Çok Misafirli Evlere Çözüm: Şişme Yatak Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Çok Misafirli Evlere Çözüm: Şişme Yatak Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Sevdikleriniz başka şehirde ya da ülkede yaşıyor ve senede bir iki de olsa sizi ziyarete gelip misafiriniz oluyor. Çocuğunuz, zaman zaman evinizde arkadaşlarını ağırlıyor ve geceyi hep birlikte neşe içinde geçiriyorlar. Evet, ama onca misafiri nerede yatıracaksınız? Belki ekstra bir misafir odanız, bir de yataklı kanepeniz var; ama gelenleri ağırlamak için yeterli olmuyor. Evinizde daha fazla yatağa yer ayıramıyorsanız endişelenmeyin. Şişme yatak, kalabalık yatılı misafirlerinizi ağırlamak için en uygun çözüm.

Gelin, ev sahibi için yerden tasarruf sağlayan, misafir için ihtiyaç duyduğu konforu sunan bu mucize yataklara yakından bakalım. Sonra ihtiyaçlarınıza uygun bir seçim yapmanıza yardımcı olmak için “Şişme yatak nasıl seçilir?” sorusuna cevap verelim. 

Çok Misafirli Evlere Çözüm: Şişme Yatak Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Şişme Yatak Nedir?

Şişme Yatak Nedir

Adından da anlaşıldığı gibi şişme yatak, içi hava dolu yatakları ifade eder. Bu nedenle hava yatağı olarak da bilinir. İçlerindeki hava kanalları havayı eşit olarak dağıtır. Bu özellikleri ve ergonomik tasarımları ile gönül rahatlığıyla günlük olarak kullanabilirsiniz. Özellikle sertliği ayarlanabilir şişme yatak modelleri ile misafirlerinizin huzurlu bir gece uykusu çekmesine yardımcı olurken ekstra şilte içeren modellerle de uyku konforunu artırabilirsiniz. 

Sıklıkla PVC olarak bilinen polivinil klorür, TPU olarak bilinen termoplastik poliüretan malzemeden üretilen hava yataklarında günümüzde patlamaz malzemeler kullanılıyor. Dolayısıyla hava yataklarındaki “Acaba patlar mı?” endişesi de ortadan kalkmış oluyor. Üstelik yatağın yerde kaymasını engellemek için de zemininde çadır kumaşı kullanılırken üst kısmında cilt dostu konforlu kumaş kullanıldığı için misafirinize rahat bir uyku sunuyor. 

İçinde hava kalmayacak şekilde söndürdüğünüzde oldukça düzgün katlanabildiği için şişme yataklar fazla yer kaplamaz. Saklama çantası ya da kılıfında dağınıklık yaratmadan bir sonraki yatılı misafirinize kadar depolama alanınızın ya da dolabınızın düzenini bozmadan saklayabilirsiniz. 

Şişme Yatak Nasıl Şişirilir? 

Şişme Yatak Nasıl Şişirilir

Hava yatağının şişirilmesi zor iş diye düşünüyorsanız o zor işlerin eskide kaldığını söyleyelim. Üfleyerek şişirilen modeller yok değil. Ancak manuel veya elektrikli pompa ile şişirilebilen modelleri yaygın olduğunu bilmenizde fayda var. Yani şişme yatak pompası ile kolayca hazır hale getirebilirsiniz. Bir de dahili elektrikli ya da şarjlı pompası olan, şişirmek ve söndürmek için sadece prize takmanızın yeterli olduğu pratik elektrikli şişme yatak çeşitleri olduğunu belirtelim. 

Şişme yatak malzemeleri ve şişirme yöntemleri konusunda aklınızda soru işareti kalmadığına göre farklı bütçe ve ihtiyaçlara uygun şişme yatak modelleri ve fiyatları için Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz. Seçiminizi yaptıktan sonra misafirlerinize şık bir yatak hazırlamak için Koçtaş’ın nevresim takımı modellerine ve fiyatlarına da göz atabilirsiniz. 

Şişme Yatak Nasıl Seçilir?

Şişme Yatak Nasıl Seçilir

En iyi şişme yatak hangisi?” diye soruyorsanız bunun tek bir cevabı olmadığını söyleyelim. Şişme yatak alırken özelliklerini, aksesuarlarını, ölçülerini, ağırlığını, malzemesini, şişirme yöntemini ve süresini, garanti süresini ve kapsamını göz önünde bulundurmalısınız. Gelin, ihtiyaçlarınıza ve bütçenize en uygun şişme yatak modelini seçmeniz için dikkat etmeniz gerekenlere birlikte göz atalım:

  • Öncelikle çift kişilik şişme yatak mı, tek kişilik şişme yatak mı almanız gerektiğine karar vermelisiniz. 
  • Boyutunu etkileyeceği için yüksekliğine karar verirken katlayıp saklayacağınız yeri de  göz önünde bulundurmalısınız. Evde kullanmanın yanı sıra kampta da kullanacaksanız daha alçak bir model alabilirsiniz.
  • Özellikle evinizde küçük çocuk varsa patlamaz malzemeden yapılmış modelleri tercih edebilirsiniz. 
  • Zemininde kaydırmaz kumaş kullanıldığından emin olmalısınız.
  • Üst bölümünde terleme yapmayan kadife gibi yumuşak kumaş kullanılıp kullanılmadığına dikkat etmelisiniz.
  • İç bölümünde kaliteli bir uykuya destek olması açısından havanın düzgün dağılımını sağlayan daha çok hava kanalı olan modelleri tercih etmelisiniz. 
  • Farklı misafirlerinizin farklı yumuşaklıkları tercih edeceğini düşünerek sertliği ayarlanabilir modelleri değerlendirebilirsiniz. 
  • Vücut ağırlığı ile tıkaçlar açılabileceğinden valf kısımlarının tıkalı değil, vidalı olmasına özen göstermelisiniz.
  • Üzerinde yattıkça yavaş yavaş olsa da az bir miktar hava kaçıracağı için söndüğü kadar yatağı otomatik şişiren ikinci bir pompası bulunan modeller olduğunu unutmayın.
  • Ne sıklıkta kullanacağınıza bağlı olarak manuel veya elektrikli pompa ile şişirilen ya da dahili elektrikli pompa ile kendi kendine şişen modeller arasında karar vermelisiniz.
  • Sırt ağrılarına ve orta omurga bölgesinde sorunlara yol açabileceği için yumuşaklık derecesine önem vermelisiniz.
  • Taşıması kolay ve kullanmadığınız zamanlarda hem düzgün depolama için hem de yatağı koruması açısından saklama çantası olan modellerden birini tercih edebilirsiniz.
  • Rahat ettiğiniz uyku pozisyonunuzu da dikkate alın. Yüz üstü uyuyorsanız ve daha kiloluysanız seçiminiz sert bir üst yüzeye sahip şişme yatak olabilir. Sırt üstü uyuyorsanız daha yumuşak, yan yatıyorsanız da orta ve çok yumuşak arasında bir yatakta rahat edebilirsiniz. Aşırı hareketliyseniz ve uykuda sık sık pozisyon değiştiriyorsanız da daha sert bir yatak tercih edebilirsiniz.
  • Yatağınızın, bakteri ve küf dahil mikropların gelişimini engelleyen antimikrobiyal özellikte olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

Bonus: Kamp Sevenlere En İyi Şişme Yatak Önerileri

Kamp İçin Şişme Yatak

Doğayla iç içe vakit geçirmeyi sevenlerdenseniz kamp gecelerinde ev rahatlığında uyumanız için şişme yatak önerilerimizi aşağıda listeledik:

  • Öncelikle seçtiğiniz modelin çadıra sığıp sığmadığına dikkat etmelisiniz.
  • Kendiliğinden şişen ya da pompa ile kolay şişirilen yataklar ile vakit kazanabilirsiniz.
  • Üst yüzeyinde terleme yapmayan kumaş kullanılmış yatakları tercih edebilirsiniz.
  • Patlamaz, yırtılmaz, su geçirmez kumaştan yapılmış olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Entegre yastığı olan yataklar ile yastık taşıma derdinden kurtulabilirsiniz.
  • Ağır olmayan modelleri tercih etmenizde fayda var.
  • Saklama çantası olan bir model ile taşımanızı kolaylaştırabilirsiniz.
  • Omurganıza destek sağlayan ortopedik bir model olması önemli.
  • Ayrıca seyahat etmeyi seviyorsanız uzun kara yolculuklarında arabanızda şişme arka koltuk yataklarını da kullanabilirsiniz. 

“Evimde yeterince yerim var, misafirlerim için sabit yatak odası hazırlayabilirim.” diyorsanız da yatak seçiminize yardımcı olması açısından “Doğru Yatak Seçimi Neden Önemli? Yatak Nasıl Seçilir?” yazımızı okuyabilirsiniz. Yatak modelleri ve fiyatları için de Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz.