Evde Su Sızıntısı Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Evde Su Sızıntısı

Tatsız sürprizleri herkes gibi sizin de pek sevmediğinizi tahmin edebiliyoruz. Fakat bazen ne yazık ki karşılaşmak istemediğimiz durumlar yaşayabiliyoruz. Söz konusu yaşam alanlarında karşılaşılan kötü durumlar olduğunda ise hiç kuşkusuz ev kazaları ve tesisatla ilgili sorunlar başta geliyor. Biz de bu yazımızda su tesisatlarında en çok karşılaşılan sorunlardan olan su kaçağı tespiti nasıl yapılabilir, onu anlatacağız.

Bu arada “Evinizi Güvenli Hale Getirin: Ev Kazaları ve Alınacak Önlemler” yazımıza göz atarak ev kazalarından korunma yollarını da öğrenebileceğinizi not düşelim.

Hazırsanız su sızıntısı nasıl tespit edilir, anlatmaya başlayalım.

Duvardaki Değişiklikler En Önemli Belirtilerden Biri

Sıhhi tesisatta bir sorun olduğunu anlamanın en kolay yollarından biri, duvarlarınızda oluşan değişiklikleri gözlemlemektir. Örneğin üst katınızdaki komşunuzun su tesisatında bir sorun varsa ve bu sizin dairenizi etkiliyorsa büyük ihtimaller tavanın su kaçağından etkilenen bölümü renk değişikliğine uğrayacaktır. Bu renk değişimi önce boya renginin birkaç ton koyusu olabilir. Fakat zamanla küf oluşumu nedeniyle duvarın bu bölümü siyaha dönebilir. “Evde Küf Neden Olur, Evdeki Küfle Nasıl Başa Çıkılır?” yazımızda bahsettiğimiz gibi sağlığınız için zararlı olabilecek küf oluşumunu engellemek adına da bu tip durumlarda tadilat şart olur.

Renk değişiminin yanı sıra su borularındaki sorun nedeniyle oluşabilecek su kaçakları, duvarlarınızda şişme ve dökülmelere de neden olabilir. Bu durum, duvarlarınızın çürümesine sebep olabilir ki bu güvenliğinizi tehdit edebilecek bir durumdur. Ayrıca su sızıntısı yaşandığında duvarlardan su damlaması/akması gibi sorunlarlarla da karşılaşabileceğinizi belirtmeden geçmeyelim. 

Su Kaçağı Tespiti Ve Tamiri

Kaynağı Belli Olmayan Su Birikintisi, Su Sızıntısı Olduğunun Kanıtı Olabilir

Bataryalarınız kapalı ve etrafta dökülüp birikinti oluşturabilecek bir su kabı da yok; ama evinizin herhangi bir yerinde su birikintisi olduğunu fark ettiniz. Eğer bu durum birkaç kez tekrar ettiyse su tesisatınızda tadilat gerektiren bir arıza olduğunu anlayabilirsiniz.

Tabii aynı durum; bataryalar açık olmadığı, yağmur yağmadığı ya da bulaşık makinesi ve çamaşır makinesi çalışmadığı halde nereden geldiği belli olmayan su damlama sesi için de geçerli olabilir. Bu durumun su faturalarınızda artışa neden olabileceğini de belirtmeden geçmeyelim. Bu arada su faturası demişken minik bir ipucu daha: Eğer su vananız kapalıysa ama yine de su sayacı dönüyorsa bu da evinizde su kaçağı olduğu anlamına gelebilir.

Su Sızıntısı Nasıl Tespit Edilir

Kombiniz Su Sızıntısı Hakkında Fikir Verebilir

Kombinin su basıncını belirten göstergesinin 1,5-2 bar arasında olması önerilir. Su basıncı 2-3 ayda bir düşebilir ve ideal seviyeye ulaşmak için kombiye su eklenmesi gerekebilir. Fakat eğer kombinizin su basıncı çok daha kısa sürede düşüyorsa bu, su tesisatında kaçak olduğu anlamına gelebilir.

Bu arada kombinizle ilgili bazı sorunlar yaşıyorsanız “Belki de Servis Çağırmanız Gerekmez: Kombi Arızaları ve Çözümleri” yazımıza kesinlikle göz atmanızı öneririz.

Evde Su Sızıntısı

Su Tesisatı Ustası Ustabilir’de!

Su sızıntısı nasıl anlaşılır, kolaylıkla fark edebileceğiniz bazı durumları paylaştık. Fakat tam da bu noktada önemli bir hatırlatma yapmakta fayda var: Bazı durumlarda su kaçağını tespit etmek çok da kolay olmayabilir. Örneğin duvardaki bir çatlak, borulardaki bir sorun hatta PVC pencere kenarlarına mastik çekilmemesi bile su sızmasına neden olabilir. Yani evet; sorunun kaynağının tespiti ve onarımı için işin uzmanından yardım almanız gerekebilir.

Hiç merak etmeyin; su kaçağı tespiti ve tamiri artık eskisi gibi zahmetli değil. Termal kamera, kanal görüntüleme kamerası ya da akustik dinleme cihazları sayesinde kırma dökme olmadan su kaçağı bulma işlemi gerçekleştirilebiliyor ve ardından gerekli tadilat yapılabiliyor.

“İyi de ihtiyacım olan ustayı nasıl bulacağım?” diye mi düşünüyorsunuz? Aradığınız su tesisatçısı Ustabilir’de sizi bekliyor! Tek yapmanız gereken, Ustabilir uygulamasını indirmek ya da web sitesine girerek uygun kategoride talep oluşturmak! Örneğin su tesisatı ustası arıyorsunuz. Ustabilir’de kategori seçiminizi yaptıktan sonra size yakın ustaları puanları ve referanslarıyla birlikte ekranınızda görebilirsiniz. Sonrası ise oldukça basit: Dilediğiniz ustadan su kaçağı tespiti fiyatı alabilir ve uygun gün için anlaşabilirsiniz!