Seray Kutsal Yazdı! Mutfakta Tezgah Arası Stencil Uygulaması Nasıl Yapılır?

Mutfak Tezgah Arası Stencil Uygulaması

Mutfak, evimizde vakit geçirmeyi en çok sevdiğimiz alanların başında geliyor. Buna rağmen, yeni bir eve taşındığımızda mutfakta yapmak istediğimiz dekorasyon uygulamaları ya da eski bir mutfağı yeni dekorasyon trendleri ile güzelleştirmek biraz gözümüzü korkutabiliyor. Çünkü tadilat hem çok yorucu hem de maliyetli olabiliyor. Halbuki ufak dokunuşlarla kendimiz de mutfaklarımızı zevkimize göre yenileyebiliriz. Sadece tezgah arasındaki fayanslara stencil çalışması yapmak bile mutfaklarda büyük bir fark yaratabilir. Peki, tezgah arasına stencil çalışması nasıl yapılır? Haydi, gelin, birlikte bir bakalım!

Mutfak Yenileme

Koçtaş için boyayarak yenilediğim mutfaktaki ara fayans, görünümü tamamlamıyordu. Çok düz ve sıradandı. Hazır mutfağı yenilemişken buraya da bir el atmak gerekiyordu. 🙂 Ve ben bu fayansın düz görünümünden hoşlanmadığım için buraya stencil uygulaması yaparak biraz hareket kazandırmak istedim. 

Mutfak Dekorasyonu

Yenilemeye başlamadan önce uygulama yapacağım alanı yağdan, kirden güzelce arındırarak temizledim. Alana yapacağımız boyanın yüzeye düzgün bir şekilde tutunabilmesi için bu adım çok önemli! 

Mutfak Yenileme Fikirleri

Ayrıca boya yapmadan önce, boyanın yüzeye sağlam bir şekilde tutunabilmesini sağlamak için parlak yüzey astarı uygulamalıyız. Bu yüzden, parlak yüzey astarını kadife ruloyla boya yapacağım tüm alana uyguladım ve 24 saat kurumaya bıraktım.

Stencil Nasıl Yapılır

24 saat sonra stencil uygulamasına geçtim. Şablonu uygulamadan önce arkasına stencil spreyi sıktım. Bu sprey sayesinde stencil uygulama yapacağınız alana yapışıyor ve taşmaları engelliyor. Özellikle benim kullandığım gibi detaylı bir şekil seçtiyseniz mutlaka stencil spreyi kullanmalısınız. Yoksa uygulamadan sonra istediğiniz sonucu alamayabilirsiniz.

Mutfak Yenileme Fikirleri

Stencil’ı (şablonu) duvara yapıştırdıktan sonra bir spatula yardımıyla üzerine rölyef pasta sürdüm. Bu aşamayı isterseniz boyayla da yapabilirsiniz, ama ben yüzeye doku vermek istediğim ve devamında eskitme yapacağım için rölyef pastayı tercih ettim. Rölyef pastayı sürdükten sonra üzerindeki fazlalığı spatulayla sıyırdım ve stencil’ı yavaşça kaldırdım.

Mutfak Stencil Uygulaması

Aynı yöntemle stencil’ı tüm tezgah arasına uyguladım. Bunu yaparken desenlerin birbirini takip etmesine dikkat ettim. Tüm uygulamayı yaptıktan sonra alanı 24 saat kurumaya bıraktım.

Tasarruflu Mutfak Yenileme

24 saat sonra tezgah arasını kadife ruloyla Rich Multi Surface- Ladin rengine boyadım ve yine 24 saat kurumaya bıraktım. Tezgah arası gibi suya çok maruz kalan alanlarda boya yüzeye zor tutunduğu için bu bekleme sürelerine mutlaka uymamız gerekiyor. Yoksa zamanla boyada atmalar meydana gelebilir.

Kolay Mutfak Dekorasyonu

İlk katta istediğim kapatıcılığa ulaşamadığım için 24 saat sonra aynı yöntemle boyanın ikinci katını attım. Eğer sizin seçtiğiniz renk ikinci katta da kapanmazsa diğer katlar arasında 24 saat bekleyerek daha fazla kat boya uygulayabilirsiniz.

Mutfak Tasarımları

Son katı attıktan 24 saat sonra eskitme uygulamasına geçtim. Rölyef pastayla boyut verdiğim şekilleri eskitme tekniğiyle ortaya çıkarmak istedim. Bu aşamada Rich Eskitme Kremi’nin Beyaz rengini kullandım. Siz zeminde seçtiğiniz renge uygun olarak kahverengi ya da siyah eskitme kremi de kullanabilirsiniz.

Stencil Fikirleri

Bir fırça yardımıyla eskitme kremini yüzeye sürdüm ve daha sonra fazlalığını kuru bir bulaşık süngeriyle aldım. Bu sayede stencil ile doku verdiğim kısımlarda eskitme kremi daha yoğun kaldı ve kolay bir eskitme tekniği uygulamış oldum.

Mutfak Yenileme Önerileri

Tabii bu kadar uğraştık, emek verdik; bu uygulamayı korumaya almamak olmaz! Eskitme uygulamasını yaptıktan 24 saat sonra alanın üzerine Rich- Su Bazlı Sır Vernik’i kadife rulo ile uyguladım. Vernik, yaptığımız uygulamayı korumaya alacak ve suyun yüzeyden kolayca akıp gitmesini sağlayacak. 

Mutfak Tezgah Arası Stencil Uygulaması

Tüm bu işlemlerden sonra kendi zevkime uygun, çok daha farklı ve dekoratif bir yenileme yapmış oldum.  Üstelik mutfağın yeni haliyle de tam uyum sağladı! Siz de bu adımları uygulayarak tezgah arasındaki fayanslarınızı uygun maliyetli bir şekilde, kendi zevkinize göre yenileyebilirsiniz!

Banyo ve Mutfak Duvarlarını Tasarruflu Yenileyin: Fayans Boyama Nasıl Yapılır? adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.