Belki aylar, hatta yıllarca yaptığınız çalışmaların meyvesini bu sene alıp bir üniversiteye yerleştiniz; belki de üniversitede ilk seneniz değil ve yeni dönem için hazırlanıyorsunuz. Eğer şehir dışında bir üniversitede okuyorsanız ya da okuyacaksanız haliyle bir yaşam alanına ihtiyacınız var. Bu aşamanın sizi heyecanlandırması gayet normal. Şehir dışında okumayı en keyifli kılan noktalardan biri de zaten bu! Güzel anılar biriktireceğinize emin olabilirsiniz! İster bir eve çıkın ister öğrenci apartı ya da yurdunda kalın, ihtiyacınız olan öğrenci evi eşyası ve öğrenci evi için gerekenler nelerdir, öğrenci evi dekorasyonu nasıl yapılır birlikte bakalım; bu konuda heyecanınızı paylaşalım, yeni yaşam alanınıza katkı sağlayalım.
Öğrenciyken sahip olacağınız yaşam alanları doğrultusunda önerilerimize geçmeden “Evinizin Tüm Odaları İçin: Küçük Ev Dekorasyonu İçin Öneriler” yazımıza göz atmanızı önerelim. Ne de olsa öğrenci evleri genellikle küçüktür, değil mi?
Apartta ya da Yurtta Kalıyorsunuz Diye Zevkinizden Ödün Verecek Değilsiniz!
Apartlar ve yurtlar özellikle üniversitede ilk senesi olanların tercihi. İyi haber: Bu tarz konaklama seçeneklerinde genellikle belirli eşya ve mobilyalar yönetim tarafından odalara koyulduğu için bu ürünleri satın almak için ekstra bütçe ayırmanız gerekmiyor! Çamaşır makinesi, buzdolabı, gardırop, karyola, yatak ve çalışma masasının yanı sıra kaldığınız odanın perde, halı ve aydınlatma ürünleri de apart ve yurtlarda bulunabiliyor. Peki, eğer apartta ya da yurtta kalıyorsanız ihtiyacınız olan ürünler neler olacak?
Mutfak İhtiyaçları: Çoğu öğrenci konaklama seçeneğinde mutfakta buzdolabı, su ısıtıcısı, ocak gibi toplu kullanılabilecek ürünler oluyor; fakat kişisel olarak kullanacağınız mutfak gereçlerini almanız gerekiyor. Eğer bu konuda tasarruflu olmak istiyorsanız ihtiyaçlarınızı karşılayacak mutfak aksesuarlarını ve küçük ev aletlerini ailenizin evinden almak güzel fikir!
- Tabak, kase
- Kupa, bardak
- Tencere
- Tava
- Yemek ve tatlı kaşığı-çatalı-bıçağı
- Mutfak gereçleri (bıçak, kepçe, spatula vs)
- Kesme tahtası
- Kavanozlar, baharatlıklar
- Saklama kapları
- Rende
- Buzdolabı poşeti, streç film
- Tost makinesi,
- Su ısıtıcısı (konakladığınız yerde yoksa)
Kişisel İhtiyaçlar: Belirttiğimiz gibi apartların ve yurtların içerisinde gardırop, kanepe gibi mobilyalar bulunuyor. Fakat kişisel ihtiyaçlarınız doğrultusunda bazı ürünleri edinmeniz gerekiyor. Başlıca ihtiyaç duyabileceğiniz ürünleri sıralayalım.
- Ev tekstil ürünleri (yastık, yorgan, nevresim vb.)
- Kutular (ayakkabı, saklama ve düzenleyiciler)
- Makyaj ve tıraş aynası
- Saklama hurçları
- Askı
- Saç kurutma makinesi
- Kirli sepeti
- Kasa ve kilitler (değerli eşyalarınızı saklamanız ve dolabınızı kilitlemeniz için)
- Temizlik ürünleri (alanın temizliğinden siz sorumluysanız)
- Çamaşır kurutma askısı (konakladığınız yerde yoksa)
- Masa lambası (konakladığınız yerde yoksa)
Daha Şık Apart ve Yurt Odası İçin Dekorasyon Önerileri
Yaşadığınız yerin zevkinize uygun olması, kendinizi mutlu ve oraya ait hissedebilmeniz için oldukça önemli. Bu nedenle küçük dokunuşlar yaparak yaşam alanınızı kendi zevkinize göre dekore edebilirsiniz. Peki, apart ya da öğrenci yurdu dekorasyonu nasıl yapılır?
- Odanızın duvarlarını resimler ve çerçeveler ile süsleyebilirsiniz. Çerçevelerde yer vereceğiniz fotoğraflar sayesinde kendinize bir anı köşesi oluşturabilirsiniz. Bu arada bu ürünleri asarken duvara çivi çakmak zorunda da değilsiniz. Çift taraflı bantlar, güzel bir duvar dekorasyonu konusunda size yardımcı olabilir.
- Mumlar, biblolar, vazolar… Dekoratif objeler sayesinde alanı daha canlı ve renkli kılabilirsiniz. Bu arada odanızda küçük bitkiler yetiştirmek ve yeşilin huzurundan yararlanmak da güzel fikir!
- Özellikle kutlama dönemlerinin vazgeçilmezlerinden olan yılbaşı aydınlatma ürünleri ile öğrenci odası dekorasyonuna tatlı bir soluk getirebilirsiniz.
- Eğer odanızda aynaya ihtiyacınız varsa dekoratif aynalar sayesinde hem ihtiyacınızı giderebilir hem de şık bir alana kavuşabilirsiniz.
- Gardırobunuzu ve kitaplığınızı daha düzenli kılmaya ihtiyacınız varsa şık saklama kutuları ve sepetlerden yardım alabilirsiniz.
Kendi Evinize Çıkmanın Tadı Bir Başka!
Daha önce apartta veya yurtta kaldınız, edindiğiniz arkadaşlarla eve çıkmak istiyorsunuz ya da üniversiteye birlikte hazırlandığınız arkadaşınızla aynı üniversiteyi kazandınız ve birlikte aynı evde yaşamayı düşünüyorsunuz. Bu durumda daha fazla bütçe ayırmanız gerektiğini ve kuracağınız öğrenci evi masraflarının eşya tercihinize göre değişiklik gösterebileceğini belirtelim. Öğrenci evinde olabildiğince sade, kalabalık olmayan bir tarz benimsemenin en iyisi olduğunu hatırlatalım. Peki, öğrenci evi döşemek için ihtiyacınız olan başlıca ürünler nelerdir?
Mutfak İhtiyaçları: Eğer eve çıkıyorsanız apartta ya da yurtta kaldığınızda ihtiyacınız olan eşyanın yanı sıra almanız gereken başka ürünler de var ve bunların başlıcaları öğrenci evi için beyaz eşya…
- Buzdolabı
- Ocak
- Mini fırın
- Tabaklık
- Kaşıklık
- Çaydanlık
- Çöp kovası ve çöp poşeti
- Kaydırmazlar
- Mutfak rafı ya da mutfak dolabı (ek depolama alanına ihtiyacınız varsa)
Banyo İhtiyaçları: Banyoda belli başlı ihtiyaçlarınız var. Bu alanda ihtiyacınız olan ürünleri kısa sürede edinebilirsiniz.
- Banyo aksesuarları
- Klozet kapağı
- Banyo tekstil ürünleri (banyo paspası, banyo perdesi, havlu, bornoz vb)
Salon İhtiyaçları: Öğrenci evlerinin bazılarında salon olmayabiliyor ya da var olan salon, başka bir öğrenci tarafından kişisel oda olarak kullanılabiliyor. Fakat bir salonunuz varsa bazı mobilyalara sahip olmalısınız.
- Kanepe ve koltuk
- Sehpa
- Puf (Ekstra bir alana ihtiyaç duyarsanız)
- TV ünitesi ya da sehpası (Eğer televizyon kullanacaksanız)
Yatak Odası İhtiyaçları: Öğrenci evine çıkarken yurtta ya da apartta kalırsanız almanız gereken ürünlerin yanı sıra başka hangi mobilyalara ihtiyacınız olacak? İşte, öğrenci evi için eşya önerileri:
- Karyola ve yatak
- Kitaplık
- Çalışma masası ve çalışma sandalyesi
- Gardırop
- Şifonyer ve komodin (Ekstra depolama alanına ihtiyacınız varsa)
Genel İhtiyaçlar: Evin özel bir alanına ait olmayan ya da evinizin uygun alanına göre konumlandırabileceğiniz ürünler ve beyaz eşya da bulunuyor.
- Çamaşır makinesi
- Masa ve tabure
- Süpürge
- Ütü
- Halı ve perde (evin her odasına)
- Aydınlatma ürünleri
- Çok amaçlı dolap
Bu arada aydınlatma ürünleri hem dekorasyon hem de kullanım amaçları nedeniyle öğrenci evi için ihtiyaçlar arasında. Alanlara göre aydınlatma ürünü seçmek için ise “Hangi Odaya Hangisi Olur? 4 Adımda En Doğru Aydınlatma Nasıl Seçilir?” yazımızı okuyabilirsiniz.
Daha Şık Öğrenci Evi İçin Dekorasyon Önerileri
Apart ve yurt dekorasyonunda verdiğimizin önerilerin hepsinden, öğrenci evi dekorasyonunda da yararlanabilirsiniz. Fakat bazı noktalara dikkat ederek evinizi daha şık kılmanız mümkün.
- Tercih ettiğiniz eşya ve mobilyalarda renk uyumu olursa öğrenci evini güzelleştirmek için ekstra çaba sarf etmenize gerek kalmaz, şıklık kendiliğinden gelir! Bu konuda hiç endişelenmeyin; “Dekorasyonun Püf Noktası: Doğru Renk Paleti Nasıl Oluşturulur?” yazımız size yardımcı olmaya hazır.
- Evinizde, ev arkadaşınızla birlikte puzzle yapabilir ve puzzle bittikten sonra çerçeveletip duvarınıza asabilirsiniz. Bu hem keyifli zaman geçirmenizi sağlar hem de ucuz ev dekorasyonu yöntemlerinden birini uygulamış olursunuz.
- Evinizin içerisinde bitkilere yer verebileceğiniz gibi cam önünü de bitkilerle renklendirmeyi düşünebilirsiniz.
- Raflar hem ekstra alan sunmaları hem de evi daha farklı kılmaları açısından genç evi dekorasyonunda tercih edebileceğiniz uygun fiyatlı çözümlerden ve ek depolama alanı konusunda öğrenci evlerinin olmazsa olmazlarından.
- Kişisel eşyanızı doğru bir şekilde konumlamadığınızda yaşam alanınız dağınık görünebilir. Düzenli bir alan ise şıklığın en önemli sırrıdır. Birbirinden güzel desenlere ve farklı formlara sahip olan saklama kutuları ve sepetlerden yardım almak öğrenci evi için öneriler arasında.
Şimdiden unutulmaz anılar eşliğinde harika ve başarılı bir dönem geçirmenizi dileriz!