MDF Nedir? MDF Mobilyalar Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Mdf Çeşitleri

Yaşam alanınıza yeni bir mobilya alırken dikkat etmeniz gereken noktaların başında hiç kuşkusuz ki mobilyanın üretildiği malzemeyi incelemek geliyor. Kullanım ömrü, fiyat gibi farklı unsurları etkileyebilen materyal seçiminde adını en sık duyduğumuz ürünlerden biri ise MDF’ler. Peki, MDF hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? Gelin, MDF ahşap nedir birlikte inceleyelim ve MDF levhalar hakkında bilmeniz gereken önemli noktaları sıralayalım.

MDF Ne Demek? MDF Nasıl Yapılır?

MDF nedir kısaca anlatmadan önce “MDF’nin açılımı nedir?” sorusuna yanıt vererek başlayalım. İngilizcesi “Medium Density Fiberboard” olan MDF’yi Türkçeye “orta yoğunluklu lifli levha” olarak çevirebiliriz.

MDF doğada bulunmayan bir ahşap türüdür. Peki, MDF neyden yapılır? MDF, ağaç kalıntılarının liflere parçalanmasının ardından reçine veya mum gibi bağlayıcı materyaller ile birleştirilmesi sayesinde meydana getirilir. Bu ahşap liflerin birleşmesi için yüksek ısı ve basınç altında uygulama yapılması gerekir.

Mdf Mobilyalar

MDF’den Neler Yapılır?

“MDF ne ile yapılır?” ve “MDF ne ile yapıştırılır?” sorularının yanıtlarını verdiğimize göre şimdi, sırada “MDF parçalarıyla neler yapılabilir?” sorusunu cevaplamak var!

MDF; mobilya sektöründe, dekoratif obje üretiminde ya da inşaat sektöründe kullanılabilen ürünlerdir. Masif ahşaba göre fiyat olarak daha uygun olduğundan ve aynı zamanda dayanıklı yapısı sayesinde alternatif olarak sıklıkla tercih edilen MDF tahta ürünler, evin pek çok alanı için üretilebilir. MDF yatak odası, MDF genç odası takımları, MDF bebek odası takımları, MDF koltuk takımı, MDF mutfak dolabı, MDF masa sandalye, MDF banyo dolabı, MDF çok amaçlı dolap ve çok daha fazlası… Aklınıza gelebilecek pek çok mobilya MDF’den üretilebilir.

Artık “MDF mobilya nedir?” sorusunun yanıtının MDF malzemeden üretilen mobilyalar olduğunu biliyorsunuz. MDF mobilyaların yanı sıra dekoratif bazı objelerin de MDF’den üretilebildiğini söylemiştik. Bu ürünlere ise peçetelik, biblo, çerçeve gibi objeleri örnek olarak gösterebiliriz.

MDF’nin kullanım alanlarını özetlediğimize göre şimdi, MDF çeşitleri nelerdir ve özellikleri nelerdir incelemeye başlayabiliriz.

Mdf Sunta Farkı

MDF’nin Avantajları ve Dezavantajları

Mobilya üretim malzemesi olarak karşımıza sıklıkla çıkan MDF’lerin artıları nelerdir? Neden MDF mobilyaları tercih etmelisiniz?

  • MDF’den üretilen mobilyalar masif ahşap ve yapay şekilde üretilen ahşap türlerine göre uygun fiyatlıdır. Bütçeniz kısıtlı ise masif ahşap yerine MDF dolap, MDF yatak gibi ihtiyaç duyduğunuz mobilyaları tercih edebilirsiniz.
  • Düz ve kesim sonrasında pürüz kalmayan yüzeyi hem görsel olarak güzel bir görünüm sunabilir hem de kullanım kolaylığı sağlayabilir.
  • Pürüzsüz yapı sayesinde mobilyalar boyanarak ya da yapışkanlı folyolar ile kaplanarak kolaylıkla yenilenebilir. MDF dolap boyama ve kaplama hakkında bilgi almak ve “MDF masa nasıl boyanır?” gibi sorularınıza ilham olabilmesi için “Yeni Gibi: Mutfak Dolapları Nasıl Boyanır ya da Kaplanır?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
  • Cevabını en merak ettiğiniz sorulardan bir diğerinin ise “MDF dayanıklı mıdır?” olduğunu biliyoruz. Evet; ısıya ve neme dayanıklı MDF’ler bulunur. Fakat MDF’den üretilen mobilyaların ne derece ısıya ve neme dayanıklı olduğunda, kullanılan MDF kaplama malzemelerinin de etkisi büyüktür. 

MDF mobilyaların artılarından bahsettik. Şimdi, MDF mobilyaların ne gibi dezavantajları olabilir, kısaca bunu inceleyelim.

  • Masif ahşap gibi doğal ahşap çeşitlerine kıyasla MDF ürünlerinin vida tutumu daha zayıf olabilir.
  • MDF, lif yoğunluğu yüksek ürün olduğu için ağır bir malzemedir.
  • Kendin yap projeleri ile MDF plakalara şekil vermek istiyorsanız oldukça yavaş ve dikkatli olmanız gerekir.

mobilya ürünleri

MDF Çeşitleri ve Özellikleri

MDF ürünler; ham MDF, MDF lam, sunta, sunta lam ve duralit MDF gibi farklı türlere ayrılır. Bu çeşitlerin birbirinden farklı özellikleri bulunur. İhtiyacınıza en uygun ürünü seçebilmek için bu türlerin özelliklerini bilmeniz faydalı olacaktır.

• Ham MDF Nedir?

“Normal MDF” olarak da bilinen ham MDF, düşük esneklik modüllerine ve sert bir malzemeye sahip olması ile bilinir. Bu ürün, rafine ağaç yongalarından oluşur.

• MDF Lam Nedir?

Emprenye makineleri aracılığı ile MDF plaka yüzeyine reçine ve tutkal emdirilerek MDF lam oluşur. MDF lam bu işlem sonrasında yanmaz ve su geçirmez özelliğe sahip olur. Peki, MDF ile MDF lam arasındaki fark nedir? MDF lamın yüzeyinde melamin maddesi bulunur. Bu sayede parlak, yarı parlak, mat MDF lam çeşitleri bulunabilir. Ayrıca MDF lam renk çeşitleri de oldukça fazladır.

• Sunta Nedir?

“Yonga levha” olarak da bilinen üründür. Diğer bir deyişle “Yonga levha ve MDF arasındaki fark nedir?” sorusunda aslında sunta ve MDF farkı sorulmaktadır. Sunta, odun veya talaş parçalarının tutkal ya da reçine ile yüksek sıcaklıklarda preslenmesi ile oluşan malzemedir. Sunta ve MDF arasındaki fark, suntanın pürüzlü bir yapıya sahip olmasıdır. Bunun yanı sıra suntanın MDF’den daha hafif olması, suya karşı daha az dayanıklı olması, monte ve demonte işlemlerinde daha dikkat gerektirmesi, sunta – MDF farkları arasında yer alır. Yani “Sunta mı, MDF mi?” diye soruyorsanız daha uzun ömürlü bir kullanım için ham MDF’yi ya da MDF lam’ı önerebiliriz.

• Sunta Lam Nedir?

Sunta yüzeyinin yapay lamine ile kaplanması sonucunda oluşan sunta lam, suntalara kıyasla daha geniş bir renk yelpazesi sunar. Ayrıca suntanın pürüzlü yapısı, sunta lam çeşitlerinde görülmez. Peki, MDF ve sunta lam arasındaki fark nedir? MDF, suntaya göre daha ağır, kaliteli, dayanıklı, uzun ömürlü bir malzemedir. “MDF lam ile sunta lam arasındaki fark nedir?” sorusunun yanıtlarından bir diğeri ise sunta lamın daha uygun fiyatlı bir seçenek olmasıdır.

• Duralit MDF Nedir?

Talaş parçalarının ve ahşap artıklarının preslenmesi ile meydana gelen duralit MDF, dayanıklılığı ve kolay işlenmesi sayesinde mobilya üretiminde sıklıkla kullanılan MDF çeşitlerinden biridir.

Bu ahşap türlerine yapılan kaplamalar sayesinde high gloss MDF (yüksek parlaklığa sahip), mat MDF, boyalı MDF, yangına dayanıklı MDF gibi alt gruplar oluşturulabilir.

“MDF mi, sunta mı? MDF kaplama çeşitleri ne görev üstlenir? MDF ile neler yapılır?” gibi merak ettiğiniz soruların cevaplarını verdik. Şimdi, MDF’yi daha yakından tanıdığınıza göre MDF’den üretilmiş mobilyaları incelemek ve satın almak için hazırsınız! MDF banyo dolapları, MDF çamaşır makinesi dolabı modelleri, yatak odası takımı MDF çeşitleri, MDF mutfak dolabı modelleri ve çok daha fazlası Koçtaş’ta sizi bekliyor!

Bu arada “Mobilya Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler” yazımızı mobilya satın almadan önce okuyup üretim malzemesi dışında incelemeniz gereken noktalara göz atmanızı öneririz. Ayrıca MDF’den üretimi yaygın olan mobilyalar arasında bulunan mutfak dolabı modelleri için “Mutfak Dolabı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler” ve banyo dolabı modelleri için “Banyo Dolabı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir, Banyo Dolabı Montajı Nasıl Yapılır?” yazılarımızı da karar vermeden önce okuyabilirsiniz.