vücudun zararlı maddelere karşı güç kazanmasını sağlamak, yani bağışıklığı artırabilmek için pek çok kriter bulunur. Vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineraller bakımından zengin sebze-meyvelerle beslenmenin yanı sıra kaliteli uyku, yeterli miktarda su içmek, hijyene önem vermek, spor yapmak ve kötü alışkanlıklardan uzak durmak bağışıklık sistemini güçlendirme yollarındandır.

Ayrıca “Bağışıklık güçlendirmek için ne yapmalı?” sorusuna ayrıntılı bir şekilde cevap verdiğimiz “Kendinize Dikkat Edin: Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler” yazımızı da kesinlikle okumanızı öneririz.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için yapacağınız meyve suyu ve smoothie’ler için küçük ev aletlerine göz atmak istiyorsanız meyve sıkacakları ve blender’ların Koçtaş’ta sizi beklediğini de hatırlatalım. Online siparişle güvenli bir şekilde alışveriş yapabilirsiniz.

Sağlıklı günler dileriz!