Yeni bir televizyon alma fikri, eğlenceye adım atma hissi veriyor. Daha yüksek çözünürlük, iyi bir ses sistemi ve şık bir tasarım. Bir de elbette yeni teknolojilerin sunduğu üstün deneyimi tatma imkanı. Ancak düşünceden alışveriş aşamasına geçince işler biraz daha değişiyor. İncelenmesi gereken teknik özellikler, boyut seçimi ve televizyon fiyatları karşılaştırması devreye giriyor.
Aslında televizyonların özelliklerinin birbirinden farkını bildiğiniz zaman bu seçim çok daha kolay hale geliyor. Gelin, televizyon seçimi ile ilgili aklınıza gelebilecek soruların cevaplarını öğrenin, ekran karşısına geçtiğinizde doğru kararı verdiğinizden emin olun. İşte, ¨Televizyon seçerken nelere dikkat edilmeli?¨ sorusunun cevapları:
Hangi Boyut Televizyon Almalıyım?
“Kaç ekran TV almalıyım?” sorusu aslında “Ne kadar büyük bir ekran alabilirim?” ile aynıdır. Ne de olsa kimse 4K yada 8K görüntüyü büyük televizyon ekranından seyretmek daha zevkli. Ancak her ne kadar dev ekran televizyon kulağa keyifli gelse de öncelikle sağlıklı ve kaliteli bir seyir için bazı konulara dikkat etmek gerekiyor.
TV ekranı boyutu tüm televizyonun ölçüsünü değil, sadece cam kısmı yani ekranı ifade eder. Bu nedenle çerçevesi dahil olacak şekilde televizyonun boyutunun ne olduğunu öğrenip alana uygunluğu kontrol etmenizde fayda var. Sağlıklı bir kullanım için de odaya göre televizyon seçimi yapmalısınız.
Televizyon boyutu seçerken temel kural, görüş mesafesine göre ekran boyutu seçmektir. Bunu hesaplamak için öncelikle televizyonu seyredeceğiniz koltuk ve TV ünitesi arasındaki mesafeyi ölçüp ardından şu hesaplamayı yapabilirsiniz:
Televizyon izleme mesafesi / 1.6 = Ekran boyutu
İzleme mesafesine göre ekran boyutu seçiminde aşağıda verdiğimiz rakamları da referans alabilirsiniz. Ancak önce bir hatırlatma yapalım: Ekran boyutu genellikle inch / inç olarak ifade edilir. Bir inç ise yaklaşık 2.54 cm eder. Eğer mevcut televizyonunuzun kaç inç olduğunu hatırlamıyorsanız ekranı sağ alt köşesinden sol üst köşesine yani çapraz şekilde ölçmeniz ve bunu inçe çevirmeniz yeterli. Şimdi gelelim ideal ekran boyutuna:
- İzleme mesafesi 1.5 metreden az ise 32 inçe kadar olan ekranlar,
- İzleme mesafesi 1.5 metre ile 2 metre arasındaysa 32-39 inç arası ekranlar,
- İzleme mesafesi 2 metre ile 2.5 metre arasındaysa 40-45 inç arası ekranlar,
- İzleme mesafesi 2.5 metre ile 3 metre arasındaysa 46-55 inç arası ekranlar,
- İzleme mesafesi 3 metreden fazlaysa 56 inçten büyük ekranlar ideal izleme deneyimi sunar.
Hangi Televizyon Ekranı Daha İyi?
QLED ve OLED gibi kavramların yaşamımıza girmesinden önce ekran teknolojisi ile ilgili akıllarda yalnızca ¨LED TV mi, yoksa LCD TV mi daha iyi?¨ sorusu vardı. LED TV’nin ışık kullanımı ile LCD TV’den ayrıldığını, aslında LED’in bir LCD (sıvı kristal ekran) türü olduğunu artık biliyoruz. Hatta biraz daha geriye gidecek olursak Plazma TV de popüler bir görüntüleme paneliydi. Ancak yüksek enerji harcadığı ve yeterli parlaklık vermediği için artık adından pek söz edilmiyor.
Gelişen televizyon teknolojileri ise “QLED ve OLED ekranlarının farkı nedir?” sorusunu doğurdu. Aradığınız görüntü kalitesine sahip ekranın hangisi olduğunu keşfetmek için bu ekran türleri arasındaki farka bakalım:
LED TV Nedir: LED televizyonlar ince boyutlara sahiptir ve daha az enerji tüketir. Kenardan ve arkadan kullanılan LED ışık sayesinde parlak bir görüntü sunar. Çeşitli boylara sahip LED TV’ler bütçe dostu televizyon modellerinden biridir.
OLED TV Nedir: Ekran kontrast oranı, en iyi LED TV modellerine göre çok daha iyidir. Böylece renkleri, gölgeleri ve ayrıntıları daha iyi gösterir. Ekran yenileme hızı (HZ) da LED ekrana göre daha yüksektir.
Bu özelliği sayesinde de görüntülerdeki bulanıklığı azaltır ve doğal bir görünüm sunar. Arkadan aydınlatılmaya ihtiyaçları olmadığı için daha ince olabilirler. LED TV’ye ve QLED TV’ye göre daha maliyetli bir televizyon çeşididir.
QLED TV Nedir: Çok daha yüksek sayıda renk gösterebilmesi ile öne çıkar. QLED TV’de ekrandaki parlama daha azdır. QLED TV’nin dezavantajı ise hızlı görüntülerde OLED kadar kaliteli görüntü vermemesidir. Fiyat bakımından ise OLED TV ile LED TV arasındadır.
Ekranlarına göre smart tv, android tv veya plazma televizyon modelleri ve fiyatları hakkında daha çok bilgi sizi Koçtaş’ta bekliyor!
Televizyonda Çözünürlük Ne Olmalı?
Televizyon satılan mağazalarda genellikle doğa belgeselleri açık olur. Bunlar, sanki elinizi uzatsanız dokunacakmışsınız gibi canlı görünen videolardır. İşte, bu muhteşem deneyimi yaşamak için yüksek çözünürlüklü bir televizyon almanızı öneririz.
Çözünürlük, piksel ile ifade edilir ve yüksek piksel, yüksek görüntü kalitesi anlamına gelir. Yani örneğin 4K yerine 8K çözünürlüğe sahip bir televizyon aldığınızda netlik ve canlılık bakımından bir sıçrama yaşayabilirsiniz. Çözünürlük türüne göre piksel sayıları ise şöyledir:
- HD: 921.600 piksel
- Full HD: 2.1 milyon piksel
- 4K: 8 milyon piksel
- 8K: 33 milyon piksel
Çözünürlüğüne göre televizyonlardan alabileceğiniz performans ise şöyle:
- HD TV: Yüksek çözünürlük olarak da adlandırılan HD TV’ler 720p çözünürlük sunar. Yani eski analog televizyonlara göre iki katı çözünürlük sunar.
- Full HD TV: 1080p ile HD TV’nin iki katı çözünürlük sunar. Küçük ekranlarda daha yüksek çözünürlük elde edilir.
- 4K Ultra HD TV: 2160p çözünürlüğe sahip 4K TV, Full HD’nin dört katı yüksek görüntü kalitesine sahiptir.
- 8K Ultra HD TV: Görüntüler televizyonun yakınına gidildiğinde bile çok nettir. 4320p ile mükemmel görüntü kalitesi keyfi yaşatır.
En iyi televizyon özelliklerinin neler olduğuna baktık. Şimdi de online platformların kullanımı ile yaygın olarak tercih edilen Smart TV, diğer adıyla akıllı televizyonun ne olduğunu keşfedelim.
Smart TV Nedir?
Smart TV, doğrudan internete bağlanarak çevrim içi tabanlı Netflix, YouTube gibi platformları izlemeye imkan veren bir televizyon türü. Televizyon marka ve modeline göre değişmekle birlikte bazı Smart TV’ler oyun oynama, internette gezinme ve bilgisayardaki bilgileri ekranda görüntüleme özelliğine de sahiptir.
Bazı Smart TV’ler ise sesli komut özelliği ile çalışır. Temel olarak Smart TV’nin faydası, kablolu herhangi bir üyeliğe ihtiyaç duymaksızın çok geniş yelpazedeki yayına ulaşmaya imkan vermesi.
Televizyon Garanti Süresi Ne Kadardır?
Televizyonların yasal garanti süresi 2 yıldır. Ancak satın alacağınız markanın garanti süresi ve kapsamını öğrenmenizde fayda var. Çünkü televizyon en sık kullanılan elektronik aletler arasında ve ömrü elbette 2 yıl ile sınırlı değil.
Garanti süresi bittikten sonra meydana gelebilecek arızalar nedeniyle yüksek tamirat bedelleri ödememek için ise uzatılmış garanti süresi satın alabilirsiniz. Tabii uzatılmış garanti sürelerinin kapsamı normal garantiden farklı olabilir. Bu nedenle tercih ettiğiniz televizyon markasının hangi teminatları sunduğunu detaylı şekilde incelemenizi öneririz. İhtiyacınıza en uygun televizyonun hangisi olduğu artık daha belirgin hale gelmiş olmalı. Şimdi, sıra televizyonu ev dekorasyonunun bir parçası haline getirecek mobilyayı almakta: TV ünitesi. Televizyonda olduğu gibi TV ünitesinde de doğru seçimi yapmak için ¨TV Ünitesi Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler¨ yazımızı okuyabilirsiniz.