Evinizi Güvenli Hale Getirin: Ev Kazaları ve Alınacak Önlemler

Ev kazaları nasıl azaltılır?

Yapılan çeşitli araştırmalar, tüm kaza türleri içinde %18 ila %25’lik bir oranın ev kazalarına ait olduğunu gösteriyor. Bu oran azımsanamayacak kadar yüksek. Evdeki tüm bireylerin güvenliği açısından “Ev kazalarını önlemek için neler yapılabilir?” sorusunun cevaplarını aradığınızı biliyoruz. O halde ev kazaları ve korunma yollarını sıralayıp yaşam alanınızı daha güvenli kılmanıza yardımcı olalım.

Bebeğiniz Varsa Bu Önlemleri Es Geçmeyin!

Sağlık Bakanlığının hazırladığı “Ev Kazaları” raporuna göre 112 Acil Çağrı Merkezi’ne çocuk ve bebeklerle ilgili yapılan çağrıların %80,8’i ev kazalarıyla ilgili. Diğer bir deyişle evde bebeğinizin güvenliğini tehdit eden pek çok unsur mevcut. Bebek güvenlik önlemleri sayesinde ise bu kazaların büyük oranda önüne geçmeniz mümkün. Şimdi, başlıca bebek güvenliği ile ilgili dikkat edilmesi gereken noktaları açıklayalım.

  • Kesici, yanıcı aletleri ve ilaç gibi çocuğunuza zarar verebilecek ürünleri çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklayın.
  • Biblo, bardak gibi kırılabilecek ve sonrasında bebeğinize zarar verebilecek ürünleri de çocukların erişemeyeceği yerlerde konumlandırmakta fayda var.
  • Çocuğunuzun, sizin kontrolünüz dışında dolapları açıp zarar görmesini engellemek için çekmece ve dolap kapaklarını güvenlik kilitleri ile güvenli hale getirin.
  • Pencerelere ve balkon kapaklarına pencere kilitleri takmayı ihmal etmeyin. Ayrıca balkonda masa-sandalye bırakmanın ve pencerelerin önünde mobilyaların bulunmasının da çocuğunuzun pencereye ulaşması konusunda yardımcı olacağını unutmamalı ve eşya konumlandırmanızı bu doğrultuda yapmalısınız.
  • Mobilyaların sivri köşelerden gelebilecek zararları engellemek için üretilen özel güvenlik ürünleri olan köşe koruyuculardan yararlanın.
  • Çocuğunuzun ayağa kalkarken yardım alabileceği dolapları duvara ya da zemine sabitlemeyi ihmal etmeyin.
  • Elektrik prizlerini yardımcı ürünlerle kapatarak elektrik çarpmasına bağlı olarak meydana gelen kazaları engelleyin.
  • Ayrıca çocuklarınızın yutup zarar görebileceği küçük boyutlu ürünleri, onların ulaşamayacakları yerlerde saklamalısınız. Oyuncak alırken de çocuğunuzun yaşına göre oyuncak almanızda fayda var.

Çocukları ev kazalarından korumak.

Bebek ve çocuk güvenliği konusunda detaylı bilgi almak için “Çocuklar İçin Evi Güvenli Hale Getirme Yolları” yazımızı okuyabilirsiniz. Şimdi, hem çocuğunuzun güvenliğini hem de sizin güvenliğinizi sağlamak adına başlıca ev kazaları ve önlemlerini sıralayalım.

Elektrik ve Uzatma Kablolarına Dikkat Edin

Evinizde kullandığınız pek çok elektronik alet var ve biliyorsunuz ki bu aletleri çalıştırmak için fişlerini prize takmalısınız. Fakat uzun kablolar hem ev içinde düşüp yaralanmanıza hem de -açık noktaları varsa- elektrik çarpmalarına neden olabilir. Diğer bir tehlike ise kablolarınızın evcil hayvanınız tarafından kemirilmesi ve küçük dostunuzun bu nedenle zarar görmesi… İşte, tüm bu olasılıklardan dolayı kabloları düzenlemeniz oldukça önemli. Üstelik bu düzenleme işlemi, kabloların oluşturduğu karışıklıkları yok edip evinizin daha düzenli görünmesini sağlayacak.

Zeminlerde Güvenliği Sağlayın

Kaza geliyorum demiyor, ama eğer zeminlerinize dikkat etmezseniz emin olun ki kazaya davetiye çıkarıyorsunuz. Zeminlerde kaymaz halı ve kilimler tercih etmeyip banyo ya da mutfak zeminlerini ıslak bırakmak, düşüp kaymanıza ve yaralanmanıza sebep olabilir. Hatta ıslak zeminlerde elektrikli aletler çalıştırmak elektrik çarpmasına da neden olabilir. Bu nedenle zemin güvenliğini sağlamak kesinlikle es geçmemeniz gereken konulardan biri.

Temizlik Yaparken Dikkatli Olun

Temizlik sırasında yüksek noktalara çıkmanız gerekebilir. Örneğin gardırobun üzerini temizlerken dolabın bir rafına tırmanmak ya da perde takarken koltuğa, pervaza çıkmak yerine daha güvenilir bir alternatif olan açılır-kapanır merdivenleri tercih edebilir ve ev işlerinizi risk oranı daha düşük bir şekilde yapabilirsiniz. Camları silerken de pervaza çıkmak ya da sarkmak yerine uzun saplı bir fırça ya da diğer temizlik ürünleri yardımıyla camları temizleyebilirsiniz. Bunlar küçük detaylar gibi görünse de ev kazalarına çoğu zaman küçük ihmallerin neden olduğunu unutmamalısınız. Ayrıca temizlik yaparken farklı temizlik ürünlerini de karıştırmamanız gerektiğini, bunun solunum yolunuza zarar verebileceğini belirtelim.

Güvenli bir şekilde temizlik yapmak

Isıtıcı ve Soğutucu Cihazlar ile İlgili Önlem Alın

İlk duyduğunuzda şaşırtıcı gelse de bir elektrikli ısıtıcı ya da bir vantilatör, yaralanmanıza sebep olabilir. Çoğu kez “Bana bir şey olmaz.” diye düşünsek de ev kazaları hiç ummadığımız bir şekilde gerçekleşebilir. Ev kazalarının önlenmesi için her ihtimali düşünmekte fayda var. Bu nedenle eğer elektrikli ısıtıcı kullanıyorsanız düşme gibi olaylar sonrasında yangına sebebiyet vermemesi için dengesi bozulduğunda otomatik olarak kapanan ürünleri tercih edebilirsiniz. Eğer çocuğunuz varsa kullandığınız harici ısıtıcıları duvara sabitlemek de iyi bir fikir.

Vantilatör ya da klima gibi soğutucu ürünler de gerektiği kadar dikkatli olmamanız durumunda size zarar verebilir. Tüm elektrikli ürünlere olduğu gibi bu ürünlere de elleriniz ıslakken dokunmamalısınız. Ayrıca vantilatör, fön makinesi gibi ürünlerin pervanelerinin de saçınızı çekebileceğini unutmamalı ve bu ürünlere dikkatli bir şekilde yaklaşıp kullanmalısınız.

Vantilatör nasıl kullanılır?

Menfezleri Kapatmayın

Gazlı ocakların açık unutulması ya da şofbenlerin gaz kaçırması… Zehirli gaz soluması nedeniyle oluşabilecek zehirlenmeleri engellemek için menfezler oldukça önemli bir görev üstleniyor. Hava akışını sağlamakla görevli olan menfezler, zehirli havanın yaşam alanınızdan çıkması konusunda size yardımcı olabilir. Bu nedenle bu alanları kapatmamaya özen göstermelisiniz.

Gaz kaçaklarını önlemek için şüphelendiğiniz bir durum olduğunda gerekli bakım işlemlerini yaptırmayı ihmal etmemelisiniz. Bunun yanı sıra ocak gibi yardımcı ürünlerle işiniz bittiğinde gaz akışını hemen kesmeyi unutmamalı, aklınızdan çıkması ihtimaline karşı ocağınızı kontrol etmeyi alışkanlık haline getirmeyi unutmamalısınız.

Güvenliğiniz İçin Önemli: Yangını Önleme Yolları Nelerdir ve Yangın Nasıl Söndürülür? adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Evinizde güvenliğinizi sağlarken ihtiyacınız olabilecek ürünleri Koçtaş’ta bulabilirsiniz.