Rustik Bir Etki: Pampas Otu ile Dekorasyon

pampas-otu-ile-dekorasyon

Her zaman söyleriz: Evinize farklı, hoş bir görünüm kazandırmak için yüksek bütçeler ayırmanıza göre yok. Küçük dokunuşlarla da evinizi güzelleştirebilir ve trendlerden yararlanarak şık bir dekorasyon uygulaması yapabilirsiniz. Mesela bitkiler, evinizde doğal esintiler sağlarken ev dekorasyonunuzu da bir üst seviyeye taşıyabilir.

Eğer bu doğrultuda ev dekorasyonu fikirleri arıyorsanız tam yerindesiniz! Çünkü şimdi, son ayların en gözde uygulamalarından olan dekoratif pampas otu ile ilgili dekorasyon önerileri vereceğiz!

Pampas Otu Nedir?

“Saz püskülü” olarak da bilinen pampas otu (Cortaderia Selloana), aslında Güney Amerika coğrafyasında yetişen ve boyu 3 metreyi bulabilen bir bitki. Bu bitki; beyaz, krem rengi, kahverengi, hatta mor gibi renklere sahip olabiliyor. Adından da anlayabileceğiniz gibi püskülü anımsatan bu bitki, vazoya sapları görünecek ya da görünmeyecek şekilde koyulsa da çok hoş duruyor. Bu arada “Pampas otu nereden alınır?” sorusunun cevabını da vermeden geçmeyelim. Kurutulmuş saz püskülünü çiçekçilerden ya da ev dekorasyonu ürünleri satan mağazalardan satın alabilirsiniz.

Kuru Pampas Otu

Kurutulmuş Pampas Otu Bakımı Nasıl Yapılır?

“Evimde bitkilere yer vermeyi seviyorum, ama bitki bakımı konusunda pek iyi değilim.” diye düşünüyorsanız hiç endişe etmeyin. Çünkü pampas otunun bakımı oldukça kolay. Fakat bazı noktalara dikkat etmediğinizde bu bitkinin yapraklarının hızlı bir şekilde dökülebileceğini de belirtelim. Baştan sona izlemeniz gereken adımlar ise şu şekilde:

  • Son aylarda evlerde sıkça tercih edilen bir dekoratif ürün olan saz püskülünü vazoya koymadan önce nazik bir şekilde sallamalısınız. Bu sayede dökülmeye meyilli olan yaprakların önceden dökülmesini sağlar ve daha sonradan bu yaprakların yoğun bir şekilde dökülmesini engelleyebilirsiniz.
  • Bir bahçe makası sayesinde vazo boyuna ve kullanmak istediğiniz boya göre pampas otunun sapını dikkatli bir biçimde kesmelisiniz.
  • Kurutulmuş bitki yapraklarını dilediğiniz şekilde konumlandırın ve ardından saç spreyini yaprakların üzerine sıkın. Bu sayede yapraklar düzgün duracak ve dökülme mümkün olduğunca engellenecektir.
  • Kurutulmuş pampas otunu sulamak gerekmez. Fakat yaprakların bakımını yaparak onların dolgun görünmelerini sağlayabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken ise çok kolay: İçi su dolu bir fısfıs sayesinde yaprakları sulamak. Bu aşamada şişeyi en az 15 cm uzaklıkta tuttuğunuza ve kuru bitkiye fazla su vermediğinize emin olmalısınız.

Dekoratif Pampas Otu

Pampas Otu Nasıl Boyanır?

Söylediğimiz gibi farklı renklerde saz püskülü mevcut olsa da istediğiniz rengi bulmakta zorlanabilir ya da istediğiniz renge sahip bir pampas otu bulamayabilirsiniz. Bu durumda da çözüm elbette kurutulmuş sazlık otunu boyamak!

Kurutulmuş pampas otu boyama işlemi oldukça kolay. Tek yapmanız gereken, ev dekorasyonunuza ve zevkinize uygun renkte bir sprey boya seçip püskül kısımlarına uygulamak!

Pampas Otuna Evinizde Nasıl Yer Verebilirsiniz?

Saz püskülüne evinizin dilediğiniz yerinde, vazoya koyduğunuzda sapları görünecek ya da görünmeyecek şekilde yer verebilirsiniz. Tabii bazı alanlar var ki pampas otunun konumlandırılmasıyla bu alanlar farklı bir atmosfere sahip oluyorlar!

  • Antrenizi, dekorasyon trendleri arasında yer alan pampas otu ile süslemeye ne dersiniz? Askılık, bench gibi mobilyaların yanına konumlandırabileceğiniz bu bitkiyi dilerseniz boy aynasının yanına da koyabilir ve aynadan yansımasına izin verebilirsiniz!
  • Pampas otu vazosunu zemine konumlandıracaksanız kurutulmuş bitkiyi uzun saplı bırakmanız hoş bir görüntüye ulaşmanızı sağlayabilir. Eğer dresuar, sehpa, masa gibi alanlarda bu bitkiye yer vererek alanı daha hareketli kılmak istiyorsanız daha az sayıda ve daha kısa boylu bitkilerden yararlanmanızı öneririz.

Pampas otunu tamamlayan şey vazolar! Peki, evde nasıl bir vazo ve hangi renk pampas otu tercih etmelisiniz?

Pampas Otu Boyama

Modern Dekorasyonda Pampas Otu Kullanımı

  • Evinizde kahverengi ahşaba yer vermeyip beyaz ve gri gibi tonların ağırlıklı olduğu bir dekorasyon uyguladıysanız siyah bir vazo tercih edebilirsiniz. Bu vazo desensiz olabileceği gibi geometrik desenlerle hareketlendirilmiş bir vazo da olabilir. Koyu renkli vazoda beyaz veya krem rengi pampas otu tercih edebilirsiniz.
  • Alanda yer verdiğiniz mobilyalar ve dekoratif objeler ahşap ağırlıklıysa bu durumda ahşap ya da örme vazolar tam size göre! Beyaz renkli bitkilerin yanı sıra krem rengi ya da kahverengi seçenekleri de tercih edebilirsiniz.
  • Modern dekorasyonda renksiz cam vazoları da tercih etmek #güzelfikir! Bu sayede bitkinin sapları görünebilir ve doğal havanın etkisi artabilir. Hatta bu görünüme ulaşmak için dilerseniz kullanmadığınız cam şişelerden de yararlanabilirsiniz.

Country Dekorasyonda Pampas Otu Kullanımı

  • Evinizi doğa ile iç içe bir dekorasyon tarzı olan country stil doğrultusunda dizayn ettiyseniz evinize saz püskülü çok yakışacak; emin olabilirsiniz. Evde tercih ettiğiniz renk paleti doğrultusunda, mobilya ya da duvar rengi ile kontrast oluşturacak bitki rengini tercih edebilirsiniz. Ama bize sorarsanız kahverengi ve krem rengi bu stile çok yakışıyor!
  • Eğer farklı renk seçeneklerini tercih etmek istiyorsanız kuru bitkiyi toz pembe, gök mavisi gibi renklere boyayabilirsiniz.
  • Ahşap veya hasır detaylı vazolar hoş duracaktır. Country dekorasyonda bitki desenli vazolar hoş dursa da pampas otu vazosu olarak tercih etmemenizi öneririz.

Klasik Dekorasyonda Pampas Otu Kullanımı

  • Altın, gümüş, roze altın, bakır gibi renklere sahip vazolar tercih edebilirsiniz. Eğer seçiminizi daha sade tasarımlı vazolardan yana yapmak istiyorsanız bu renklerin detay olarak kullanıldığı sade tasarımlı ürünler tercih edebilirsiniz. Tabii ki bunun yanı sıra siyah, kırmızı gibi tek renk ürünler de seçebilirsiniz.
  • Ev dekorasyonunuz klasik tarzda, ama sade bir şekilde hayata geçirildiyse pampas otu sayesinde alana hareket katabilirsiniz. Kırmızı, mor, siyah gibi renklere boyayabileceğiniz kurutulmuş bitki, alana farklı bir hava katabilir!

Pampas Otu ile Dekorasyon Scaled

Evinizi trendler doğrultusunda dekore etmek işte bu kadar kolay!