İhtiyaçlarımızı karşılamak için kendimizi sadece alışıldık beyaz eşya türleriyle sınırlamamıza gerek yok. Hayata kolaylık katan beyaz eşya çözümlerinin birçok alternatif modeli bulunuyor. Mini buzdolabı da bunlardan biri.
Otel tipi minibar olarak da bilinen küçük boy buzdolabı; evlerin teraslarında, küçük mutfaklarda, ofislerde ve hatta yatakhanelerde kullanılabiliyor. Sadece küçük içecek dolabı olarak da değil, tam anlamıyla bir buzdolabındaki tüm özellikleri içeren türleri bulunuyor. Sebzelikli, raflı, çekmeceli ve dondurucu bölmeli mini boy buzdolabı, büyük beyaz eşyaların yetmediği ya da sığmadığı yerlerde kurtarıcı oluyor.
Peki, mini buzdolabı alırken dikkat edilmesi gerekenler neler? Gelin, ufak buzdolabı ya da mini dolap da denilen bu süper kahramanın özelliklerine yakından bakalım, tam da ihtiyaç duyduğunuz modelin ne olduğunu keşfedin.
Mekana Uygunluk İçin: Mini / Küçük Buzdolabı Çeşitleri
Bu buzdolabı mini boyutta olsa da mekana uygunluğunu sağlamak amacıyla farklı ölçülerde türleri tasarlanıyor. Pratik bir kullanım için öncelikle küçük buzdolabını nereye yerleştireceğinize karar verin. Böylece ¨Sanki burası için yapılmış!¨ diyeceğiniz bir mini bar dolap alabilirsiniz. Temel olarak iki mini buzdolabı modeli bulunuyor:
- Solo / Tezgah Seviyesi Mini Buzdolabı
Solo mini buzdolabı, adından da anlaşılacağı gibi bağımsız şekilde kullanılabilecek şekilde tasarlanmış. Eğer mini buzdolabını mutfak, teras gibi farklı alanlarda kullanmayı düşünüyorsanız solo model tam size göre. Ancak yüksekliğinin ankastre mini buzdolabına göre daha fazla olduğunu göz önünde bulundurmanızda da fayda var. Ayrıca konumlandırmayı düşündüğünüz yerlerde mini buzdolabının kapağını rahat bir şekilde açıp açamayacağınızı kontrol etmeyi unutmayın.
- Ankastre / Tezgah Altı Buzdolabı
Tezgah altı buzdolabı, solo modele göre daha küçük boyutlarda oluyor. Genellikle ankastre mutfak ya da salon mobilyalarının içerisine yerleştirilerek kullanılıyor. Ev dekorasyonunuzla uyumlu olması için farklı renk seçenekleri sunan bir tezgah altı mini buzdolabını tercih edebilirsiniz. Böylece estetikten ödün vermezken yerden tasarruf edebilirsiniz.
Uzun ömürlü bir kullanım için tezgah altındaki alanın boyutlarını özenle ölçün. Yeterli havalandırma için mini buzdolabının her iki tarafında ve arkasında yaklaşık 1.5 cm boşluk kalması gerekiyor.
İhtiyaçlarınızı Karşılaması İçin: Mini Bar Buzdolabı Özellikleri
Cihaz, sahip olduğu bölümler sayesinde ¨en küçük buzdolabı¨ adını almayı hak ediyor. Çünkü aynı normal buzdolabında olduğu gibi bu modellerde de buzluk, çekmece, raf ve kapak bölümleri yer alıyor. Yatak odanızda ya da salonunuzda sadece soğuk içeceğe ulaşmak için mini buzdolabı alıyorsanız raflı çekmecesiz türleri tercih edebilirsiniz.
Verandanızdayken dondurma yeme keyfini yaşamak için dondurucu bölmeli, ofis ya da yatakhanede yiyecekleri taze tutmak için de çekmeceli modellerden birini alabilirsiniz.
Tasarruf İçin: Enerji Verimli Ofis Tipi Buzdolabı
Mini buzdolabı, küçük kapasiteli olduğu için büyük buzdolabına göre daha az enerji sarf ediyor. Yine de gece gündüz çalışan bir beyaz eşya olduğunu göz önünde bulundurarak yüksek enerji sınıfına sahip bir model seçip bütçenizi koruyabilirsiniz.
A en yüksek enerji verimliliği sunan sınıfı, G ise en fazla enerji tüketen sınıfı ifade ediyor. Beyaz eşyada satılabilen en düşük enerji sınıfı ise F. A sınıfı mini buzdolabı alarak hem ekonomik bir tercih yapabilir hem de çevrenin geleceğine değerli bir katkıda bulunabilirsiniz. Evinizin her alanında enerji tüketimine dikkat etmenin yollarını öğrenmek için¨Elektrikli Ürünler Kullanırken Tasarruf Etmenin İpuçları¨ yazımızı okuyabilirsiniz.
Mini buzdolaplarında enerjinin yanı sıra bir de iklimlendirme sınıfını belirten etiket bulunuyor. İklimlendirme sınıfının enerji tüketimiyle doğrudan ilişkisi bulunmasa da cihazın kısa sürede arızalanmaması için dikkat edilmesi gerekiyor. İklimlendirme sınıfı, buzdolabı gibi soğutucu sistemlerin hangi ısı koşullarında kullanılabileceğini belirtiyor. İklimlendirme sınıfları ve anlamları ise şöyle:
- SN İklim Sınıfı: Bu sınıfa giren beyaz eşya, +10 ila +32 derece arasındaki sıcaklıkta kullanılabilir. Eğer mini barı garaj, bodrum kat gibi on derecenin altına düşebilecek yerlerde kullanacaksanız bu iklim sınıfı sizin için yeterli olmayabilir. Bunun yerine düşük kapasiteli bir buzdolabı tercih edebilirsiniz.
- N İklim Sınıfı: Bu sınıfa +16 ve +32 derece arasında kullanılabilen cihazlar girer. Klimasız ve çok yüksek derecelere ulaşan bir eviniz varsa size bir sonraki iklim sınıfını öneriyoruz.
- ST İklim Sınıfı: +16 ve +38 derecenin arasında kullanılabilen soğutucular bu sınıfa girer. Çoğu coğrafi bölgenin yaz koşullarına uyduğu için tercih edilebilir.
- T İklim Sınıfı: +16 ve +43 derece arasında ısıya sahip tüm mekanlarda kullanılabilir. Geniş bir ısı yelpazesi sunduğu için yaygın olarak tercih edilir.
Konfor İçin: Ses Seviyesi
Evde uyumak üzereyken ya da ofisinizde konsantre olmuş bir şekilde çalışırken hiç durmayan bir ses yüzünden rahatsız olmak istemezsiniz, değil mi? “Evet” dediğinizi duyar gibiyiz. Öyleyse 7/24 fişten çekmeyeceğiniz mini buzdolabının düşük ses seviyesine sahip olmasına dikkat etmenizi öneririz. Ses seviyesi desibel (dB) ile ifade ediliyor ve desibel yükseldikçe gürültü oranı da artıyor. Desibel ölçülerini şöyle düşünebilirsiniz:
- 10 dB nefes alma sesi,
- 20 dB yaprak hışırdama sesi,
- 50 dB alçak sesli bir konuşma tonu,
- 60 dB elektrikli diş fırçası sesi,
- 70 dB yer süpürgesi sesi,
- 80-90 dB yoğun trafik gürültüsü kadar ses seviyesini ifade ediyor.
35 dB ile 45 dB arasında bir ses seviyesine sahip mini buzdolabı tercih ederek sorunsuz bir kullanım elde edebilirsiniz.
Kullanışlılık İçin: Ek Fonksiyonlar
Mini buzdolabının çeşidine, iklim sınıfına ve ses seviyesine karar verdiniz. Şimdi, sıra en iyi mini buzdolabı keşfindeki küçük ama önemli detayları öğrenmekte. Model ve markaya göre mini ev buzdolabı modelleri bazı ek özellikler sunabiliyor:
- Kapı yönü değiştirme özelliğine sahip mini buzdolapları, cihazı dilediğiniz konumda kullanabilmenize imkan tanıyor.
- Bazı mini bar modellerinin soğutucu bölümlerinde ışık bulunmuyor. LED ışıklı mini buzdolabı ise karanlıkta bile bu bölümden rahatlıkla faydalanmaya yarıyor.
- Kapı açık kaldığında sinyal veren mini buzdolabı, yiyecekler bozulmadan önlem almaya yardımcı oluyor.
- Mini buzdolabını yaz kış farklı ısılarda kullanmak gerekiyor. Ancak bahar mevsimi gibi ani hava değişikliklerinin yaşandığı yerlerde bu sıcaklık ayarını yapmak pek de kolay değil. Kendi kendine sıcaklık kontrolü yapan bir cihaz tercih etmek cihazın bu gibi hava değişimlerinden etkinlenmesinin önüne geçiyor.
Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar Var: Buzdolabı Nasıl Temizlenir? adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Mini buzdolabı satın alırken dikkat edilmesi gereken tüm konuları paylaştık. ¨Mini buzdolabı fiyatları neler?¨ ve ¨En ucuz mini buzdolabı hangisi?¨ sorularının cevabına ulaşmanın en kolay yolu Koçtaş mini buzdolabı kategorisini ziyaret etmek!