Özlem Keşifte Yazdı! Tiny House Yaşamının Avantajları ve Dezavantajları

Tiny House Avantajları

Tiny house’u tam manası ile tabir etmek gerekirse ‘’minik ev’’ uygun bir tanımlama olacaktır. Bu evler batı ülkelerinde yaşayan insanların daha ekonomik, daha ucuz ve masrafsız yaşama fikrinden ortaya çıkmıştır. Tiny house yaşamının olumlu ve olumsuz yönleri bulunmaktadır, ancak bu husus kişilerin önceliklerindeki hiyerarşik sıralamaya göre değişebilmektedir.

Tiny house yaşamı daha az masrafla doğaya, atmosfere ve canlılara zarar vermeden yaşama imkânı sunar. Tasarıma meraklı insanların bu küçük evleri istedikleri gibi dekore edebilmeleri bir nevi hobi olarak görülmektedir. Günümüzde yeni evlenen kişilerin ilk tercihi haline gelen tiny house, daha küçük ev daha az ihtiyaç ve daha az masraf demektir. Peki, ülkemizde küçük ev akımının geleceği ne olur, avantajları nedir, ne değildir bakalım.

Tiny House Avantajları

Tiny House Yaşamının Avantajları

Tiny house evlerini tercih etmek için birçok sebep bulunabilir. Bu sebepler de aslında kişilerin isteği ve talepleri doğrultusunda değişiklik gösterebilir. Kısaca söylemek gerekirse; huzur, hobi, minimal yaşam, ekolojik hayat ve doğa sevgisi gibi belli başlı sebeplerle bu evler tercih edilebilir. Bu sayılan kıstaslar çerçevesinde Tiny house yaşamının avantajları nelerdir?

Huzur

Tiny house kültürü şehir hayatından kaçmak isteyenler için bir kurtuluş yolu olmuştur. Sakinliği tercih edenler, şehir gürültüsünden uzak kalmak isteyenlerin gözdesi haline gelen tiny house, özgür hayat tarzını barındırdığı için, cazip bir seçenektir. Ağaç gölgesinde kitap okuyabilir, yazın öğle serinliğinde bir hamakta uyuyabilirsiniz. Koçtaş’ta bunlar için harika çözümler bulunuyor. Kısaca küçük ev yaşamı huzur isteyenler için ideal bir yaşam tarzı olabilir.

Kendini Keşfetme İmkânı

Tiny house yaşamı dekorasyon sevenlerin kendilerini geliştirebilme imkânı sunmaktadır. Kişiler yaşayacakları evleri istedikleri gibi dizayn edip hayatlarını sürdürebilirler. Bunları binalarda yapma şansı yoktur. Çünkü çevresel faktörler ve binaların yapısı buna çok izin vermez. Tiny house evlerde iç cepheyi istediğiniz gibi boyayabilir ya da her tarafı kütüphane ile kaplayabilir, kitapların arkasından yemek masası ve diğer ihtiyaç duyduğunuz gizlenmiş objeler çıkarabilirsiniz. Sizlere hobi edinmek ve kendinizi keşfetmek için bir imkân verebilir.

Mimari Yeteneklerinizi Ortaya Çıkarır

Tiny house kültüründe yaratıcılığınızı ortaya çıkarabilirsiniz. Isıtma ve soğutma sistemi doğal yollardan elde edilebilir. Eviniz verimli bir alana konumlandırıldığında yazın esen rüzgârda serinleyebilir, kışın ise direkt gelen güneşin tadını çıkarabilirsiniz. Hatta kendi güneş enerji sistemleriniz ile çevreye duyarlı bir biçimde elektrik enerjisi elde edebilirsiniz. Üstelik evlerin nem dengesini kendiniz ayarlayabilirsiniz.

Tiny House Nedir

Rahat Seyahat Etme Şansı

Karavan olarak bir çekici yardımı ile kullanabileceğiniz için, canınız sıkıldığı zaman şehrin birine gidip oranın ünlü bir yemeğini yiyip, gün batımına doğru bir sahil kasabasında denizin ve manzaranın tadını çıkarıp konaklamanın keyfine varabilirsiniz. Taşınan bir ev olma avantajını tamamen hissedilebilir, araç ve evin iç içe olduğu bu keyfi yaşayabilirsiniz. Seyahat ederken de yeni komşular ile tanışıp sosyal çevrenizi genişletebilirsiniz.

Evcil Hayvan Bakımı

Binalar ne yazık ki evcil hayvanlar için uygun değildir. Şehir hayatı yaşayanlar için bahçe görmenin hayal olduğu günümüzde, tiny house yaşamı özgür bir yeşillik alanı hatta istenilen her türlü yaşam alanını sağladığı için, hayvan dostlarınızın bakımı ve onlarla ilgilenilmesini daha kolay bir hale getirmektedir. Bahçede, doğal ortamda yaşamaları onlar içinde daha uygun olacağından hayvan dostlarınızla keyifli bir yaşam sürmenin avantajını hissedebilirsiniz.

Tiny house hayatında organik bir yaşam sürme şansını elde edebilir, fidan dikerek hem kendinize bol oksijenli bir yaşam, geleceğe de güzel bir miras bırakabilirsiniz.

Tiny House Dezavantajları

Tiny House Yaşamının Dezavantajları

Maliyeti ile ilk etapta göze çarpan tiny house bazı ülkelerin yasaları gereği çoğu zaman ayrımcılığa düşmektedir. Yerleşilen arazi yasal olarak uygun bir alanda değil ise bazı sıkıntılar yaşanabilir. Bu durumda uygun bir arazi satın alınabilir. Özellikle kalabalık aileler için uygun olmayan, bu evlerde yaşayacak maksimum kişi sayısı çok düşük olduğu için bazı aileler için dezavantaj olduğu söylenebilir.

Maliyet

Uygun bir arazi bulmak bu evlerde yaşam için en önemli unsurdur. Arazi bulma evresi oldukça zordur. Tiny house isteğe göre, herhangi bir arazide yaşamaya uygun değildir. Bazı kanunlar, keyfi yerleşme isteğinin önüne geçmektedir. Bunun için öncelikle gerekli izin evrakının hazırlanması gerekir. Satın alma işlemine alternatif olarak arazi kiralama sistemi tercih edilen durumların başında gelir. Bu işlemlerden sonra evinizin dizaynı ya da yerleşme durumlarına geçebilirsiniz. Bu evrede maliyet biraz daha artmaya devam edecektir. Eğer tiny house satın alınmayıp, kiralandı ise maliyeti biraz daha düşük olacaktır. Geriye, harcama yapılacak kısım olarak dizayn, enerji ve eşyalar kalacaktır. Tiny house maliyeti sonraları çok düşük olsa da ilk etapta fazla olduğu için tercih edilmeme nedenlerinden olabilir.

Uygun Arazi

Tiny house yaşamı için için uygun arazi seçimi ve özellikle yasal olması fazlasıyla önem taşımaktadır. Konut arazisi, kalıcı konut alanları, özel inşaat alanları, tatil evleri alanları, kamp alanları gibi yasal yerlerde konaklamak daha cazip hale gelmektedir. Eğer ki uygun bir arazi bulunamaz ve yasal izinler alınmaz ise bazı pürüzlerle karşılaşabilirsiniz. Belli kurallara göre yaşayamayacak olanlar ve bu izinler ile uğraşmak istemeyenler için tiny house yaşamı uygun olmayacaktır. Kısacası arazi için yasal izinler almak çok önemli.

Seyahat İzni Şartı

Tiny house sadece kurmak için değil, çekici ile kara yolunda taşımak için de bazı izinler ister. Ağırlık, genişlik, büyüklük gibi hususlar yasal olarak rahat bir şekilde evinizi taşımayı engelleyebilir. Yola çıktığınızda sorun yaşamamak için, kara yollarından gerekli izin ve ruhsatları almanız gerekmektedir. Bu izinlerin onaylanma ve kabul görme işlem zamanları da biraz zaman alabilir ve bu hemen seyahate çıkmak isteyenler için el freni olabilecek bir nedendir. Ancak taşıma izinlerini aldıktan sonra yola çıkabilirsiniz.

Tiny House Akımı

Sabit Ölçüye Sahip Olma Zorunluluğu

Tiny house serbest ölçülerde yapılamamaktadır. Sanılanın aksine belli ölçü standartları vardır. Bu da ilk etapta ev büyüklüğü konusunda kısıtlamayı getirir. En fazla 50m²’lik bir alana, yükseklik olarak ise 3,5 m ve altında bir yüksekliğe sahip olmalıdır. Bu ölçülerin üstündeki evler hem konaklama hem de yasalar konusunda sıkıntı çıkarmaktadır. Bu da geniş ailelerin bu evlerde yaşama şansını düşürmektedir. Nüfusu kalabalık ailelerin konaklayamayacak olması tercih edilmeme sebeplerinden bir tanesidir. Özellikle mahremiyete önem veren kişiler içinde sıkıntı doğurabilir. İçerisinde yeterince kapı ve bölmelerin olmaması, şahsi dolap sayılarının yetersiz olması ve geniş alana önem veren kişiler için tiny house yaşamı dezavantajlar doğurabilir.

Sınırlı Teknoloji

Amacı minimal bir yaşam olan tiny house yaşamı, normal evlerdeki gibi her türlü elektronik eşya ve yardımcı aletlerin hepsini barındıramayacaktır. Televizyon ve diğer teknolojik ürün meraklıları bu konuda hüsran yaşayabilirler. İçinde fırın, buzdolabı, çamaşır makinası, daha büyük mekanlarda ise bir de bulaşık makinası bulunabiliyor. Alanın küçük olması fazla eşya kullanımına engeldir. Bu nedenle asgari eşya mümkünse de birden çok işleve sahip eşyaya yer verilmesi gerekmektedir. Eğer şanslı bir arazi üzerindeyseniz internet bağlantınız olabilir. Aksi bir durumda internet kullanma şansınız bulunmamakta. Bu yaşam şekli hayatının büyük bir bölümünde teknolojiye yer veren kişiler için uygun değildir.

Sonuç olarak küçük ev yaşamı zorlukları olsa da kendinize bu hayatta tanıyacağınız en iyi şans olabilir. Doğayla iç içe olmak, kuş sesleriyle uyanmak, kapalı bir alandan daha çok geniş bir bahçede yaşam sürdürmek, daha temiz oksijen almak, az maliyetle evinizi daha özgürce dizayn edebilmek harika bir şey diyebilirim. Koçtaş’ta küçük eviniz için harika çözümler bulunuyor. Mutlaka göz atın derim.

Nedir, Nasıl Yapılır ve Daha Fazlası: Tiny House Akımı Hakkında 6 Detay adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.