Sadelikten Hoşlananlara: İskandinav Tarzı Dekorasyon Nedir, Nasıl Yapılır?

İskandinav Dekorasyon Nedir

Renklerin psikolojik etkileri olduğundan sık sık bahsediyor, özellikle yoğun koyu renk kullanımının yaşam alanınızda sıkıcı bir yansıma oluşturabileceğini söylüyoruz. Açık renk kullanımı sayesinde ferah ve bir o kadar da şık, içinizi aydınlatacak bir dekorasyon akımının izinden gitmek isterseniz de İskandinav stil size yardımcı olmaya hazır. Peki, son yılların trendlerinden İskandinav dekorasyonun özellikleri nelerdir ve bu stili uygulamak için nelere dikkat etmelisiniz? 

Açık Renklerden Yardım Alarak Aydınlık Bir Alan Kurgulayın

İskandinav dekorasyon tarzının en dikkat çeken özelliği renk kullanımı! Yılın yarısında gecelerin çok uzun sürdüğü İskandinav ülkelerinde doğan bu dekorasyon tarzı, coğrafyada bulunmayan aydınlığın evlerde bulunmasına yardımcı oluyor. İskandinav tarzı evlerde beyaz, krem rengi tonları, bej, açık gri gibi renkler sıklıkla kullanılıyor.

Tabii ki sadece beyaz tonları tercih edilerek dekore edilmiş bir yaşam alanı da sıkıcı olabilir. Yani renk katmak şart! Yoğun bir şekilde beyaz gibi açık renk kullanımının yanı sıra doğadan esintiler sunabilecek kahverengi, gri, mavi gibi renkleri tercih edebilirsiniz.

İskandinav Ev Dekorasyonu Renkleri ve İskandinav Dekorasyonla Uyumlu Renkler adlı yazımıza da buradan ulaşabilirsiniz.

İskandinav Dekorasyon Nasıl Yapılır

Seçiminizi Sade ve Modern Tasarımlı Mobilyalardan Yana Kullanın

Net tasarımlara sahip, oldukça modern görünümlü, sadeliğin ön planda olduğu mobilyalar bu stilin olmazsa olmazlarından. Ayrıca çok amaçlı mobilyalar da bu stilde sıklıkla tercih edilebilen seçeneklerden. İskandinav mobilya seçeneklerinin çok yer kaplamaması, ama bunun yanında işlevsel olması oldukça önemli.

İskandinav Dekorasyon Özellikleri

Ahşabın Samimiyetinden Yararlanın

Her ne kadar beyaz gibi açık renk tonları yaşam alanlarını aydınlık kılsa da gerekli dokunuşlar yapılmadığında dekorasyonda soğuk bir yansıma oluşabilir. İşte, bu olumsuz yansımanın oluşmaması adına, yani yaşam alanlarını sıcacık ve samimi bir atmosfere bürüyebilmek için ahşap İskandinav mobilya ve dekorasyon ürünlerini tercih edebilirsiniz!

Dilerseniz ahşap sehpalar ve masalar, ahşap iskeletli koltuk takımları, ahşap dekoratif objeler… Evinizdeki tüm ahşap detaylar samimiyeti artıracaktır; bundan şüpheniz olmasın!

İskandinav Tarzı Dekorasyon

Abartıdan Kaçının, Sade Bir Ev Dekorasyonunu Hayata Geçirin

Minimalist dekorasyonda olduğu gibi İskandinav stilde de sadelik oldukça önemli. Bu sebeple minimum ürünle ev dekorasyonu yapmaya özen göstermeli, ihtiyacınız olmayan ürünlere yaşam alanınızda yer vermemelisiniz.

Bu söylediğimiz elbette evinize renk katacak uygulamaları rafa kaldırmalısınız anlamına gelmiyor. Aksine tercih edebileceğiniz sade ve şık ürünlerle mükemmel bir uygulamanın altına imza atabilirsiniz. İşte, İskandinav tarzda ev dekore ederken yararlanabileceğiniz birkaç ipucu:

  • Zeminde, belirlediğiniz renk paletine uygun bir tona sahip parkeler tercih edebilirsiniz. Eğer seçiminizi seramiklerden yana kullanmak istiyorsanız da merak etmeyin; parke görünümlü seramikler bu konuda yanınızda! Zemin dekorasyonunu hareketli kılmak için ise kürk görünümlü ya da hasır kilimleri tercih edebilirsiniz. Tabii ki ev dekorasyonuyla uyumlu renklere sahip normal bir halı da alanda uyumlu bir uygulama yapmanızı sağlayabilir.
  • Söz konusu İskandinav dekorasyon akımı ise ne kadar ince perde, o kadar iyi! Çünkü bahsettiğimiz gibi bu akımın amacı, yaşam alanlarını aydınlık kılmak. Gün ışığından daha fazla yararlanmak için ise sade bir tasarıma sahip ince tül-perde seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.

İskandinav Tarzı Dekorasyon Nasıl Yapılır

  • Aydınlatma ürünü seçiminde abartıdan uzak, minimal tasarıma sahip seçenekleri tercih edebilirsiniz.
  • Ahşap gibi doğal ürünlerin bu akımda samimiyet yaratmak adına önemli bir yer kapladığından bahsetmiştik. Hasır da sıcacık bir atmosfer oluşturabilmek için yardım alabileceğiniz ürünlerden. Dilerseniz “Doğal Bir Etki: Hasır Dekorasyon Fikirleri” yazımızı okuyarak sepetlerden mobilyalara, kilimlerden dekoratif objelere pek çok hasır ürünü nasıl değerlendirebileceğiniz konusunda ilham alabilirsiniz.

İskandinav Stili Dekorasyon

  • Duvara asacağınız tablolarda da nötr renklerin ağırlıkta olduğu alternatifleri tercih edebilirsiniz. Çerçeve seçiminde ise ahşap ya da sade tasarımlı metal ürünleri değerlendirebilirsiniz.
  • Kış aylarında, alanda daha sıcak bir yansıma oluşturmak için koltuk takımlarınızın üzerine örme battaniyeler yerleştirebilirsiniz.

İskandinav Stil Özellikleri

İskandinav ev dekorasyonu ile ilgili merak ettiklerinizi sıraladık. Hem bu stili hem de hayalinizdeki diğer stilleri hayata geçirmenize yardımcı olacak onlarca kategoride yüzlerce ürün Koçtaş’ta sizi bekliyor!