Ahşap ve plastik gibi malzemeleri kesmek için yardım aldığımız testerelerden maksimum verim elde etmek için yapılacak işleme uygun seçim yapmak gerekiyor. Çünkü testerelerin diş sistemleri, kullanılacakları alana uygun bir şekilde tasarlanıyor. Peki, hangi testere hangi özelliklere sahip, hangi işlem için hangi testereyi tercih etmelisiniz? Bunların hepsini ayrıntılı bir şekilde anlatacağız, ama öncelikle testereleri; elektrikli testereler, el testereleri ve bahçe testereleri olmak üzere üç sınıfa ayırabileceğimizi belirtelim.
Şimdi, testere çeşitleri ve kullanım alanları hakkında bilmeniz gerekenleri sıralayalım.
Elektrikli Testereler
Elektrikli el aletleri sınıfına dâhil olan bu testereler elektrikli testere olarak adlandırılır. Bu testereler arasındaki ayrım, tasarımları yardımıyla net bir biçimde yapılabilir. Onları asıl ayıran ise kesme biçimleri ve kullanım amaçlarıdır.
-
Dekupaj Testere
En çok tercih edilen testere çeşitlerinden biri olan dekupaj testere, farklı bıçak türleri sayesinde hem düz hem de kavisli kesim yapmaya imkân verebilir. Yine bıçak türlerine göre ahşap, metal, plastik, seramik, alçıpan gibi farklı malzemeleri kesebilir. Özellikle toz emme ya da toz üfleme teknolojisine sahip olan ürünler pratik bir çalışma sağlayabilir.
-
Tilki Kuyruğu Testere
“Panter testere” olarak da bilinen tilki kuyruğu testereler genellikle kabaca yapılacak kesme işleri ya da ağaç budama gibi amaçlarla kullanılsalar da bu testerelerle düz kesme işlemleri de yapılabilir. İki elle kullanılması gereken ve bu sebeple pratiklik açısından dekupaj testerelerin gerisinde kalan tilki kuyruğu testereler; metal, ahşap, PVC gibi farklı malzemelerin kesimi için uygundur.
-
Daire Testere
Genellikle ahşap kesme işlemi için kullanılan, yardım alınacak bıçak değişimi ile kontrplak ve sunta gibi malzemelerin de kesimini yapabilen daire şeklinde bıçağı bulunan testere türüdür. Kullanımı oldukça pratik olsa da daire testereler, küçük alanlarda oval kesimler yapmak için uygun alternatif değildir. Kalın, düz şekilde kesilmesi gereken malzemeler için daire testerelerden yardım alabilirsiniz.
-
Çok Amaçlı Testere
Adından da anlaşılabileceği gibi farklı alanlarda farklı amaçlarla kullanılabilen testereler bu isimle biliniyor. Değişebilen başlıkları sayesinde doğal taşlardan MDF’ye, ahşaptan alüminyuma kadar pek çok malzemeyi kesebilen bu testereler güçlü olabildiklerinden evde kullanmak tehlikeli olabilir. Bu sebeple iş yerlerinde iş güvenliği önlemleri alınarak kullanılmaları mühimdir.
El Testereleri
Elektronik testereler gibi kullanımı kolay olmayan, kesebilmek için insan gücüne ihtiyaç olan testere çeşitleridir. Sap ve lama olmak üzere iki bölümden oluşan el testerelerinin tutacak yeri olan sap bölümü ahşap veya plastikten yapılabilir. Kesici bölüm olan lama bölümü ise farklı diş yapılarına sahip olabilir. Uzun demirden yapılan lama bölümü olan testerelere pala testere, ipince iki uca tutturulmuş kesme bölümü olanlara ise kıl testere adı verilir.
Ayrıca farklı diş yapıları, el testerelerinin niteliğine göre adlandırılmasına yardımcı olur. Örneğin demir kesmek için üretilen ürün demir testeresi, beton kesmek için üretilen ürün beton testeresi olarak adlandırılabilir.
Bahçe Testereleri
Bahçedeki budama işlemleri için kullanılan testere türleridir. Elektrikli ve benzinli olmak üzere ikiye ayrılırlar.
-
Elektrikli Testereler
Küçük ve orta büyüklükteki işlemler için uygundur. Ayrıca büyük bahçelerde kablo uzunluğundan dolayı kullanışlılık oranı düşebilir.
-
Benzinli Testereler
Büyük bahçelerde ya da elektriğe ulaşmanın zor olduğu noktalar için uygun olan bahçe testereleridir. Bu testereleri seçerken motor gücünün yanı sıra çalışma sürelerine de dikkat etmek gerekir.
Çeşitleri doğrultusunda testere nedir, ne işe yarar, anlattık. İhtiyacınıza uygun elektrikli testere modelleri, bahçe testereleri ve el testereleri için Koçtaş’a göz atmayı ihmal etmeyin!