Güneş, kum, deniz ile vedalaştık, sonbahar ve kış ile selamlaştık. Sıcak havalar yerini soğuklara bıraktı. Ama siz Balkanlardan gelen soğuk hava dalgasının etkisine kapılıp sağlığınızdan olmayın; kendinize dikkat edin! Çünkü mevsim geçişiyle birlikte soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklar ne yazık ki gündemimize geliyor. Peki; soğuk algınlığını önlemek için neler yapmalı, soğuk algınlığını ne geçirir? Hiç merak etmeyin; ihtiyacınız olan tüm detaylara yazımızda yer verdik!
Soğuk Algınlığı Nedir?
Diğer adı nezle olan soğuk algınlığı -bilinenin aksine- sadece soğuk havaya maruz kalmanız nedeniyle oluşan bir hastalık değil. Evet, hastalığın adının bu konuda yanıltıcı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Fakat soğuk algınlığı, tıpkı grip gibi damlacık yoluyla ve virüsler nedeniyle bulaşan, üst solunum yollarını etkileyen bir hastalık. Yani “Soğuk algınlığı bulaşıcı mı?” sorusunun cevabı “evet”tir. Hastalığın özellikle mevsim geçişlerinde ve kış aylarında çokça görüldüğünü de belirtmek gerek.
Soğuk Algınlığı Belirtileri Nelerdir?
- Boğaz ağrısı (ilk belirtilerden biridir)
- Hapşırma
- Burun akıntısı ve burun tıkanıklığı
- Hafif kas ağrıları
- Kuru öksürük
- Halsizlik
Soğuk Algınlığı ve Grip Aynı Şey mi?
Özellikle sonbahar ve kış aylarında çevrenizdeki çoğu insanın “Grip oldum.” dediğini duyarsınız, hatta belki bu cümleyi siz de kurarsınız. İşte, bu cümlenin sıklıkla duyulmasının nedenlerinden biri, grip ve soğuk algınlığı hastalıklarının birbirine karıştırılmasıdır. Ancak soğuk algınlığı ve grip aynı şey değildir.
Peki, grip ile soğuk algınlığının farkı nedir? Grip, nezleye göre daha ağır geçen bir hastalıktır ve ani bir şekilde başlar. Şiddetli baş, kas ve eklem ağrılarını yüksek ateş izleyebilir. Burun akıntısı, tıkanıklık ve hapşırma, nezleye göre daha az görülür.
Soğuk Algınlığını Ne Geçirir?
Eğer soğuk algınlığına yakalandıysanız elbette ki iyileşmek için çözüm yolları aramanız gayet normal. O halde, soğuk algınlığını çabuk atlatmanın yollarını daha fazla bekletmeden sizinle paylaşalım.
- Soğuk algınlığına iyi gelecek ve çabuk geçmesini sağlayacak en önemli şey istirahat etmektir. Nemlendirilmiş bir odada, ideal sıcaklıkta dinlenebilir ve bağışıklık sisteminizin güçlenmesini sağlayacak besinler tüketebilirsiniz.
- C vitamini içeren portakal, mandalina, kivi, maydanoz gibi meyve ve sebzeler, soğuk algınlığına iyi gelen besinler arasında yer alır. Bu nedenle beslenme listenize dâhil edebilirsiniz.
- Vücudunuzu yormamak adına hazmedilmesi zor besinler tüketmemeye özen göstermelisiniz. Çorbalar -özellikle tavuk suyu çorba- daha hızlı toparlamanız adına size yardımcı olabilir.
- Hastalık sürecinde bol su tüketmek, vücudunuzdaki zararlı maddeleri hızlı bir şekilde atmanız konusunda size yardımcı olabilir ve daha hızlı iyileşmenizi sağlayabilir.
- Nane-limon, ekinezya, ıhlamur ve zencefil çayı, soğuk algınlığına iyi gelen çaylardandır. Dilerseniz içine bir tatlı kaşığı bal da ekleyebilirsiniz.
- Bilinçsiz bir şekilde antibiyotik tüketmek zararlıdır. Diğer hastalıklarda olduğu gibi, nezle özelinde de antibiyotiği sadece doktor tavsiyesi ile kullanmalısınız.
Soğuk Algınlığından Korunmanın Yolları Nelerdir?
Nezlenin damlacık yoluyla geçen bir hastalık olduğundan bahsetmiştik. Bu da soğuk algınlığından korunmak için bazı noktalara dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizer nitelikte.
- Elinize bulaşmış virüsler nedeniyle hastalık kapabilirsiniz. Bu nedenle ellerinizi, burnunuza ve ağzınıza sürmemeye dikkat etmeli, sık sık ellerinizi yıkamalısınız.
- Özellikle iş yeri, okul gibi kalabalık alanları sık sık havalandırmalısınız. Mevsim şartları nedeniyle bu öneriyi yerine getirmek kimi zaman zor olabiliyor, farkındayız. Fakat bazı klima modellerinin havayı temizlemenizi sağlayan fonksiyonları olduğunu not düşmek isteriz.
- Çok sık soğuk havaya maruz kalmak bağışıklığınızı düşürebilir. Bu nedenle mevsime uygun bir şekilde giyinmeli, ideal vücut ısınızı korumayı amaçlamalısınız.
- Nezlenin en önemli nedeni bağışık sisteminin güçsüzlüğüdür. Sebze ve meyve ağırlıklı beslenmelisiniz. Bunun yanı sıra taze meyve ve sebze suyu tüketmek de nezleden korunmak adına size yardımcı olabilir.
Dilerseniz “Sağlığınıza Dikkat Edin: Gripten Korunma Yolları” başlıklı yazımızı okuyarak grip olmamak için yapılması gerekenleri öğrenebilirsiniz. Bunun yanı sıra meyve sıkacağı alırken dikkat edilmesi gereken noktalara da göz atabilirsiniz!