Klima, yazın serinlemenin kışın sıcacık bir ortama kavuşmanın en etkili yollarından. Bu konforu sorunsuz bir şekilde yaşayabilmek için klima satın almadan önce bazı bilgileri öğrenmek gerekiyor. Aksi halde ¨Klima neden soğutmuyor¨ ya da ¨Klima ısıtmıyor ne yapmalıyım?¨ gibi soruların sorulması kaçınılmaz oluyor.
Mekana uygun klima seçimi sayesinde cihazın tüm fonksiyonlarından verimli bir şekilde yararlanabilirsiniz. Odaya uygunluk ise klimanın fiziksel boyutlarını değil BTU yani kapasiteyi ifade ediyor. İhtiyacınıza özel klima fonksiyonlarının neler olduğunu da keşfederek klima konforunu zirveye taşıyabilirsiniz. İşte klima satın almadan önce bilmeniz gerekenler:
Klima BTU Nedir?
Klima seçiminde BTU kavramıyla mutlaka karşılaşacaksınız. BTU (İngiliz Isı Birimi / British Thermal Unit), klimanın mekandan ısıyı uzaklaştırmak için bir saat içerisinde ne kadar enerji harcadığını gösteren birim. Kulağa biraz teknik gelse de aslında BTU, klima seçiminin en kritik faktörlerinden.
Klima BTU değerini şöyle de düşünebilirsiniz; cihaz karmaşık bir sistem kullanarak sıcak havayı evin içinden uzaklaştırıyor. Yani BTU değeri ne kadar yüksekse klima o kadar güçlü oluyor. Ancak klimayı tam performansıyla kullanmak için yüksek BTU’lu klima almak yeterli değil. Tam olarak mekanın ölçüsüne uygun bir BTU’ya sahip klima tercih edilmeli.
Klima Soğutma Kapasitesi Nedir, BTU Neden Önemlidir?
Klima soğutma kapasitesi BTU ile ifade ediliyor. Aslında BTU klimanın hem etkili soğutma hem de ısıtma kapasitesini ölçen bir birim. Alanın büyüklüğü gibi bazı kriterlere göre BTU seçimi yapılmadığı zaman şu gibi durumlarla kaşılaşılabiliyor:
- Bir oda için gereken BTU’dan yüksek bir değere sahip klima kullanıldığında klima ünitesi hızlı soğur ve kapanır. Sonrasında istenilen oda ısısını korumak için tekrar çalışmaya başlar. Yani klima, açma kapama döngüsünü daha sık başlatır. Bu durumda klimanın daha hızlı yıpranmasına ve kullanım ömrünün azalmasına neden olabilir.
- Fazla yüksek BTU’lu klimalar evi hızla soğutur. Yaz sıcağında bu fikir çok cazip gelse de bu durumun da bir dezavantajı var. Klima havayı soğutur ve kapanır, ortamdan nemi uzaklaştırmak için gerekli zamanı olmaz.
- Odanın metrekaresine göre düşük BTU’lu klimalar ise yeterli soğutma kapasitesine sahip olmaz. Beklenen ısıya ulaşmak için de sürekli çalışır. Böylece hem cihazın ömrü kısalır hem de elektrik faturanız çok yüksek gelir. Tasarruflu klima kullanımı ipuçlarını öğrenmek için ¨Sağlığınızı ve Bütçenizi Korumanız Mümkün! Klima Bakımı ve Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar¨ yazımızı okuyabilirsiniz.
Peki 12000 BTU klima, 18000 BTU klima ya da 9000 BTU klima gibi farklı kapasiteler hangi mekanlar için uygun?
Klima Kapasitesi Nasıl Hesaplanır?
BTU hesaplama için iki yöntem kullanabilirsiniz. Önce daha genel bir fikir veren yöntemden bahsedelim:
- Evinizin metrekaresini ölçün. Odanın metrekaresini bilmiyorsanız iki duvarın uzunluklarını ölçün ve birbiriyle çarpın. Hepsi bu kadar! Şimdi sıra ikinci adımda.
- Metrekareyi 2.2’ye bölün. Elde ettiğiniz değeri 1000 ile çarpın.
Çıkan sonuç btu/h değerini verecek. Şimdi bir de daha kesin bir sonuç elde etmek için kullanabileceğiniz klima kapasite hesaplamasına bakalım:
- Her coğrafi bölgeye özel bir katsayı kullanılarak BTU hesaplaması da yapılabiliyor. Coğrafi bölgelere göre katsayılar ise şunlar:
Marmara Bölgesi BTU Katsayısı: 385
Karadeniz Bölgesi BTU Katsayısı: 385
Doğu Anadolu Bölgesi BTU Katsayısı: 308
Güneydoğu Anadolu Bölgesi BTU Katsayısı: 462
Akdeniz Bölgesi BTU Katsayısı: 445
Ege Bölgesi BTU Katsayısı: 423
İç Anadolu Bölgesi BTU Katsayısı: 346
- Oda metrekaresiyle coğrafi bölge katsayısını çarparak ideal BTU değerine ulaşabilirsiniz.
Ancak kusursuz bir BTU hesaplaması için bazı kriterleri de gözden geçirmeniz gerekiyor.
Klima BTU Hesaplama İçin Nelere Dikkat Etmeli?
Klima kapasitesini metrekare ve bölge katsayısını kullanarak hesaplasanız bile hala bazı değişkenleri göz önünde bulundurmanız gerekir:
- Vücut ısımız da ortamdaki sıcaklığı önemli ölçüde etkiliyor. Bu nedenle salon, mutfak ya da ofis gibi çok sayıda kişinin bulunduğu mekanlar için daha yüksek BTU değeri uygun olabilir.
Yukarıdaki hesaplama yöntemiyle elde ettiğiniz rakamın üzerine her kişi sayısı için 600 BTU eklemelisiniz. Örneğin genellikle dört kişinin bulunacağı bir oda için 600×4=2400 BTU’yu önceden elde ettiğiniz kapasite miktarının üzerine ekleyebilirsiniz.
- Evinizin aynı boyutlara sahip iki odası için bile farklı bir kapasiteye ihtiyaç duyabilirsiniz. Çünkü bir oda güneş alan cephedeyse elde ettiğiniz BTU değerini %10 oranında arttırabilir, gölgede kalan bir mekanda bu rakamı %10 ölçüsünde azaltabilirsiniz. Böylece yeterince ısınabilir veya fazla elektrik tüketiminin önüne geçebilirsiniz.
- Çatı katlarında veya ısı izolasyonu yapılmamış binalarda da klima kapasitesini %10 daha yüksek düşünebilirsiniz.
- Mutfak, fırın, ocak ve buzdolabı gibi yüksek ısı yayan beyaz eşyaların bulunduğu bir alan. Mutfağı yeterince soğutabilmek için çalışan cihazları göz önünde bulundurmanızda ve 4000 BTU daha yüksek bir almanızda fayda var.
- Evinizin büyük pencereleri veya camla kaplı bir ofisiniz varsa güneş alma oranı daha da yüksek olabilir. Bunu da göz önünde bulundurarak daha yüksek kapasiteye sahip bir klima seçebilirsiniz.
Kişi sayısı, pencere boyutu gibi değişkenlerin büyük farklılık gösterdiği iş yeri gibi alanlar için satış görevlisinden de yardım almanızı tavsiye ediyoruz.
Klima Fonksiyonları Neler?
Klima kapasitesi tam ihtiyacınız olan serinlemeyi ya da ısınmayı sağlayan anahtar faktördü. Şimdi de sağladığı kolaylıklarla yaşam alanımıza keyif katan klima teknolojilerine bakalım:
- ¨Klima ne kadar elektrik tüketir?¨ sorusunun cevabını artık merak etmenize gerek yok. Bazı klima modelleri anlık tüketim miktarını göstererek tasarruflu bir kullanım sağlıyor.
- Kendi kendine temizleme özelliği bulunan klimalar sayesinde de klima bakımını zahmetsizce gerçekleştirmiş olursunuz. Tercihiniz temizleme fonksiyonuna sahip bir klimadan yana değilse sağlıklı bir kullanım için ¨Temiz Hava İçin: Klima Temizliği Nasıl Yapılır?¨ yazımızı okumanızı öneriyoruz.
- Bulut tabanlı çözümler sunan klimalar evden çıktığınızda cihazı açık unutma ya da bunaltıcı bir eve adım atma gibi sorunları ortadan kaldırıyor. Elektronik cihazlara bağlanarak klimayı uzaktan kontrol ederek daha eve varmadan tüm odalarınızı serinletebilirsiniz.
- İyonizer klima gibi özel filtrelere sahip cihazlar sayesinde daha temiz, toz ve polenden arınmış bir ortama kavuşabilirsiniz.
Mekana Uygun Klima Seçimi Nasıl Olmalı? adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Klima fonksiyonları marka ve modele göre değişiklik gösteriyor. Bu nedenle en iyi klimayı bulmak için karşılaştırma yapmayı unutmayın. Klima seçiminin püf noktalarını paylaştık. Şimdi sıra ¨Klima Montajı Nasıl Yapılır? Klima Nasıl Sökülür?¨ yazımızı okuyarak klima kurulumunu nasıl yapacağınızı öğrenmekte.