Daha Uzun Ömürlü Olmaları İçin: Besinleri Saklama Yöntemleri

Besinleri Saklama Yöntemleri

Evinizde gıda israfını önlemek, hem doğaya saygılı olmak hem de bütçe planlamanızı doğru bir şekilde oluşturabilmek için oldukça önemli. Bunun çoğu zaman kolay olmadığını biliyoruz. Çünkü depolama alanında ya da buzdolaplarında saklanan besinler belirli bir süre sonra bozulabiliyor. Peki, besinleri daha uzun nasıl saklayabiliriz? En çok tercih edilen gıdaları saklama yöntemleri, besinlerin tüketim ömürlerini daha uzun kılmak için yardıma hazır! İşte, besinlerin bozulmasını önlemek için kullanılan yöntemler:

Dondurma Yöntemi

Bildiğiniz üzere buzdolabı, besinlerin uzun süre tazeliğini koruması için uygun koşulları sağlıyor. Fakat buzdolabının soğutucu bölümünün yanı sıra dondurucu bölümünden ya da derin donduruculardan yararlanarak da gıdaların saklama sürelerini uzatmak mümkün!

Çiğ et, sebze (Bazılarını pişirme ve dondurma tekniklerini birlikte kullanarak saklamalısınız.), süt ve süt ürünleri ile meyve, hatta ekmek gibi farklı besin çeşitlerini dondurma diğer adıyla soğukta saklama yöntemini kullanarak son kullanma tarihlerini uzatabilirsiniz.

Dilerseniz dondurma yöntemiyle yiyecekleri saklama konusunda daha ayrıntılı bilgi almak, “Meyve ve sebzeler dondurularak nasıl saklanır?” sorusuna yanıt bulmak için “Kışlıkları Yazdan Hazırlamak Güzel Fikir: Derin Dondurucuda Hangi Besin Nasıl Saklanır?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Besinleri Daha Uzun Nasıl Saklayabiliriz

Pişirme Yöntemi

Besinlerin yüksek sıcaklıkta pişirilmesi, saklama süresinin artırılmasına yardımcı olan yöntemdir. Düşük sıcaklıkta yani derin dondurucuda saklanan pek çok sebze öncelikle bu aşamadan geçiyor.

Konserve Yöntemi

En çok tercih edilen gıda saklama yöntemleri arasında yer alan konserveleme, hem pratik hem de pek çok gıdaya uygulanabilen bir uygulama. Besinin bazen çiğ, bazen de pişirme aşamasından geçtikten sonra konservelere koyulup bekletilmesiyle yapılan bu uygulama, yiyeceğin daha uzun süre taze kalmasına yardımcı oluyor. Konserve yapımı ve konserve yiyecekler hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz “Kışa Hazırlanın: Konserve Nasıl Yapılır?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Kış aylarında sofraların vazgeçilmezi olan ve bağışıklık sistemini güçlendirme konusunda katkısı olan turşunun da aslında bir tuzlama ve konserve ile saklama yöntemi olarak görülebileceğini belirtelim. Yararlı mikroorganizmalardan yararlanılarak gerçekleştirilen bu yönteme bazı kaynaklarda “fermente ederek saklama” denilebiliyor. Eğer bu yöntemden yararlanmak istiyorsanız “Bol Probiyotik: Turşu Tarifi ve Turşu Hakkında Sık Sorulan Sorular” yazımız leziz turşular yapabilmeniz konusunda size yardımcı olmaya hazır!

Besinlerin Bozulmasını Engellemek İçin Kullanılan Yöntemler

Kurutma Yöntemi

Besinlerin saklama süresi nasıl artar?” sorusunun yanıtlarından bir diğeri de kurutma yöntemi. Uzun yıllardan beri kullanılan güneşte kurutmanın yanı sıra fırın da bu uygulama için tercih edilebilir. Domates, patlıcan, elma, üzüm, kayısı gibi pek çok meyve ve sebze kurutularak içerisindeki suyun yok olması ve bu sayede gıdaların daha uzun ömürlü olmaları sağlanıyor.

Gıda Saklama Yöntemleri

Tütsüleme Yöntemi

Genellikle et ve balıkta kullanılan bir yöntem olan tütsülemede de amaç, kurutmada olduğu gibi besini, içerisindeki sudan olabildiğince arındırmak. Ayrıca bu yöntemin gıdalara farklı bir koku ve tat da verdiğini belirtmeden geçmeyelim. Ayrıca tütsülemenin çeşitli zararlı mikroorganizmaları besinden uzak tuttuğu ve çoğalmalarını engellediği de düşünülüyor.

En çok bozulan besinleri nasıl saklayabileceğiniz konusunda en çok kullanılan teknikleri sizinle paylaştık. Sık kullanılan dondurarak saklama yönteminden hakkıyla yararlanmanızı sağlayacak buzdolabı ve derin dondurucu modellerinin Koçtaş’ta sizi beklediğini hatırlatalım.