Kış geldi, havalar soğudu; sıcacık sobaların, radyatörlerin en yakınındaki köşeler kapılmaya başlandı! Eğer siz de sıcacık yaşam alanınızda kış günlerinin tadını çıkarmak istiyorsanız, ama ihtiyaç duyduğunuz ısıtıcıya henüz sahip değilseniz aklınızda “Bana en uygun elektrikli ısıtıcı hangisi?” gibi bir soru oluşmuş olabilir. İnfrared ısıtıcı modelleri ise bu noktada akıllara gelen ilk seçeneklerden oluyor. Peki, infrared ısıtıcılar gerçekten kullanım alanına ve kullanım amacınıza uygun mu?
Öncelikle infrared ısıtıcıları daha yakından tanımanızı sağlayacak detayları keşfedebilir, ardından testimizi çözerek infrared ısıtıcılar hakkında kendinizi sınayabilirsiniz. Haydi başlayalım.
İnfrared Isıtıcı Ne Demek? İnfrared Isıtıcı Çalışma Prensibi Nedir?
İlk olarak “İnfrared ısıtıcı nedir?” sorusunun yanıtını vermek sağlıklı olur. Bu alandaki en popüler markanın adıyla anılması sebebiyle “UFO infrared ısıtıcı” olarak da bilinen bu ısıtıcı çeşidi en çok tercih edilen elektrikli ısıtıcılardan biridir. İnfrared ısıtıcı rezistansı, ısıyı oluşturur ve onun iletilmesine yardımcı olur. Peki, infrared ısıtıcı nasıl çalışır?
Kızılötesi ışınlar aracılığıyla çalışan infrared elektrikli ısıtıcı; ürettiği ısıyı, yansıttığı ışık sayesinde iletir. Fakat bu ışık, ortamdaki tüm havayı ısıtmaz ve sadece etki ettiği alandaki nesneyi ya da kişiyi ısıtır. Bu sebeple infrared elektrikli ısıtıcılar genellikle balkon, bahçe, kafe gibi açık ya da yarı açık alanlar için uygun kabul edilir ve bu alanlarda sıklıkla tercih edilir.
İnfrared Isıtıcı Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
- Cihazı kullanacağınız alan hiç kuşkusuz ki “İnfrared ısıtıcı alırken nelere dikkat etmeli?” sorusuna verilecek yanıtı belirleyen etmenlerden. Daha önce de bahsettiğimiz gibi açık alan, infrared ısıtıcılar için en doğru seçenek olabilir. Eğer kapalı bir alan için elektrikli ısıtıcı seçmek istiyorsanız bu durumda havayı ısıtmaya yönelik bir çalışma prensibi olan alternatifleri değerlendirebilirsiniz. Sizin için en doğru elektrikli ısıtıcıyı seçmek için “Elektrikli Isıtıcı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler” yazımızı okuyabilirsiniz.
- İnfrared ısıtıcı dış mekan için uygun olsa da cihazı nerede ve nasıl konumlandıracağınız da seçim için büyük önem taşıyor. Isıtıcının etki edip soğuk havayı ısıtmasını istediğiniz alana göre dikey infrared ısıtıcı ya da yatay infrared ısıtıcı seçebilirsiniz. Buna ek olarak ayaklı infrared ısıtıcı mı, yoksa duvar tipi infrared ısıtıcı mı seçeceğinizi de belirlemelisiniz. Örneğin banyo için infrared ısıtıcı alıyorsanız duvara monte mini infrared ısıtıcı modellerini değerlendirebilirsiniz. Eğer iş yeri gibi daha geniş alana etki edecek bir infrared ısıtıcı bakıyorsanız elektrikli ısıtıcı seçerken sanayi tipi infrared ısıtıcı seçmeniz en doğrusu olabilir.
- Isıtıcının sahip olduğu Watt değeri, infrared ısıtıcı enerji tüketimini belirtir. Örneğin 1000 Watt infrared ısıtıcı, 3000 Watt infrared ısıtıcıdan daha az enerji tüketir. Özetle en az elektrik tüketen infrared ısıtıcıyı bulmak için ısınmasını istediğiniz alanı da göz önünde bulundurmalı ve bu doğrultuda en uygun infrared ısıtıcıyı seçmelisiniz. İhtiyacınızı aşacak Watt değerine sahip ısıtıcıları tercih etmek, en az elektrik yakan infrared ısıtıcıdan uzaklaşabileceğiniz anlamına gelebilir.
- Farklı ısı ayarlarına sahip bir infrared dış mekan ısıtıcı, ihtiyacınız olan sıcaklığa en uygun ayarı seçmenizi sağlayabilir. Bu sayede hem ideal sıcaklık hem de enerji tasarrufu konusunda verime ulaşabilirsiniz.
- Son olarak seçeceğiniz üründe stand-by modu, çocuk kilidi, düşme sonrasında otomatik kapanma gibi özellikleri de değerlendirmelisiniz. Ayrıca infrared ısıtıcı kumandalı olduğu takdirde onu kontrol etmeniz daha kolay hale gelir. Unutmamalısınız ki en iyi infrared ısıtıcı, ihtiyacınıza en iyi cevap veren infrared ısıtıcı özelliklerine sahip olan seçenektir!
İnfrared Isıtıcı ile Karbon Isıtıcı Arasındaki Fark Nedir?
Karbon rezistansa sahip olan ve bu sayede hızlı bir şekilde ısıtabilen karbon infrared ısıtıcıların, infrared ısıtıcıdan en önemli farklı bu rezistanslardır. Peki, karbon ısıtıcı mı, infrared ısıtıcı mı tercih etmeli? Bu noktada karbon ısıtıcıların daha güçlü bir şekilde ısı yayabildiklerini, hatta sanayi tipi ısıtıcıların bazılarının karbon rezistansa sahip infrared ısıtıcılar olduğunu belirtebiliriz.
İnfrared Isıtıcı ile Quartz Isıtıcı Arasındaki Fark Nedir?
Quartz ısıtıcı ve infrared arasındaki fark, quartz ısıtıcının cisimlerin yanı sıra ortamı da ısıtabilmesidir. İnfrared ısıtıcı çeşitleri ise sadece ışığın etki ettiği alanı ısıtır. Yani “Quartz ısıtıcı mı, infrared ısıtıcı mı?” sorusunun yanıtı, daha geniş kapsamlı bir alanın ısınabilmesi için quartz modellerden yana olabilir.
Seramik Isıtıcı mı, İnfrared Isıtıcı mı?
Isınan seramik farlar yardımıyla ısıyı alana yayan seramik ısıtıcılar, kapandıklarında da ısı yayabilirler. İnfrared ısıtıcılar ise kapandıkları anda ısıtma güçlerini kaybederler. Daha uzun süreli ve daha geniş alanı ısıtmayı planlıyorsanız seramik ısıtıcıları tercih edebilirsiniz.
İnfrared Isıtıcı mı, Klima mı?
Klima, alandaki havanın ısınmasını ya da soğumasını sağlayan bir cihazdır. Kapının, pencerenin açık olması bile klimadan alınan verimi düşürebilir. İnfrared ısıtıcılar ise daha önce de bahsettiğimiz gibi sadece ışığının yansıdığı alanı ısıtır. Dolayısıyla kapalı bir alanı ısıtmayı amaçlıyorsanız tercihinizi klimalardan yana kullanabilirsiniz.
İnfrared Isıtıcı mı, Fanlı Isıtıcı mı?
Çoğunlukla yardımcı ısıtıcı olarak tercih edilen ve fanları sayesinde sıcak hava üfleyen fanlı ısıtıcılar alandaki havayı ısıtmaya çalışır. Dolayısıyla konvektör ısıtıcı çeşitleri gibi fanlı ısıtıcılar da kapalı alanlar için uygundur. Özetle “Fanlı ısıtıcı mı, infrared ısıtıcı mı?” sorusuna kapalı alanlar için fanlı ısıtıcı, açık alanlar için infrared ısıtıcı cevabını verebiliriz.
İnfrared Isıtıcı mı, Yağlı Radyatör mü?
Yağlı radyatörler de konvektör ısıtıcılar gibi ortamdaki havayı ısıtmayı amaçlar. Alanda sıcaklığı düşüren olumsuz bir etken olmadığı sürece uzun süreli bir ısı sağlayan yağlı radyatörler kapalı alanlar için uygunken infrared ısıtıcılar ise açık ya da yarı açık alanlar için uygundur.
Isı Kaynağımızı Yakından Tanıyalım: Radyatörler Hakkında Bilinmesi Gerekenler adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.