Siklamen Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır ve Nasıl Çoğaltılır?

Sıklamen Çiçeği Bakımı

Çiçek yetiştirmek, onu düzenli olarak sulamak, toprağını değiştirmek çiçekseverler için çok özel bir terapi. Çiçeğinizin açtığını, büyüdüğünü görmekten mutlu oluyorsanız siz de bu çiçeksever grubuna dahilsiniz demektir. 

Zaman zaman çiçeklerin yaprakları sararıp solabilir ya da bir çiçeği çoğaltıp sevdiklerinizle paylaşmak isteyebilirsiniz. Evinizi süsleyen bir siklameniniz varsa ancak siklamen çiçeği bakımı konusunda pek bilgiye sahip değilseniz doğru yerdesiniz. 

Çiçeklerinizin bakımı için bitki ve çiçek bakımı malzemelerini Koçtaş’ta bulabilirsiniz. 

Siklamen Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır ve Nasıl Çoğaltılır?

Sevgi emek ister, çiçekler de bakım. Gelin, siklamen çiçeğinin bakım sırlarından ve nasıl çoğaltılabileceğinden detaylıca bahsedelim. Tabii öncesinde bu renkli çiçeği tanımak lazım. 

Siklamen Çiçeği Özellikleri Nelerdir?

Sıklamen Çiçeği Özellikleri

Doğal olarak ormanlık ve kayalıklarda bulunan siklamen çiçeğinin Latince adı cyclamen. Halk arasında ise tavşan kulağı olarak anılıyor. Primulaceae familyasına ait olan siklamenin 10 farklı türü ülkemizde yetişebiliyor. Yetiştirmesi kolay bir bitki olan siklamen, koyu yeşil yapraklara sahip ve pembe, fuşya, beyaz renklerde bulunabiliyor. Sonbahar ve kış aylarında çiçek açan siklamen çiçeği, doğrudan güneş almayan ortamlarda yetişiyor. Soğuk havalara dayanıklı bu çiçek, iç mekanlara ve bahçelere kışın renkli bir hava katıyor.

Siklamen çiçeğinin özelliklerini öğrendiğimize göre artık sıra geldi bakım zamanına!

Siklamen Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Sıklamen Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır

Siklamen çiçeği, bakımı doğru yapılırsa sonbahar ve kış aylarını çiçekli bir şekilde geçirir. Bakım ipuçlarını ise şöyle sıralayabiliriz:

Sulama Yöntemi: Sulama işlemini sık sık yapmak yerine toprağı kurudukça yapmak gerekir. Aşırı sularsanız ya da toprak sürekli nemli kalırsa siklamenin kökü çürüyebilir. Sulamak için aşağıdaki püf noktalara dikkat edebilirsiniz: 

  • Siklamene aynı ölçüde su vermek önemli. Bu sebeple aynı kabı kullanmanız işinizi kolaylaştıracaktır.
  • Kış aylarında haftada 1 kez sulayabilirsiniz.
  • Bahar ve yaz gibi dönemlerde toprağın kuruluğunu kontrol ederek sulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Haftada 2 kez uygun olabilir.
  • Siklamenin uzun süre su ile temas etmemesi için saksı tabağındaki suyu da birikince boşaltabilirsiniz.
  • Önceden dinlendirilmiş su ile sulanması önemlidir.
  • Yapraklarına su gelmemesine dikkat edin. 

Güneş Işığı: Güneş ışığına maruz kalırsa yaprakları sararıp solabilir. Bu nedenle direkt güneş ışığından uzak tutabilirsiniz. “Siklamen çiçeği nerede durmalı?” diye düşünüyorsanız gölgeli, nemsiz ve ferah bir ortam yaratarak siklamen çiçeğini mutlu edebilirsiniz. 

Sıcaklık ve Ortam: Sıcak seven bir yapısı olmayan siklamen için ılıman ortam yaratmak ideal olur. Bazı türleri çok soğuk iklimde yaşayabilse de ülkemizde bulunanlar ılıman ortam sever diyebiliriz. Hassas bir bitki olduğu için rüzgar almayacak bir noktada bulunması da daha uygun olacaktır.

Toprak Seçimi: Siklamen çiçeği mineral açısından zengin toprakları sever. Siklamen için humus bakımından zengin bir toprak tercih edebilirsiniz. Yani torf toprakları satın alabilirsiniz. Toprak konusunda daha fazla bilgi almak isterseniz “Hangi Bitki İçin Hangisi Uygun?: Toprak Çeşitleri ve Özellikleri” yazımıza göz atabilirsiniz.  

Uygun Saksı: Siklamenin toprağının ıslak kalmaması için altında delik bulunan saksı seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Çok geniş olmayan, altında drenaj delikleri yer alan saksılar uygun olacaktır. 

Siklamen bakımı konusunda genel olarak dikkat edilecek maddelere göz attık. Biraz da bakım konusunda mevsimsel olarak değerlendirilmesi gereken hususları inceleyelim. 

Siklamen Çiçeği Bakımında Mevsimsel İpuçları

Sıklamen Çiçeği Mevsimsel İpuçları

Bir kış çiçeği olan siklamen yaz aylarında çiçeklerini ve yapraklarını döker. Çiçekleri de tohuma döner. Bu tohumlar olgunlaştığında yani kuruduğunda toplamanız gerekir. Siklamenin yapraklarının kuruması öldüğü anlamına gelmez. Yani “Siklamen çiçeği yaprakları sarardı, ne yapmalıyım?” diye telaş etmenize gerek yok. Mayısa kadar çiçek açan siklamen çiçeğinin yaprakları yaz gibi sıcak mevsimlerde solup düşebilir. Bunları düzenli olarak temizlemeniz gerekir.

Siklamen Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?: Tohum, Yaprak ve Kök Çoğaltma

Sıklamen Çiçeği Nasıl Çoğaltılır

Siklamen çiçeğiniz var ve evinizin farklı yerlerinde de görmek ya da sevdiğiniz dostlarınıza hediye etmek istiyorsunuz. O zaman siklamen çiçeğini farklı yöntemler kullanarak çoğaltabilirsiniz. Gelin; tohum, yaprak ve kök çoğaltma yöntemlerini inceleyelim.

Tohum Çoğaltma: En kolay ve risksiz olan seçenek, tohumdan çoğaltma yöntemini kullanmak. Tabii bu yöntemde çimlenme diğerlerine göre biraz daha uzun sürebiliyor. Siklamen, çiçeklerini döktükten sonra kapsül şeklinde tomurcukları kalır. Bu tomurcuklar olgunlaştığında kendini toprağa dökmeden içindeki tohumları almanız gerekir. Tomurcukların biraz kurumuş olması olgunlaştıkları anlamına gelir, yeşil ve taze haldeyken bu tomurcuklara dokunmamalısınız. Tohumları topladıktan sonra eylül ayına kadar serin bir yerde muhafaza edin. Eylül ayı gelince humuslu bir toprağa hafifçe bastırıp üstünü ince bir toprak tabakası örterek ekim işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Saksıyı nemli tutup tohumları birkaç hafta içerisinde çimlendirebilirsiniz. 

Yaprak Çoğaltma: Siklamen çiçeği için genelde tohum ve kökten çoğaltma yöntemleri kullanıldığı için “Siklamen çiçeği yapraktan çoğalır mı?” diye merak edebilirsiniz. Elbette yapraktan da siklamen çiçeğini çoğaltabilirsiniz. Öncelikle sağlıklı bir siklamen yaprağı seçip kökleriyle kesin. Yaprakları hafifçe köklendirme toprağına ekin. Köklendirme toprağınız için torfu birkaç gün su içinde bırakıp süzerek iyi bir sonuç elde edebilirsiniz. Sonrasında saksıyı biraz nemli tutarak köklerin gelişmesini bekleyebilirsiniz. 

Kök Çoğaltma: Siklamen bitkisinin kökleri yumrudur yani siklamen soğanlı bir bitkidir. Kökleri çoğaltmak için bitki kökünü dikkatlice saksıdan çıkarıp ölü köklerden temizleyin. Bunu haziran sonu temmuz başı gibi yapabilirsiniz. Kökleri birkaç yerinden kesip biraz geniş bir saksıya ektikten sonra gölgeli serin bir yere koyun. Az miktarda sulayın. Yeni filizler verdikçe su miktarını artırabilirsiniz. Yeni bitkilerin gelişmesini ve köklerin yerleşmesini bekleyin. Oluşan bitkileri yeni saksılara ekebilirsiniz. 

Yeni bitkilerin sağlıklı ve güçlü bir şekilde büyümesi için düzenli sulama ve uygun ışık koşullarını sağlamak hayli önemli. Çoğaltma konusunda bu konuya da dikkat ederseniz filizlenip köklenmiş yeni siklamenleriniz olabilir ve sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz. 

Siklamen Çiçeği Neden Solar?

Sıklamen Çiçeği Neden Solar

Siklamen çiçeği bakımı zor olmasa da bazı durumlarda çiçeğiniz solabilir. Karşılaşabileceğiniz durumları aşağıda sıraladık:

  • Doğrudan güneş alması güzeller güzeli siklameninizi bunaltıp soldurabilir. Yaprakları güneş yanığı olup dökülebilir. Cam kenarında tutuyorsanız tül ya da güneşlikle ona bir koruma sağlayabilirsiniz. 
  • Yüksek sıcaklıklara maruz kalması çiçeklerini soldurup boynunu bükebilir.
  • Sararan yaprakları temizlemek önemlidir. Sararmalar diğer yapraklara da dağılabileceği için çiçeğiniz solabilir.
  • Az ya da çok sulanması siklamenin solmasına sebep olabilir.
  • Kullanılan toprak humuslu torf değilse çiçek solabilir.
  • Zararlı böcekler, bitkinin kökünün zarar görüp çiçeğin solmasına neden olabilir.
  • Siklamen çiçeği yazın dinlenir, kışın çiçeklenir. Siklamen bakımı bu dönemlerde uygun şekilde yapılmazsa solabilir. 

Yaz aylarından önce sararan yaprağınız varsa mutlaka budama işlemi yapmanız gerekir. Siklamenin solması telaşlanacak bir durum olduğu anlamına gelmiyor. Gölgede tutup uygun bir şekilde sulayarak ve zararlı böceklerden uzak tutarak bitkinizi koruyabilirsiniz. 

Maddelere dikkat ederek siklamen çiçeği bakımı adımlarını uygularsanız kışları renkli çiçek açan bu güzel bitkiyi evinizde, bahçe ve balkonunuzda rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. 

Siklamen çiçeğinin bakımı ve çoğaltılması konusunda çeşitli önerilerde bulunduk. Siklamen çiçeğiniz ve diğer bitkileriniz için gerekli bitki ve çiçek bakımı malzemelerini Koçtaş’ta bulabilirsiniz. Evinizde daha çok bitkiye yer açmak isterseniz de “Hangi Odaya Hangi Bitki: Alana Uygun Bitki Seçme ve Bakım Rehberi” başlıklı yazımıza göz atarak hem bitkinizi hem de konumlandıracağınız alanı seçebilirsiniz.