Evinize taşındığınızda sizi karşılayan pırıl pırıl duvarlar yıllar geçtikçe kirlenmeye ve çatlamaya başlar. Ne de olsa duvar boyalarının da diğer eşyalar gibi bir kullanım ömrü var. Özellikle evinizde bebek ya da evcil hayvan gibi bir afacan varsa bu sürenin sizin için daha da kısa olduğunu tahmin ediyoruz.
Bu duruma tazelenme ve yaşam alanınıza yeni bir renk katma fırsatı olarak bakabilirsiniz. Hatta bazı ipuçlarını öğrenerek bir profesyonel gibi duvarlarınızı boyama zevkini yaşayabilirsiniz.
Elbette her şeyden önce boya seçimi yapmak gerekiyor. Parlak olduğu için yağlı boya ile evinizi ya da mobilyalarınızı boyamak istiyor, ancak tam da karar veremiyorsanız ¨Yağlı boya mı, su bazlı boya mı?¨ sorusunun cevabına bakalım. Ardından duvarı yağlı boyayla boyamanın yollarını keşfedin.
Yağlı Boyayla Su Bazlı Boya Arasındaki Farklar Neler?
Su bazlı boyanın ve yağ bazlı boyanın özellikleri şunlar:
Yağlı Boya: Dayanıklı ve kusurları iyi örten bir tür olan yağlı duvar boyası, sık temas edilen yerlerde tercih edilir. Bu nedenle veranda gibi açık havada kullanılan metal eşyalarda da değerlendirilir. Eğer uzun süre duvar boyanızı değiştirmeyi düşünmüyorsanız yağlı boya kullanabilirsiniz.
Solvent bazlı boya olarak da bilinen yağlı boya, nefes almayan bir yapıya sahip olduğu için küflenme ihtimali de daha düşük. Bu da yağlı boyayı banyo, mutfak ve dış cephe için ideal bir tür haline getiriyor.
Ancak evinizde bebeğiniz varsa ya da havalandırmanın zor olduğu kış aylarında boya yapacaksanız yağlı boyanın ağır bir kokusu olduğunu hatırlatalım. Temizlenmesi de daha zor olduğu için yağlı boyanın sadece yetişkinlerin bulunduğu bir ev için daha uygun olduğunu söyleyebiliriz. Son olarak da yağlı boyayla ilgili aklınıza gelebilecek sorulara bakalım:
- Yağlı Boya Nasıl Hazırlanır / Yağlı Boyaya Su Katılır mı: Hemen şunu söyleyelim, yağlı boyaya su katılmaz. Su, boyanın yapısının bozulmasına ve uygulanmasının güçleşmesine neden olur. Yağlı boya, tinerle inceltildikten sonra duvara uygulanır.
- Yağlı Boya Nerelerde Kullanılır: Duvar boyamanın yanı sıra yağlı boya pek çok yüzeye uygulanabilir. Yağlı boyayla ahşap, metal, alçı, alüminyum, taş ve tuğladan yapılan eşyalar boyanabilir.
Su Bazlı Boya: Su bazlı duvar boyaları daha az kokar ve hızlı kurur. Zararlı kimyasal yaymadıkları için bebek odalarında tercih edilir. Renklerini uzun süre koruyan su bazlı boyalar da hem iç mekanda hem de mobilyalarda kullanılabilir. Ancak yağlı boyanın üzerine su bazlı boya yapmadan önce geçiş astarı uygulamak gerekir.
Hala boya türüyle aklınızda ilgili bir soru işareti varsa ¨Duvar Yapısını ve İsteklerinizi Söyleyin, Seçmeniz Gereken Boya Çeşidini Söyleyelim!¨ testimizi çözün, ihtiyacınız olan boyayı paylaşalım.
Duvara Yağlı Boya Nasıl Yapılır? Teknikler Neler?
Bir ihtiyacınızı fark edip boyayı yarıda bırakmamak için önce yağlı boya için gerekli malzemeler listesini kontrol etmenizi öneririz:
- 180 grit ile 220 grit arası zımpara kağıdı veya makinesi (Grit, zımparanın kum numarasını yani aşındırıcılık gücünü ifade eder. 120-220 grit arası zımparalar düşük aşındırıcılıktadır. Duvarınızı cilaya hazırlamanıza yardım eder.)
- Macun bıçağı
- Tiner
- Boya fırçası ve boya rulosu
- Boya tepsisi
- İç cephe için duvar macunu
- Boya astarı
- Maskeleme bandı
- Naylon koruyucu örtü
- Temizlik bezi ve sünger
- Eldiven
- Gözlük
Eldiven ve gözlüğünüzü takarak gerekli önlemleri aldıysanız yağlı boya yapmanın püf noktaları neler bakalım.
-
Odayı Kaplayın
Prizlerin kenarlarını maskeleme bandıyla kapatın. Yere örtü serin ve örtüyü pervaz kenarlarına kadar getirin. Pervazı da kapatacak şekilde maskeleme bandını örtüye yapıştırın.
-
Boyayı Hazırlayın
Boya kutusunda belirtilen miktarlarda tineri boyanın içerisine ekleyin. Boyayı bir çubuk yardımıyla iyice karıştırın.
-
Parlak Tabakayı Hafifletin
Eğer eski bir eviniz varsa muhtemelen bir önceki boya türü de yağlı boyadır. Bundan emin olmak için duvardan ya da radyatör gibi boyası kolay soyulan bir yerden parça koparın. Kopardığınız boya parçası katlanmayıp hemen kırılıyorsa, parlak ve pürüzsüzse yağlı boyadır.
Yeni yağlı boyanın daha iyi tutması için önceki boyanın parlaklığını hafif bir zımparayla kazıyın. Bu işlemi kolaylıkla tamamlamak için zımpara makinesi kullanmanızı öneririz. Pratik kullanımları sayesinde duvarı boyama sürenizi kısaltacak zımpara makineleri için Koçtaş’a göz atabilirsiniz. Ancak mobilya ya da aksesuarları yağlı boyayla renklendirecekseniz fazla aşınmanın önüne geçmek için el zımparası kullanmanızda fayda var.
-
Duvarı Pürüzsüz Hale Getirin
Özellikle pervazlar ve priz kenarlarında kalan boya parçalarını macun bıçağı yardımıyla kazıyın. Duvardaki çivi deliği gibi boşlukları macunla kapatın. Boya tutması için macunun kurumasını bekleyin. Macun kuruduktan sonra bu bölgeleri ince bir zımpara kağıdıyla zımparalayın.
Tüm bu işlemler sonrası hafif nemli bir bezle duvarı silin. Böylece zımparalama işlemi ve macunlama sonrası duvarda kalan parçalardan kurtulabilirsiniz. Aksi halde boyada pütürlü bir görünüm oluşabilir. Boyama sırasında ve sonrasında ihtiyacınız olabilecek tüm temizlik ürünlerini Koçtaş’ta bulabilirsiniz.
-
Duvara Astar Uygulayın
Yağlı boyadan sonra su bazlı boya yaparken astar mutlaka gerekli, ancak yüzeye direkt yağlı boya uygulayacaksanız bu sizin tercihinize kalmış. Boyanın duvara daha iyi tutunması ve uzun ömürlü olması için astar kullanabilirsiniz. Boyama aşamasına geçmeden önce astarın iyice kurumasını bekleyin.
-
Önce Kenarları Boyayın
Rulo fırçanın ulaşamayacağı kartonpiyer köşelerini, priz kenarlarını ve süpürgelikleri bir boya fırçasıyla boyayın. Fırçayı hafifçe boya kutusuna batırın, fazlalığı bırakın. Maskeleme bandının bitiminden itibaren tüm köşe ve kenarları dikkatli bir şekilde boyayın.
-
Geniş Alanlara Boya Uygulayın
Boya tepsisine bir miktar boya dökün. Boya rulosunu tepsinin üzerinde ileri geri çevirerek her yerinin eşit şekilde boya emmesini sağlayın. Ancak rulodan boya damlayacak kadar da boya almayın.
Yukarıdan aşağıya olacak şekilde hep aynı yönde ve düz bir hizada duvarı boyamaya başlayın. Fırça darbelerinin görünmemesi için ikinci bir kat boya uygulayın. Ancak öncelikle boyanın iyice kuruduğundan emin olun. Yağlı boyanın uzun sürede kuruduğunu da hatırlatalım.
Bu süre boyunca kapı ve pencereleri açarak odayı iyice havalandırın. Boyamaya ara verirken boya fırçasını tepsiye koyun. Boya tepsisini de bir naylon poşete koyarak ağzını sıkıca kapatın.
Boya kuruduktan sonra ikinci katı uygulayın. Duvar kuruduktan sonra maskeleme bantlarını yavaş bir şekilde duvardan sökün. Toz kalkmaması için de yer örtüsünü dıştan içe doğru yavaşça katlayın. Fırçalarınızda kalan boyaları temizlemek için de bir kabın içerisine tiner dökün. Fırçayı tinere batırarak temizleyin. Uçlarının bükülmemesi için dolaba kaldırmadan önce fırçaların iyice kuruduğundan emin olun.
Elinize sağlık! Artık duvarlarınız yepyeni bir görünüme kavuştu. Duvarlarınızı yenilemek için gerekli tüm boya ve boya malzemeleri Koçtaş’ta!