Günlük hayata, iş yaşamına hatta spor dünyasına baktığımızda toplumun geneli tarafından kabul görmüş yazısız kuralların, pek çok şeyi “kadın işi” ve “erkek işi” olarak ayırdığını görebiliriz. Bu ayrımda çoğunlukla dışarıda kalanlar ise ne yazık ki kadınlar oluyor. Çünkü pek çok alanın, erkeklerin hareket alanında olduğu kabul görmüş durumda. Peki, bu yazısız ve sınırlayıcı kurallara kadınlar nasıl tepki veriyor dersiniz? Elbette yaptıkları işlerle pek çok başarıya imza atıp hatta ilkleri gerçekleştirip adlarını tarihe altın harflerle yazdırarak! Kadınların da hayatın her alanında var olabileceğini kanıtlayan öncü isimler, ön yargıların yıkılması ve bu sayede gelecek nesillerin engelsiz bir şekilde diledikleri yoldan gidebilmeleri için oldukça önemli bir görev üstlenmişler. Şimdi, tarihe geçmiş bazı kadınlardan bahsetmeden önce 8 Mart Dünya Kadınlar Günü hakkında detay verip Dünya Kadınlar Günü tarihine bir bakalım.
Pek çok kaynakta bu değerli günün; 8 Mart 1857 günü New York’ta, tekstil işçilerinin yaptığı bir grev sonrasında kutlanmaya başlandığı söyleniyor. Uzun çalışma saatlerine, kötü çalışma koşullarına ve düşük ücrete karşı başlayan bu grevde, çalışan kadınların fabrikada çıkan yangın sonrasında hayatlarını kaybettiği ve 8 Mart’ın, ölen kadın işçiler anısına Dünya Kadınlar Günü olarak belirlendiği not düşülüyor. Fakat pek çok tarihçiye göre bu, bir yakın tarih miti. Çünkü söz edilen yangın 1857 yılında değil, 25 Mart 1911 yılında bir gömlek fabrikasında bir izmarit nedeniyle yaşanmış.
Oysa Kadınlar Günü’nün ilk adımları daha farklı şekilde atılmış. 1910 Ağustos’unda Kopenhag’da toplanan kadınlar, yılda bir günün Kadınlar Günü olarak anılması önerisini kabul etmişler. Mart 1911’de ise Danimarka, Avusturya, Almanya ve İsviçre başta olmak üzere birçok ülkede çeşitli protestolar düzenlenmiş. Bu protestoların amacı ise kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınması, cinsiyet ayrımcılığının son bulmasıymış.
Peki, 8 Mart ne zaman Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başlandı? Çoğu kaynak 1914 yılında, 8 Mart tarihinde Almanya’da ve İngiltere’de kadınların oy hakkı kazanmak amacıyla yaptıkları yürüyüşlerin bu günü özel kıldığını belirtiyor. 1977 yılında ise Birleşmiş Milletler, 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılmasını kabul etti.
Şimdi sıra siyasi, ekonomik ve sosyal eşitliği savunan, mesleklerin ya da başarıların cinsiyetlere göre ayrılmaması gerektiğinin bilincinde olan, farklı dallarda adını tarih sayfalarına yazdırmış 11 kadında!