Sizin de hayaliniz şehrin kalabalığından ve karmaşasından uzaklaşıp doğa ile iç içe ve daha minimal bir yaşam tarzını benimseyerek yaşamaksa yalnız değilsiniz! Çünkü son yıllarda adını sıklıkla duyduğumuz “tiny house akımı”, daha sınırlı bir alanda daha özgürce yaşamak isteyenlerin favorisi. Peki, şimdi tiny house fiyatlarından çeşitlerine bu sempatik ve fonksiyonel yapılar hakkında daha fazla bilgi edinmeye ne dersiniz? İşte, tiny house hakkında 7 detay:
1. Tiny House Ne Demek?
“Küçük ev” ya da “mikro ev” olarak da bilinen tiny house, oldukça küçük yaşam alanı anlamına geliyor. Bu minik evler için herhangi bir metrekare sınırı bulunmasa da yaklaşık 10 m² ila 70 m² arasında bir alandan bahsediyoruz.
Tiny house’un amacı; daha minimal, şehirden uzak ama doğaya yakın bir yaşam biçimi sunmak. İşte, tam da bu nedenle o görüp özendiğiniz küçük evler genellikle doğanın içerisinde yer alıyor ve şehir yaşamının, tüketim çılgınlığının fazlalıklarından arınmış bir tablo çiziyor. Oturma alanı, yatak odası, mutfak ve banyo gibi ana odaların, alandan maksimum tasarruf edilebilecek şekilde tasarlanması, fonksiyonelliğe önem verilmesi ve yaşam alanında fazlalıklara yer verilmemesi ise bu akımın en önemli ve diğer küçük boyutlu evlerden farklılaşan noktalarından biri. Tiny house fiyatları da bu pratik konutları seçmek için bir başka neden, çünkü standart evlere göre bu açıdan avantajlılar.
Görsel Kaynak
2. Tiny House Akımı Nasıl Başladı?
1980’li yıllardan itibaren küçük yaşam alanlarında yaşamanın faydaları hakkında pek çok makale yayımlanmaya başlasa da tiny house hareketinin (tiny house movement) dünyada ses getirmeye başlaması, 2008-2012 yılları arasında dünya çapında yaşanan ekonomik krize denk geliyor. Borçların kriz nedeniyle ödenememesi, bir eve sahip olmanın gitgide zorlaşması ve bu ortamda tiny house fiyatlarının daha erişilebilir olması en başta gelen sebeplerden. Bununla birlikte özgürlük isteği de mikro evlerin yoğun bir şekilde inşa edilmeye başlanmasına yol açan sebepler arasında kabul ediliyor. Tabii önce ABD’de başlayan bu akımın zamanla dünyaya yayıldığını ve artık ülkemizde de popüler hale geldiğini belirtmeden geçmeyelim.
Görsel Kaynak
3. Tiny House’de Yaşamanın Ne Gibi Avantajları ve Dezavantajları Var?
Tiny house’de yaşamak elbette çok güzel, ama bazı zorlukları olduğu da doğru. Bu ev çeşidinde yaşamanın hayatınızda ne gibi değişikliklere sebep olacağına göz atalım:
- Tiny house’lara “doğadaki ev” diyebiliriz. Doğanın sunduğu huzuru sonuna kadar hissedebilmek tabii ki büyük avantaj.
- Tiny house yapımı ve kullanımı sırasında harcanan enerji daha az. Diğer bir deyişle mikro evler, doğaya saygılı ve sürdürülebilir bir yaşam sağlıyor.
- İhtiyaç olmayan eşyadan, fazlalıklardan arınmak daha sade bir yaşam sürmeyi sağlamanın yanı sıra tüketimin azalmasına da yardımcı olabilir.
- Daha düşük bütçeyle bir ev sahibi olmak ya da yaşamı sürdürmek, mikro evler sayesinde mümkün olabilir.
- Bazı tiny house modelleri taşınabilir olduğu için bu durum evinizle özgürce seyahat etmenize olanak sağlayabilir. Bu tabii ki güzel bir şey; fakat bazı noktalarda evinizi konumlandırmak için uygun bir alan bulmakta zorlanabilirsiniz.
- Uzun yıllar alışılan bir yaşam stiline sahibiz. Dolayısıyla bundan sıyrılıp minimal bir yaşama dönüş yapmak ilk zamanlar zorlayıcı olabilir.
- Kariyerinizi evden çalışma modeli ile devam ettiremeyecekseniz her gün işe gitme zorunluluğu, doğada diğer bir deyişle şehrin dışında yaşamayı zor hale getirebilir. Tabii şehir içinde evinizi konumlandırabileceğiniz uygun bir arsanız varsa tiny house bu bakımdan dezavantaj olmaktan çıkabilir.
- Eğer elektrik ve su tesisatının olmadığı bir alan seçilirse mikro evlerde yaşamak, çetin bir mücadeleye dönüşebilir.
- Minik evlerin artı ve eksilerini gözlemlemek ve bu yaşam tarzının size uygun olup olmadığını öğrenebilmek için tiny house kiralama yapabilirsiniz. Uzun dönemli kiralayacağınız bu ev sayesinde mikro evlerde yaşama deneyimini edinebilirsiniz.
4. Tiny House Çeşitleri Neler?
Tek bir ana başlık altında toplansa da çeşit çeşit tiny house ölçüleri, çeşit çeşit tiny house planları var. “Tiny House Çeşitleri” yazımızda bu popüler yapıların farklı türlerine detaylı değinmiştik. Hangi çeşit tiny house olduğu ise tiny house fiyatları söz konusu olduğunda önemli bir kriter. Dolayısıyla gelin, bir kez daha hatırlayalım:
Nakliye Konteyner Evler
Bildiğimiz nakliye konteynerlerinin yan yana ya da üst üste bir araya getirilip pencere ve kapı açılması, yalıtım yapılması ile oluşturulur.
Prefabrik Evler
Pencere ve duvar gibi parçalar fabrikasyon olarak üretilip istenilen boyutta evi oluşturmak üzere bir araya getirilir ve herhangi bir arsa ya da beton üzerine konumlandırılır.
A İskelet Kabin Evler
“A iskelet” ismini A harfine benzer üçgen yapısından alan bu evler genellikle tek katlı veya iki katlı ahşap yapıda olur.
Bungalov Evler
Çoğunlukla ahşap malzemeden tek katlı olarak yazlık bölgelerde tercih edilir.
Ağaç Evler
Ağaçla bir bütünlük oluşturacak şekilde projelendirilerek büyük bir ağacın üzerine inşa edilir. Doğal ve sempatik görünmesine rağmen kullanım zorluğu sebebiyle ülkemizde tatil köyleri hariç örneğine rastlamak pek mümkün değil.
Gezici Evler
Altındaki tekerlekler aracılığıyla istenilen yere taşınabilen bu evler özellikle mekan değiştirmeyi sevenlerin gözdesi. Önemli bir not: Kamyon evlerden ya da karavanlardan farklı olarak bu evlerin hareket ettirilmesi için bir römorka ihtiyaç duyulur.
Kamyon ve Otobüs Evler
Eski otobüs ve kamyonlar, yaşamaya uygun şekilde modifiye edilerek oluşturulan mobil evlerdir. Diğer tiny house fiyatları ile kıyaslandığında daha avantajlı bir seçenek olarak öne çıktığını söyleyebiliriz.
Karavanlar
Konaklamaya uygun, konforlu ve hareketli olduğu için en popüler tiny house seçeneklerinden biri. Sürülebilir tiplerin yanı sıra daha büyük ve römork bağlantısıyla çekilen alternatifleri de var.
Herkesin hoşuna giden bu sempatik yapıların farklı çeşitlerini sıraladıktan sonra gelin, mobil olanlar dışındaki prefabrik ev, konteyner ev gibi tiny house çeşitlerinin nasıl yapıldığına bakalım.
5. Tiny House Nasıl Yapılır?
Prefabrik ev veya konteyner ev istiyorsanız bunun için iki alternatifiniz bulunduğunu söyleyebiliriz. Birinci seçenekte bir mimar ile anlaşıp arsaya, ihtiyaç ve isteklerinize uygun bir yapı çizmesini isteyebilir ve ardından bu evin inşa edilmesini sağlayabilirsiniz. İkinci ve daha pratik seçenekte ise prefabrik ev modellerini inceleyerek kendinize uygun gördüğünüz bir alternatifi satın alabilirsiniz.
6. Tiny House Fiyatları Ne Kadar?
Tiny house fiyatları en merak edilen konuların başında geliyor. Ancak tiny house fiyatları, 2023 yılında da önceki yıllarda olduğu gibi net bir fiyat vermeye uygun değil. Çünkü evin bedeli; yapının malzemesine, büyüklüğüne, kat sayısına, hatta tasarımına göre değişiklik gösterebiliyor.
Gelin, tiny house fiyatlarını etkileyen faktörlere birlikte göz atalım:
- Evin Çeşidi: Tiny house fiyatları söz konusu olduğunda ilk karar vermeniz gereken, hangi tiny house modelini seçeceğiniz. Örneğin ikinci el karavan, tiny house fiyatları açısından uygun seçenekler arasında. Keza bir diğer uygun seçenek de kamyon ve otobüs evler. Bunun yanında A iskelet kabin evler, özel imalat olduğu için yüksek tiny house fiyatları arasında sayılabilir.
- Evin Büyüklüğü: Tiny house fiyatlarını belirleyen bir diğer faktör de evin boyutu. Çünkü ev ne kadar büyük olursa o kadar çok malzeme kullanılır ve maliyet de o kadar artar. Tam tersi şekilde daha küçük bir ev de daha uygun fiyatlı olur.
- Malzeme Kalitesi: Kullanılan malzemelerin kalitesi, dayanıklılık ve estetik açısından olduğu kadar tiny house fiyatları için de önemli bir kriter. Yüksek kaliteli malzemeler daha pahalı olduğu için tiny house fiyatları da bu nispette fazla olur.
- Tasarım ve Özellikler: Özel tasarımlar, özgün ve lüks detaylar ek maliyetler getirebilir. Örneğin özel mobilyalar, enerji verimli cihazlar veya çevresel sürdürülebilirlik önlemleri ek maliyetler getirebilir. Bu da doğal olarak tiny house fiyatlarına yansır.
- Konum ve Nakliye: Tiny house’un inşa edildiği yer ve son konumu arasındaki mesafe, nakliye ve montaj maliyetlerini etkiler. Uzak bölgelere taşınacak tiny house fiyatları daha yüksek olabilir. Ayrıca tiny house fiyatları, monte edilecek alanın kirası ya da satış bedeline bağlı olarak da değişebilir.
- İnşaat ve İşçilik Maliyetleri: İnşaat süreci ve işçilik maliyetleri, projenin toplam maliyetini ve dolayısıyla tiny house fiyatlarını büyük ölçüde etkiler. Uzman işçilik veya özel talepler daha fazla maliyet getirebilir.
- Döviz Kuru: Eğer projede yabancı malzemeler kullanılıyorsa veya yurt dışından ithal ediliyorsa döviz kurları, tiny house fiyatlarını doğrudan etkiler.
- İklim ve Çevresel Faktörler: İklim koşullarına bağlı olarak ev için yalıtım gerekebilir. Bu aynı zamanda enerji verimliliği açısından da tercih edilebilir. Dolayısıyla soğuk iklimler için ya da yaz kış oturulacak bölgelerde tiny house fiyatları bir miktar daha yüksek olabilir.
- Ruhsat, İskan, Plaka Gibi Yasal Yükümlülükler: Sabit tiny houselar için ruhsat ve iskan, karavan ya otobüs gibi mobil evler için ise plaka alınması gerekir. Tüm bu ek maliyetler tiny house fiyatları üzerinde etkilidir.
- Ekipman ve Tesisat: Tiny house’larda kullanılan su, elektrik, ısıtma ve soğutma sistemleri gibi ekipmanlar ve tesisat da tiny house fiyatlarını doğrudan etkiler.
Kısacası tiny house fiyatları, birçok faktörün bir araya gelmesiyle oluşur ve projenin özgünlüğüne göre değişiklik gösterir. Bu sebeple bir küçük eviniz olsun istiyorsanız önce ihtiyaç ve tercihinizi belirleyip sonra buna uygun dikkatli bir bütçe planlaması yapmanızı tavsiye ederiz.
7. Tiny House Yasal mı?
Elbette evi satın alıp istediğiniz alana koymanız gibi bir durum söz konusu değil. Uygun bir arsa satın aldıktan ya da uzun dönem kiraladıktan ve belediyeden de gerekli izinleri aldıktan sonra küçük evinizde huzurlu ve yasal bir şekilde yaşayabilirsiniz.
Tiny house akımına dâhil olmanızı sağlayacak prefabrik ahşap ev modelleri ve bu evi döşemek için ihtiyacınız olan tüm ürünler Koçtaş’ta!