Siz de kış mevsiminde soğuklar nedeniyle yazın gelmesini dört gözle bekleyen ve “Yaz gelse de rahatlasak!” diye sık sık düşünenlerden misiniz? Bunu düşünmekte oldukça haklısınız; fakat yaz geldiğinde sıcakların bunaltıcı etkisi, özlemle beklediğiniz bu mevsime gölge düşürebilir. Peki, ne yapabilirsiniz?
Çare, yazların kurtarıcıları klimalar ve vantilatörler. Daha önce “Klima Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler” ve “Klima Bakımı Nasıl Yapılır? Klima Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler” yazılarımızda ayrıntıları sizinle paylaşmıştık. Eğer yazları serinlemek için tercihinizi klimadan değil, vantilatörden yana kullanmak isterseniz hiç merak etmeyin! Vantilatör alırken dikkat edilmesi gerekenler bu yazımızda!
Vantilatör Nedir?
Dilimize Fransızcadan geçmiş bir kelime olan vantilatör, TDK’da “sıcak ve durgun havayı dalgalandırarak esinti sağlayan veya böyle bir ortama temiz hava üfleyen alet” olarak açıklanıyor. “Klima mı, vantilatör mü?” sorusunun sıklıkla sorulduğunu göz önünde bulundurup yaz aylarının kahramanı olan bu iki alet arasındaki farkları kısaca anlatalım.
Klimalara oranla daha uygun fiyatlı olarak kabul edebileceğimiz vantilatörlerin üfleme hızı ayarlanabilse de sunulan ısı ayarı, klimalarda daha üstün seçeneklere sahip. Buna ek olarak klimaların kışın sıcak hava üfleme modu ile kullanılabilmeleri de elbette bir artı.
Fakat kiracı olanlar, evine klima monte ettiremeyenler ya da aynı soğutucu ürünü farklı alanlarda kullanmak isteyenler tarafından sıklıkla tercih edilen vantilatörlerin farklı tipleri de ihtiyacınızı karşılayabilmek bakımından oldukça başarılılar. Haydi şimdi, vantilatör seçimi yaparken dikkat etmeniz gerekenleri sıralamaya başlayalım.
Doğru Ürünü Seçebilmek İçin Öncelikle Vantilatör Tipine Karar Vermelisiniz
İhtiyaçlarınız ve vantilatörü konumlandırmak istediğiniz alan, vantilatör tipi seçiminde size yardımcı olan en önemli etkenlerden biri. Bu nedenle öncelikle vantilatörü hangi alanda kullanacağınıza karar vermeli yani önceliğinizi belirlemelisiniz.
Tavan Vantilatörleri: Tavana monte edilen ve alan kaplamaması sebebiyle oldukça kullanışlı olan tavan tipi vantilatör, kanatları sayesinde alanda serinlik oluşturabiliyor. Lambalı tavan tipi vantilatör (avize tipi vantilatör) modeli de hem fonksiyonel kullanım sunuyor hem de dekorasyona uyum sağlıyor.
Havayı eşit olarak ortama yayabilen ev tipi tavan vantilatörü kullanımı için tavan uzunluğunun minimum 2 metre, hava akımının ideal bir şekilde yapılabilmesi için ise tavan vantilatörlerinin kanat uzunluklarının maksimum 1.5 metre olması gerekiyor.
Ayaklı Vantilatörler: Ayakları sayesinde ihtiyaç olan alanlara taşınabilen ayaklı vantilatörler, evin farklı alanlarında kullanılabiliyor. Boyut olarak farklı seçenekler sunan ayaklı vantilatörlerin yüksekliği de alana göre ayarlanabiliyor.
Buharlı Vantilatörler: Serin bir alan sunmalarının yanında alana nem de sağlayan buharlı vantilatörler genellikle ayaklıdır. Nem haznesine temiz su doldurulduğu zaman bu su sayesinde alanı nemlendiren buharlı vantilatörler, “sulu vantilatör” olarak da biliniyor.
Duvara Monte Vantilatörler: Duvara monte edildikleri için konumlandırıldıkları odada alan kaplayan bu vantilatör çeşidi özellikle küçük yaşam alanları olanlar tarafından tercih ediliyor. Duvara monte vantilatörler, “pencere tipi vantilatörler” ve ¨ev tipi duvar vantilatörü¨ olarak da biliniyor. Bazı modellerin sahip olduğu dikdörtgen şekil ve beyaz dış yüzey nedeniyle de klima tipi vantilatör olarak da adlandırılıyor.
Duvar tipi vantilatör, pencerenin olduğu alana monte edilerek temiz havanın evin içerisine daha hızlı girmesi sağlanıyor. Duvar tipi uzaktan kumandalı vantilatör türü ise kullanım kolaylığı sağlıyor. Ayrıca duvar tipi buharlı vantilatör (duvar tipi sulu vantilatör) ile duvar tipi sanayi vantilatör gibi farklı çeşitleri de bulunuyor.
Masa Üstü Vantilatörler: Ofis, çalışma odası gibi alanlarda kullanılmaya uygun olan masa tipi vantilatör, diğer vantilatör çeşitlerine göre daha küçük oldukları için “mini vantilatör” olarak da biliniyor. Masa üstü vantilatör seçerken alana uygun ebatta bir tercih yapmanız gerekiyor.
Yer Tipi Vantilatörler: Zemine konumlandırılan bir vantilatör tipi olan yer vantilatörlerinin boyutları, hız ayarları ve Watt güçleri farklı olabiliyor. Yani ihtiyacınız olan serinliği yer tipi vantilatör de sağlayabiliyor. Yer tipi vantilatörlerin dezavantajı ise boylarının ayarlanamaması.
Kule Tipi Vantilatörler: Görsel olarak salon tipi klimaları andıran kule tipi vantilatörlerin konumlandırılmaları için özel bir alana ihtiyaç duyuluyor. ¨Kule tipi mi, normal vantilatör mü?¨ diye merak edenler için de kule tipi vantilatör özellikleri nelerdir paylaşalım: Farklı hız ayarlarının yanı sıra kumanda ile kontrol imkânı da sağlıyor ve pratik bir kullanım sunuyor. Bu vantilatör, kule tipi yani dar bir tasarımı olduğu için de küçük alanlara kolaylıkla sığabiliyor.
Sanayi Tipi Vantilatörler (Fabrika Tipi Vantilatör): Güç bakımından daha üstün olan sanayi tipi vantilatör, büyük iş yerlerinin yanı sıra açık alanlarda da kullanılabiliyor. Sanayi tipi vantilatör özellikleri ise şöyle: Vantilatör sanayi tipi olduğu zaman yüksek Watt gücü sağlıyor ve bu da ev tipi vantilatör modellerine göre daha fazla enerji harcamasına neden oluyor. Sürekli hava akışı sağlıyor. Ayrıca sanayi tipi tavan vantilatörü, sanayi tipi duvar vantilatörü ve sanayi tipi ayaklı vantilatör de bulunuyor.
İncelemeniz Gereken Kriterler: Kademe Sayısı, Salınım, Uzaktan Kumanda ve Ağırlık
Performansın ve ihtiyacınızı karşılayacak çözümlere ulaşmanın sizin için önemli olduğunu biliyoruz. İşte, aşağıda belirttiğimiz noktalar da bu konuda sizi yönlendiriyor. Bu arada vantilatör fiyatları da karar vermede önemli, biliyoruz. Vantilatör modellerinin yanı sıra aşağıdaki özelliklerin de fiyat konusunda belirleyici olduğunu not düşmemizde fayda var.
- Hava sıcaklığı her gün aynı değil. Bu nedenle evinizdeki serinlik ihtiyacının seviyesi de farklılık gösterebilir. Vantilatörlerin kademe sayısı işte bu nedenle çok önemli. Farklı kademeler, vantilatör pervanelerinin dönme hızını etkiliyor ve bu sayede sunulan hava akımının hızı değişebiliyor. Diğer bir deyişle kademe sayısı ne kadar fazla olursa pervane dönüş hızı seçimi de o kadar çeşitli olabiliyor.
- Vantilatör seçerken dikkat edilmesi gerekenler arasında bir diğer unsur ise ürünün salınımı olup olmadığı. Salınım özelliğine sahip vantilatörler, sağa-sola dönüş yaparak alanın farklı bölümlerine hava akımını direkt olarak verebiliyor.
- Kullanım olarak oldukça pratik cihazlar olan vantilatörlerin uzaktan kumandalı modelleri bu pratikliği daha da artırabiliyor. Kumanda sayesinde ayağa kalkmadan vantilatörünüzü açıp kapatabiliyor ya da hız kademelerini ayarlayarak ihtiyacınızı karşılayacak seçimler yapabiliyorsunuz.
- Eğer satın alacağınız vantilatör, tavan tipi ya da duvar tipi gibi bir yere monte edilerek kullanılmayacak modellerden biri ise ağırlığına da dikkat etmelisiniz. Hafif vantilatörler seçerek ürününüzü farklı odalara taşıyıp kullanabilirsiniz.
İstediğiniz Verimi Alabilmeniz İçin Watt Gücü Önemli
Vantilatör alacaksanız aklınıza “Alacağım ürün, istediğim serinliği sunabilecek mi?” sorusunun gelmesi gayet normal. Bu sorunun cevabını ise seçeceğiniz vantilatörün Watt gücü veriyor. Vantilatörlerin Watt gücü, 30 ila 180 Watt arasında değişiklik gösterebiliyor. Vantilatörlerin belirtilen Watt gücü ne kadar yüksek olursa aldığınız verim de o kadar yüksek olabiliyor.
Bu arada vantilatörlerin fan gücünün 1 saat çalıştıklarında tükettikleri enerjiyi belirttiklerinin de altını çizelim. Yani düşük Watt değerine sahip ürünlerin daha az enerji harcayıp enerji tasarrufu konusunda daha başarılı olduklarını söyleyebiliriz. Bu arada üst enerji sınıfı vantilatörleri tercih ederek enerji tüketimini azaltabilir, böylece hem tasarruf edebilir hem de doğayı koruyabilirsiniz.
Tavan Vantilatörü Modelleri İncelemesi: Hangisi İhtiyacınıza Uygun? adlı yazımıza da buradan ulaşabilirsiniz.
“Doğru vantilatör nasıl seçilir?” sorusunun cevabını verdik. Artık sizin için en uygun vantilatörü seçmek çok kolay!