İlkbahar geldiğinde, ağaçlar çiçek açtığında ve mis gibi çiçek kokuları sokakları sardığında aldığımız nefes genellikle daha derin oluyor; çünkü bu güzel kokuları sonuna kadar ciğerlerimize çekmek ve doğanın tadını çıkarmak istiyoruz! Evde yer verdiğimiz bitkiler ise doğanın o eşsiz huzurunu yaşam alanlarına taşıyan ve her mevsim bize ilkbahar ve yaz aylarının huzurunu sunan canlılar. Peki, bitkilerinizin daha sağlıklı büyümeleri için yapmanız gerekenleri biliyor musunuz? İşte, “Bitki bakımı nasıl yapılır?” sorusunun cevapları, yani bitki bakımı için pratik bilgiler:
Doğru Saksıyı Seçtiğinize Emin Olun
Eşiniz, siz ve 2 çocuğunuz aynı odada yaşamak zorunda olduğunuzu düşünün. Hayal etmesi bile zor, öyle değil mi? İşte, bitkileriniz için doğru saksıyı seçmemenin de bundan bir farkı yok. Bitkilerinizin boyutuna ve kök yapısına uygun olarak saksı seçimi yapmalısınız. Örneğin kökleri derine inmeyen küçük bitkiler için büyük saksılar seçmenize gerek yok. Fakat büyük boyutlu ve kökleri yayılan bitkiler için büyük saksı tercih etmek olmazsa olmaz.
Aslında bitkileriniz için en sağlıklısı, bitki büyüdükçe saksının boyutunun da büyümesi. Yani bitkinizin büyüme durumuna göre saksı değişimi yapmalısınız. Eğer “Saksı değişimi nasıl yapılır?” sorusunun cevabını merak ediyorsanız videomuzu izleyebilirsiniz.
Saksı seçimi konusunda dikkat etmeniz gereken bir diğer konu ise bitkiniz için tercih edeceğiniz saksının alt kısmının delikli olması. Çünkü altı delikli olmayan saksılar, suyun süzülmemesinden kaynaklı olarak, bitkinizin köklerinin çürümesine neden olabilir. Yani “Bitkiler neden çürür?” sorusunun cevaplarından biri kesinlikle yanlış saksı seçimidir.
Bitkinizin İhtiyaçlarını İyi Bilin
Her bitkinin büyümek için gereksinimleri farklı. Eğer bitkinizin sağlıklı bir şekilde büyümesini istiyorsanız -ki bunu istediğinize eminiz- doğanın bu küçük canlılarının ihtiyaçlarını iyi bilmelisiniz. Şimdi, bitki ve çiçek bakımını yaparken göz önünde bulundurmanız gereken ihtiyaçlara maddeler halinde bir göz atalım.
- Toprak Seçimi
Bitkiniz topraktan besleniyor yani sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için gerekli olan maddeleri topraktan alıyor. Her bitkinin ihtiyaç duyduğu maddeler ise farklı. Bu nedenle evinizde yetiştirdiğiniz bitkiye uygun toprak seçmek önemli. Örneğin sukulent ailesinden bir bitki yetiştirecekseniz özel sukulent topraklarını tercih edebilirsiniz.
Doğru toprak seçiminin yanı sıra belirli aralıklarla bitkinizin toprağını değiştirmeyi, dökülen yapraklarını topraktan temizlemeyi es geçmemelisiniz.
- Sulama
Eğer bitkinizin uzun süre sizinle yaşamasını istiyorsanız dikkat etmeniz gereken noktalardan biri ise kesinlikle su ihtiyacını bilmek! Bazı bitkiler fazla suya ihtiyaç duyarken bazılarını haftada bir kez sulamak yeterli olabilir. Az sulanması gereken bitkiyi fazla sulamak ya da su ihtiyacı olan bitkiyi az sulamak, onların ölmesine neden olabilir.
- Doğru Konum
Pek çoğumuz bitkilerin en çok ihtiyacı olan şeylerden birinin güneş ışığı olduğunu düşünüyoruz. Fakat ışık ihtiyacı da bitkiden bitkiye değişebiliyor. Diğer bir deyişle, bazı bitkileri direkt güneş alan bir yere konumlandırmak pek de iyi bir fikir olmayabilir. Bu arada güneş ışığını seven bitkileriniz bile güneşin direkt bir açıyla geldiği öğle saatlerinde güneşten zarar görebilir; hatırlatmadan geçmeyelim.
Alanın nem dengesi de ev bitkilerinin sağlıklı bir şekilde büyümesini doğrudan etkileyebilir. Ayrıca oda sıcaklığı da bitkilerinizi etkileyebilecek bir başka durum. Bitkilerinizi konumlandırırken bunları da göz önünde bulundurmanızda fayda var.
Bu arada evinizde bitkilere yer vermek istiyorsanız ama hangi bitkinin evinizdeki hangi alana uygun olduğu konusunda bir yardımcıya ihtiyacınız varsa “Hangi Alana Hangi Bitki: Alana Uygun Bitki Seçme ve Bakım Rehberi” yazımıza göz atabilirsiniz.
Bakım Yapmayı Aksatmayın
Nasıl ki bizim sağlığımız için çeşitli vitamin ve minerallere ihtiyacımız varsa bitkilerin de ihtiyacı var! Doğru toprak seçiminin yanı sıra yaptığınız bakımla da bitkilerinizin bu gereksinimlerini karşılayabilirsiniz. Ayrıca bitki ve çiçek bakımının “Bitkilerin canlanması için ne yapmalı?” sorusunun cevaplarından biri olduğunu da hatırlatalım. Hiç merak etmeyin, bunun için hazır yardımcı toprak ve bitki bakımı ürünlerinden yararlanabilir ya da tasarruflu bir alternatif olarak “Evdeki Malzemelerle Bitkilerinize Bakım Yapabilmeniz İçin 5 Öneri” yazımızdan faydalanabilirsiniz.
Evde Bakımı Kolay Bitkiler Hangileridir?
Eğer evinizde çiçeklere ve bitkilere yer vermek istiyorsanız ama bakması kolay çiçekler ile başlangıç yapmanın daha doğru olduğunu düşünüyorsanız okumaya devam edin! İşte, bakması kolay bitkiler ve çiçekler!
Aloe Vera: Evinize tropik bir hava katmanızı sağlayan aloe vera; güneş alan, aydınlık ortamlarda ve minimum 10°C-15°C derecede sağlıklı büyüyebilir. Yaz aylarında haftada 2, kış aylarında haftada 1 kere, üstten sulanmanız idealdir.
Ginseng: Budama işleme ilkbahar aylarında yapılması gereken ve bu sayede dalları daha çok beslenebilen ginsengin sulama aralığı bulunduğu ortamın nem miktarına göre değişebilir. Eğer bulunduğu ortam nemli değilse 3-4 günde bir, bulunduğu ortam nemliyse 5-6 günde bir ginsengi sulayabilirsiniz.
Patos: Suda, perlitte ya da torfta köklendirilmesi yapılabilen patos; yazın haftada bir, kışın ise 15 günde bir sulunmalı. Ayrıca bu bitkiye ayda bir vitamin vermelisiniz.
Sümbül: Eğer evde renkli bir çiçeğe yer vermek istiyorsanız bakımı kolay bir bitki olan sümbülü tercih edebilirsiniz. Ilık ortamlarda yetiştirilmeye uygun olan sümbülü, kış aylarında soğuktan korumalısınız. Sümbül, oda sıcaklığında su ile her gün sulanmalıdır. Verdiğiniz su miktarı ise her gün aynı olmalı.
Eğer hangi bitki nasıl bakılır ve sulanır konusunda daha fazla bilgi almak istiyorsanız “Sezonluk Bitki Özellikleri” sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Bu arada evinizi küçük bir dostunuz ile paylaşıyorsanız, seçeceğiniz bitkinin onun için olumsuz bir etki oluşturmayacağına emin olmanız gerektiğini de not düşelim.