Mutfak Dolabı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mutfak Dolabı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yemek yapmak sizin için bir tutku mu, yoksa sadece beslenme ihtiyacınızı karşılayabilmek için gerçekleştirdiğiniz bir eylem mi? Bu soruya cevabınız ne olursa olsun mutfakta geçirdiğiniz zamanı daha keyifli kılabilmek için yapmanız gereken şeyler var: Mutfak düzenine ve mutfak dekorasyonuna önem vermek! Söz konusu mutfak olduğunda hem alanın işlevselliğini artırmak hem de mutfak dekorasyonuna katkı sağlayabilmek için mutfak dolabı seçimi oldukça önemli. Gelin şimdi, mutfak dolabı seçerken nelere dikkat etmelisiniz, sıralayalım!

Hazır Mutfak mı, Özel Ölçü Mutfak mı Tercih Edeceğinize Karar Verin

Mutfak dolaplarınızı değiştirmeyi düşünüyor ve bunun için harekete geçmek istiyorsanız ilk karar vermeniz gereken şey seçeceğiniz mutfağın hazır mı, yoksa özel ölçü mü olacağı. Peki, bu iki grup arasında nasıl bir fark var?

Hazır mutfaklar; belirli model, ölçü, renk, malzeme doğrultusunda üretilmiş ürünlerdir. Yani bir hazır mutfak modelini beğendiyseniz ölçüsü üzerinde oynama yaptıramaz, eğer üretilmemişse farklı bir rengini talep edemezsiniz. Hızlı ve pratik bir seçenek olsa da hazır mutfak modellerinin mutfak ölçünüze, ihtiyaçlarınıza ve dekoratif isteklerinize uyum sağlaması zor olabilir. Dilerseniz bu tip mutfak dolapları hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için “Mutfağını Yenilemek İsteyenler İçin Pratik Çözüm: Hazır Mutfak Dolapları Nedir, Nasıl Monte Edilir?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Özel ölçü mutfak dolapları içinse alanınıza uygun ve isteğiniz, ihtiyaçlarınız doğrultusunda tasarımı şekillenen mutfak dolapları diyebiliriz. Seçim yapmadan önce “Mutfakta ankastre ürün kullanacak mısınız, ada mutfak istiyor musunuz, alt ve üst modülün yanı sıra boy mutfak dolabı da düşünüyor musunuz?” gibi soruları yanıtlamanız sağlıklı olabilir. Ardından bu isteklerinizi danışmanlarla paylaşabilir ve zevkinize, ihtiyaçlarınıza uygun ürünün evinize özel bir şekilde üretilmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca “Tarzınıza İhtiyacınıza Uygun: Özel Ölçü Mutfak Dolapları” yazımızda daha fazla detay bulabileceğinizi de belirtmeden geçmeyelim.

Mutfak Dolabı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli

Dolabın Hangi Malzemeden Yapıldığını İnceleyin

Aldığınız mobilyaları uzun yıllar kullanmak istiyorsunuz. Kullanım şeklinizin yanı sıra bunu etkileyen bir şey daha var: Seçtiğiniz mobilyanın malzemesi. Söz konusu mutfak dolabı olduğunda, seçeceğiniz malzemenin sağlam ve suya, neme karşı dayanıklı olması gerekiyor. Peki, hangi malzemenin ne gibi artıları ve eksileri var?

  • Suntalam: Pek çok ev mobilyasının üretiminde tercih edilen suntalam, sunta yüzeyine melanin kağıtların yüksek basınçla preslenmesiyle oluşturulur. Ekonomik bir malzeme olan suntalam, su geçirmemesi ve nemden etkilenmemesi nedeniyle mutfak dolaplarında çokça tercih edilir.
  • MFDlam: Melanin kağıtların suntanın iki yüzeyine yüksek basınçla preslenmesiyle oluşan MDFlam, sudan daha az etkilenen yapısı sayesinde suntalama oranla daha fazla ön planda olan bir malzeme.
  • Masif ahşap: Ağaçların fabrikalarda belirli işlemlerden geçip belirli boyutlarda kesilerek dolap haline getirildiği malzemedir. Oldukça dayanıklı bir seçenek olsa da düzenli bakım gerektirir. Üstelik dayanıklılık durumu da ağaç türünün suya karşı dirençli olup olmadığına göre değişebilir.

Ana iskelet malzemesinde genellikle bu üç materyalden yararlanılsa da kapak üretiminde high gloss, akrilik gibi farklı terimlerle de karşılaşabilirsiniz. High gloss kapaklarda parlaklık çok yüksekken akrilik kapaklarda parlaklığın yoğunluğu daha azdır. Karşılaşabileceğiniz bir diğer kapak seçeneği olan membran kapak ise MDF’ye PVC yüzey malzemesinin yapıştırılmasıyla elde edilen, farklı desen ve renk çeşitliliği sunabilen bir malzemedir.

İskelet ve kapak malzemesi seçiminde dikkat edilmesi gerekenler; bütçenize, ihtiyacınıza ve alana uygun seçim yapmaktır. Örneğin high gloss bir dolap country dekorasyon için uygun olmayabilir, fakat modern ve mutfağı daha geniş göstermek isteyeceğiniz bir uygulama için mükemmel seçim olabilir. Çünkü ışığın parlak yüzeyden yansıması, alanın daha geniş görünmesini sağlayabilir.

Mutfak Dolabı Seçimi

Mutfak Dolabının Rengini Belirleyin

Seçim sırasında dikkat etmeniz gereken şeylerden bir diğeri ise tabii ki dolabın rengine doğru bir şekilde karar vermek. Mutfak dolabı rengini seçerken kararınızı alanın büyüklüğü doğrultusunda vermeniz doğru olacaktır. Örneğin küçük bir mutfağınız varsa alanı geniş ve ferah kılmak için açık renkleri tercih edebilir ve koyu renklerden kaçınabilirsiniz. Eğer mutfak dolaplarında koyu renk alternatifleri değerlendirmek istiyorsanız, ama alanın dar görüneceğinden endişe ediyorsanız bu durumda dolap kapaklarında açık ve koyu rengi buluşturabilirsiniz.

Dolabın Alana Uygun, Şık ve Kullanışlı Olmasına Özen Gösterin

Tepe ve köşe gibi alanları verimli kullanmaya imkân veren mutfak dolap modellerini tercih etmek, ihtiyacınız olan depolama alanına kavuşmanıza yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra tezgâh, eviye, batarya seçiminde de ihtiyaçlarınıza ve zevkinize uygun seçimler yapmaya özen göstermelisiniz. Dilerseniz “Onsuz Mutfak Olmaz: Mutfak Tezgahı Seçimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler” yazımızı okuyarak size en uygun tezgâh malzemesi hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

“Mutfak dolabı nasıl seçilir?” sorusunda detayların da önemli olduğunu hatırlatmadan geçmeyelim. Örneğin frenleme sistemi olan menteşeleri tercih etmek, dolabı daha kullanışlı ve daha uzun ömürlü kılabilir. Ayrıca dolap kulpları seçiminde de uygulamak istediğiniz mutfak dekorasyonuna uygun seçimlerin, alanın şıklığına katkı sağlayacağından emin olabilirsiniz. 

Mutfak Dolapları Nasıl Temizlenir, Düzenlenir? adlı yazımıza da buradan ulaşabilirsiniz.

Mutfağınızın büyüklüğüne, zevkinize ve ihtiyaçlarınıza uygun en kullanışlı mutfak dolabı modelleri Koçtaş’ta sizi bekliyor.