Çocuğunuzun Odasını Sahiplenmesini Sağlayacak 5 Öneri

Çocuk odaları için dekorasyon önerileri.

Çocuklar hızla büyüyor ve onların fiziksel gelişimine olduğu kadar kişiliklerinin oluşumuna da katkı sağlamanız gerekiyor. Bunu sağlamak için yapılması gerekenlerin başında da ona bir birey olduğunu hissettirmek geliyor. Mesela çocuğunuzun kendine ait bir odası varsa onun gelişimi için önemli bir adım attığınızı söyleyebiliriz. Çünkü kendi odaları olan çocukların bireysellik anlayışları ve öz güvenleri olumlu yönde gelişiyor. Bu duyguları kazanabilmeleri için 2-3 gibi erken yaşlarda onlara özel bir oda kurmanız önem taşıyor. Ne de olsa onlar bugünün küçükleri, yarının büyükleri! Hayatları boyunca imza atacakları başarılar onları bekliyor ve çocuğunuzun odası da bu başarıların doğmasına yardımcı olan alanlardan biri oluyor.

“Çocuğumun zaten bir odası var, ama orada zaman geçirmeyi sevmiyor.” cümlesi pek çok ebeveynin sıklıkla söylediği bir cümle. Yoksa siz de onlardan biri misiniz? Bunun nedenini hemen söyleyelim: Çocuğunuz, odasında muhtemelen kendine dair pek bir şey bulamıyor! Çocuğunuzun odasının dekorasyonunun kötü olduğunu söylemiyoruz. Zevkinize uymayan, sizi yansıtmayan dekorasyona sahip bir evde oturmak zorunda olduğunuzu düşünün. İşte, bu gibi bir durumun çocuğunuz için geçerli olabileceğinden bahsediyoruz. Peki; gelecekte büyük işler başarmasını, sizin göğsünüzü kabartmasını dilediğimiz çocuğunuzun odasını daha çok sahiplenmesi, odasında isteyerek zaman geçirmesi için neler yapabilirsiniz? İşte, çocuk odası için ipuçları!

1. Çocuğunuzun Söz Sahibi Olmasına İzin Verin

O bir birey ve bunu ona hissettirmeniz gerekiyor. Bunun en güzel yollarından biri de ev hakkında verilecek kararlarda onun da fikrini almak. Söz konusu çocuk odası dekorasyonu ise bu madde elbette ki olmazsa olmaz! Mesela odasını değiştirebileceğini onunla paylaşmalı ve alınacak ürünlere, yapılacak değişikliklere birlikte karar vermelisiniz. Çocuğunuz, belirttiği fikirlerin hayat bulduğunu gördüğü bir alanı daha çok sevecektir.

2. Bir Tema Belirleyin

Belki spesifik bir çizgi film, belki de deniz gibi genel bir tema… Çocuğunuzla birlikte bir tema belirleyerek çocuk odasını bu doğrultuda dekore edebilirsiniz. Çocuk odası dekorasyonu fikirleri içerisinde seçtiğiniz temayı çocuk odası aydınlatma, halı, duvar kâğıdı ve çocuk odası perde modelleri ile güçlü bir hale getirebilirsiniz. Hatta sticker’ler ile duvarları süslemek de güzel fikir!

Çocuklara uygun dekorasyon konseptleri.

3. Renklendirmekten Korkmayın

Çocukların renkli dünyasını yansıtmak gerek, değil mi? O halde renkli bir alan oluşturmaktan korkmayın! Burada tabii ki bir renk karmaşasından bahsetmiyoruz. Birbiriyle uyumlu renklerden harika bir çocuk odası meydana getirebilirsiniz. Bu aşamada çocuk odası aksesuarları kullanımı da oldukça önemli. Örneğin çocuğunuzun sevdiği çizgi film karakterinin posterleri ile duvarı süsleyebilirsiniz. Dilerseniz bu konuda Odalara ve Trendlere Göre Renk Kullanımı Rehberi’mizden yararlanabilirsiniz.

Evlerde renk kullanımı.

4. Çocuğunuza Alan Oluşturun

Oyuncaklar ve oyun oynamak, çocuğunuzun hayal gücünü geliştirir. Çocuğunuzun oturup oyun oynayabileceği ya da okuma biliyorsa kitap okuyabileceği bir alan oluşturmak, ona kendi aktiviteleri için bir yer hazırlamanız demektir. Bu da onun, odasını daha fazla sahiplenmesini sağlayacak bir adım. Hatta böyle bir alan oluşturduktan sonra çocuğunuz, gelen arkadaşlarını odasında ağırlamak isterse hiç şaşırmayın! Bunun yanı sıra yatak odası sadece uyumak ya da oyun oynamak için kullanılan bir alan olmayacak. Eğer evinizde bir çalışma odası yoksa ve çocuğunuz okula gidiyorsa ders çalışacağı yer de burası olacak. Bu nedenle rahatlıkla ders çalışabileceği, konforlu bir nokta oluşturmanız da gerekiyor. Eğer odasında, oturma ya da çalışma alanı oluşturmak için yeterli alan olmadığını düşünüyorsanız ranza şeklindeki çok amaçlı mobilyalardan yardım almayı düşünebilirsiniz.

Ranzalar ile odada yer açmak.

Ürün Kodu: 1000209927

5. Ona Sorumluluk Verin

Çocuk odası takımları, aksesuarları, hatta çocuk odası süsleri… Tüm konularda onun da fikrini sordunuz. Bu zaten ona sorumluluk verdiğinizi gösteren bir durum. Fakat verdiğiniz sorumluluk sadece bu aşamada kalmamalı. Çocuğunuza odası hakkında sorumluluk verirseniz o da o odanın kendisinin olduğunu daha net bir şekilde anlayabilir ve sahiplenme duygusu artar. Ayrıca sorumluluk vermeniz, onun kişiliği açısından da oldukça önemli. Peki, çocuğunuza ne gibi sorumluluklar verebilirsiniz? Örneğin ondan oyuncaklarını, çalışma masasını ya da okula gidiyorsa yatağını toplamasını isteyebilirsiniz. Yani oldukça basit görevler.

Çocuğunuzun odasını sahiplenmesini sağlamak aslında bu kadar kolay!

Hoş Geldin Bebek! Bebek Odası Nasıl Dekore Edilir? adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.