Evinizin sınırları dâhilinde ama eminiz ki bu noktada vakit geçirdiğinizde evinizin dışına çıkmış gibi hissediyorsunuz! Elbette ki balkonlardan bahsediyoruz! Bu alanlarda geçirdiğiniz zamanın daha keyifli olması için ise iç mekânda olduğu gibi, balkon dekorasyonu konusunda da özenli davranmanız şart! Eğer yaşam alanınızın bu noktasını da düzenlemek istiyorsanız ama balkon dekorasyonu konusunda daha önce kollarınızı hiç sıvamadıysanız ya da balkonunuzun dizaynını değiştirmeyi düşünüyorsanız “Huzura Yer Açın: Balkon Dekorasyonu Nasıl Yapılır?” yazımıza göz atabilirsiniz.
Elbette zevkler ve renkler tartışılmaz ama balkonunuzda hangi dekorasyon stilini uygularsanız uygulayın, bu alanda bitkilere kesinlikle yer var! Çünkü bitkiler, balkonların olmazsa olmaz süper kahramanları! Peki, balkonda yetiştirilen bitkiler hangileridir? İşte, bu sorunun cevabı, daha keyifli ve doğal esintilerin bol olduğu bir alan yaratabilmeniz için yazımızda!
Balkonda Yetiştirilebilecek Çiçekleri Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler
“Doğa ile Buluşun: Bitki ve Çiçek Bakımı İçin Püf Noktaları” yazımızda da bahsettiğimiz gibi; saksı ve toprak seçimi gibi detayların yanı sıra yetiştireceğiniz bitkilerin sevdiği şartları sunmak da oldukça önemli. Örneğin güneş ışığını sevmeyen bir bitki aldıysanız ve balkonunuz çok güneş alıyorsa bu durumda bakımına ne kadar özen gösterirseniz gösterin, bitkiyi sağlıklı bir şekilde yetiştirme konusunda başarıya ulaşamayabilirsiniz. Bu nedenle bitkilerin tanımak ve bu doğrultuda seçim yapmak gerekiyor.
Şimdi, balkon için çiçek önerilerini ve bakım konusunda dikkat etmeniz gereken noktaları sıralamaya başlayalım.
Onu Sevmeyen mi Var: Papatya
Bahçelerde olduğu gibi balkon saksıları içerisinde de çok hoş duran papatyalar, alana samimi bir hava katıyor. Fakat papatya saksısını seçme aşaması ve sonrasında sulama konusuna dikkat etmek oldukça önemli.
- Altı delikli, fazla suyu atabilen saksılar seçmek, papatyanızın köklerinin kurumasını engelleyebilir.
- Kurumuş yaprakları ve güçsüz dalları kesmek, çiçeğinizin daha güçlü bir şekilde büyümesini sağlayabilir.
- Papatyayı ne zaman sulamanız gerektiği konusunda toprağın kuruluğu size fikir verebilir. Toprak kuruduğunda (yaklaşık 2-3 günde bir) papatyanızı sulayabilirsiniz.
Renkli Bir Alanın En Büyük Doğal Yardımcısı: Begonvil
Mor, pembe, beyaz, kırmızı… Rengârenk bir balkon yaratma konusunda yanınızda olan begonvilin saksısını değiştirirken sulamasını yaparken bazı noktalara dikkat etmeniz gerek.
- Begonvilin saksısını değiştirirken kökleri sarsmamaya dikkat etmelisiniz. Dilerseniz sizin için aşağıya bıraktığımız “Çiçeklerde Saksı ve Toprak Değişimi” videomuzu izleyerek, saksı değişiminin püf noktalarını öğrenebilirsiniz.
- Gövdesi kalınlaştıkça bitkinin dal sayısı çoğalır fakat bu çiçeklerin azalmasına neden olabilir. Bu nedenle yaşlı dalları kesmelisiniz.
- Fazla sulama da begonvilin çiçeklerinin azalmasına neden olur. Bu nedenle toprak kuruluğu doğrultusunda sulama yapmalısınız.
Açık Balkonlar İçin Uygun: Vinca
Aşırı soğuk ve sıcaklara, yarı gölge alanlara ve hatta susuzluğa direnci yüksek olan bu çiçeğe hava şartlarından daha fazla etkilenen balkonlarda yer verebilirsiniz. Yani vinca kışa dayanıklı balkon çiçeklerinden biri.
- Sulama için net bir zaman aralığı olmasa da toprağının nemli olmasına özen göstermelisiniz.
Güzellik Emek İster: Kasımpatı
Kasımpatının oldukça güzel çiçek olduğu bir gerçek fakat bu güzelliğe balkonunuzda yer vermek için istiyorsanız çiçeğin bakımı konusunda da oldukça hassas olmalısınız.
- Ekimi gerçekleştirdikten sonra toprağın nemini kaybetmemesi için, saksıyı bir jelatinle kaplamalısınız. 2-3 haftada gerçekleşen çimlenme sonrasında bitkiyi farklı bir saksıya dikebilirsiniz.
- Yaz aylarında haftada 3 kez, kış aylarında ise haftada 2 kez sulamalısınız.
Bahçeyi Renklendirmede Payı Büyük: Küpe Çiçeği
Pembe ve moru buluşturan çiçekleri ile bahçenize enerjik bir hava katan küpe çiçeğinin bakımının oldukça kolay olduğunu söyleyebiliriz. Sadece dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var.
- Yarı gölgeyi seven bu çiçeği direkt güneş alan bir yere konumlandırmanız köke zarar verebilir ve çiçeklerin dökülmesine neden olabilir.
- Çiçeği haftada 2 kez, az su ile sulayabilirsiniz.
Dikkat Çekmeyi Sevenlere: Petunya
Petunya o kadar zarif yapılı bir çiçek ki bu da onun dikkat çekici olmasını sağlıyor. Fakat elbette bakımını iyi yapmak şart, petunya oldukça fazla ilgi istiyor.
- Zayıflayan dalları kesmek, bitkinin daha güçlü bir şekilde büyümesini sağlar. Bol çiçek açan bu bitkinin yaprakları çabuk bozulabilir. Bu nedenle solan çiçeklerini ve yapraklarını da temizlemelisiniz.
- Petunya suyu seven bir bitki olduğu için toprağının sürekli nemli olmasını sağlayacak şekilde sulama yapmaya özen göstermelisiniz.
Korunaklı Alanlara Uygun: Saintpaulia (Afrika Menekşesi)
Saintpaulia olarak da bilinen Afrika menekşesini konumlandırırken, saksısını değiştirirken hatta su verirken bile özenli olmalısınız.
- Direkt güneş ışığını sevmeyen Afrika menekşesini direkt ışık almayan bir noktaya konumlandırabilirsiniz.
- Bitkinin saksısını değiştirirken ekleyeceğiniz toprağın, bitkiyi tutan toprak ile aynı sıcaklıkta ve nem derecesinde olmasına dikkat etmelisiniz.
- Yazın haftada 2-3 kere kışın ise haftada 1 ya da 2 kez sulanması yeterli olan Afrika menekşesinin suyunu yukarıdan vermeli ve suyun oda sıcaklığında olmasına özen göstermelisiniz.
Yeşilin Huzurunu Sunan Bitki: Şeflera
Odunsu sapı ve birleşik yaprakları bulunan şeflera bitkisi büyümeye devam eder. Yani gelişimini net bir şekilde görebileceğiniz bir bitki istiyorsanız şeflerayı tercih edebilirsiniz.
- Direkt güneş ışığı almayan ve ılık olan ortamlar şeflera için idealdir. Yani kapalı balkonlar bu bitki için daha uygun.
- Kışın 1 yazın ise 2 kez sulayabilirsiniz. Her sulamada, su miktarının aynı olduğundan emin olmalısınız.
Balkon Çiçek Raflarının Vazgeçilmezi: Rosa Mini
Eğer kokulu balkon çiçekleri arıyorsanız ve balkon saksısı içerisinde yetiştirebileceğiniz bitkiler sizin için öncelikliyse tercihiniz rosa mini yani diğer adıyla bodur gül olabilir.
- Toprak seçiminde suyu tutmayan toprakları tercih edebilirsiniz.
- İki haftada bir suyuna, özel bitki besini ekleyerek ve ilkbahar ile yaz aylarında dalları dipten budayarak çiçeğinizin daha güçlü büyümesini sağlayabilirsiniz.
- Toprak nemini kaybetmedikçe sulama yapılmaması önemlidir.
Balkonlarınızı güzelleştirmenin yanı sıra ofisinizde, bahçenizde ya da evinizde hangi bitkileri yetiştirebileceğinizi merak ediyorsanız sizi “Sezonluk Bitki Özellikleri” sayfamıza doğru alabiliriz!