Hobinin En Lezzetli ve Doyurucu Hali: Mutfak Becerileri

Hobi Olarak Yemek Yapmak

Sizin için mutfakta zaman geçirmek, karnınızı doyuracak bir şeyler yapmaktan çok daha fazlasıysa, yemek tarifi videolarını izlemeden duramıyor, yeni tarifler denemeyi seviyor ve bunlara ek olarak da bir hobi arıyorsanız aslında cevabı biliyorsunuz. Evet, “Hobi olarak ne yapabilirim?” sorunuzun cevabı mutfağınızda gizli!

Yemek yapmak pek çok insan için adeta bir terapi. Siz de yemek yapmanın oluşturduğu bu güzel histen ve lezzetli yemekler yemenin zevkinden daha fazla yararlanmak istiyorsanız hobi olarak yemek yapmak tam size göre! Gelin, bu hobi hakkında ihtiyacınız olan detayları sizinle paylaşalım.

Yemek Yapmayı Nasıl ve Nereden Öğrenebilirsiniz veya Nasıl Geliştirebilirsiniz?

Mutfakta çokça zaman geçiren insanlara sorsak birçoğu, yemek yapmayı ilk olarak aile büyüklerinden öğrendiklerini söylerler. Evet, elbette mutfağa meraklıysanız küçük yaşlarda ailede yemek yapan insanlara sorup yemeklerin yapılışı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Peki, bunun dışında yemek yapmayı nasıl öğrenebilirsiniz? Yani yemek yapmaya nereden başlamalı?

  • Bu konuda en büyük yardımcılarınız, sosyal medyada, video platformlarında paylaşılan yemek tarifi videoları ve kolay yemek tarifleri paylaşmak üzere kurulan internet siteleri olacak. Fakat size önerimiz, özellikle sağlıklı yemek tarifleri ile sağlıklı atıştırmalık tarifleri konusunda güvenilir ve işinin uzmanı olan kişileri kaynak olarak almanızdan yana olur.
  • Mutfak becerilerinizi geliştirmek için bir diğer kaynak ise tabii ki kitaplar. Evet, internetin yaygınlaşması sebebiyle evde yemek yapmak için yemek kitaplarına artık eskisi gibi ihtiyaç duyulmayacağını düşünebilirsiniz. Fakat yemek yapmak aslında bir teknik işi. Bu tekniği öğrenmeniz için ise bir kitaptan yardım almayı düşünebilirsiniz.
  • Yemek yapmayı öğrenmek, kendinizi geliştirmek, hatta bu işi uzmanlığa dökmek için yapabileceğiniz şeylerden biri de yemek kurslarına kayıt olmak. Üstelik temel aşçılığın yanı sıra, mutfağın ilgili olduğunuz alanı doğrultusunda da eğitim almanız mümkün. Örneğin pastacılık çok ilginizi çekiyorsa ve pasta yaparken kendinizi daha iyi hissediyorsanız bu durumda temel aşçılık yerine pastacılıkla ilgili bir kursa kayıt olmayı düşünebilirsiniz. Bu arada minik bir not: Mümkünse online yemek kursları yerine, fiziksel olarak katılabileceğiniz alternatifleri değerlendirin. O atmosfere dâhil olmak, profesyonel ekipmanları kullanabilmek ve size eğitim veren şefin yönlendirmelerini verimli bir şekilde alabilmek için fiziksel olarak katılabileceğiniz kurslar daha iyi olabilir.

Yemek Yapma Hobisi

Yemek Yapmak İçin Gerekli Olan Ana Mutfak Malzemeleri Nelerdir?

Uygulayacağınız tarife göre ihtiyaç duyacağınız gereçler ve ürünler farklılık gösterebilir. Fakat bazı şeyler var ki onlar oldukça önemli, onlar olmazsa olmaz. İşte, onlardan bazıları:

  • Bıçaklar: Meyve-sebze, et, ekmek kesmek ya da dilimlemek için kullanılan farklı bıçak çeşitleri mevcut. Bu bıçaklara sahip olmanız, ürünleri doğru bir şekilde kesmenize yardımcı olabilir ve işinizi kolaylaştırabilir. 
  • Kesme Tahtaları: Kırmızı et, balık, tavuk, sebze ve meyve için ayrı kesme tahtalarına sahip olmak sağlığınız açısından oldukça önemli. Satın alacağınız kesme tahtalarının kaliteli, kolay temizlenebilir olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Tencere, Tavalar ve Kalıplar: Yemeği rahat bir şekilde yapabilmek için uygun boyutta bir tencereye ya da tavaya ihtiyacınız olacak. Ayrıca tencere ve tavaların üretildiği malzemeler de kullanımı etkileyebilir ve bunun yanı sıra ihtiyaçlarınıza uygunluğu farklılık gösterebilir. Dilerseniz satın alma aşamasında “Hangisi İhtiyaçlarınıza Daha Uygun: Tava ve Tencere Seçimi Nasıl Yapılır?” yazımızı okuyabilirsiniz. Eğer yemek değil, kek ya da pasta alanında uzmanlaşmak istiyorsanız kek ve pasta kalıplarının da tencere ve tava seçimi kadar önemli olduğunun altını çizmek isteriz.
  • Mutfak Gereçleri: Spatula, kevgir, maşa, çırpıcı, süzgeç… Mutfak gereçleri, yemek yapma sırasında size pratiklik sağlar. Tabii bu arada sahip olduğunuz gereçlerin üretildiği malzemeler de oldukça önemli. Örneğin metal bir spatula teflon bir tencerede kullanılmamalı; seçiminizi bu doğrultuda yapmaya özen göstermelisiniz.
  • Ocak ve Fırın: Yapacağınız ve ocakta pişireceğiniz her yemek çeşidinin, farklı derecede ısıya maruz kalması gerekebilir. Bu sebeple eğer ihtiyacınız varsa bir ocak almayı düşünebilirsiniz. Söz konusu fırın olduğunda ise farklı modlara sahip fırınlar (farklı yemekleri aynı anda pişirmeye imkân veren, ızgara özelliği bulunan vb.) lezzetli yemekler yapmanıza yardımcı olabilir.
  • Blender ve Mutfak Robotu: Sebze, meyve gibi malzemeleri kesmek ya da iyice kesip bir nevi püre haline getirebilmek için bu ürünler en büyük yardımcınız!

Şimdi, yemek çeşitleri doğrultusunda ihtiyacınız olabilecek ürünlere ve diğer detaylara daha yakından bakalım.

Evde Yapılıcak Hobiler

Yemek Çeşitleri

Mutfak, derya deniz bir konu. Yapmak istediğiniz yemek çeşitlerine göre uygulayacağınız teknikler ve tabii ki ihtiyaç duyacağınız ürünler farklılık gösterebilir. Gelin, şimdi bu doğrultuda ürünlere bir göz atalım. Bu arada burada ana yemek, ara sıcak gibi kendi arasında da farklı tekniklerle uygulanan çeşitlere değinmeyeceğimizi belirtelim.

Çorbalar

Bakliyat, kıyma, tavuk, sebzeler çorbalara eklenebilecek mutfak yemek malzemeleri arasında. Oluşturacağınız menü doğrultusunda yapmaya karar vereceğiniz çorba çeşidi ne olursa olsun, yemeğin başlangıcı olan çorbaları yapmak için ihtiyacınız olan ana mutfak malzemeleri belli.

  • Derin bir tencere: Çorbayı karıştırırken ocağınızın kirlenmemesi için yaptığınız çorba miktarına uygun boyutta bir tencere seçmelisiniz. Seramik ya da çelik tencereler, çorba yapımı için uygun seçenekler olabilir.
  • Çırpıcı: Özellikle un, yoğurt gibi çorbaya katacağınız malzemelerin topaklanmaması için çırpıcılar oldukça yararlı. 
  • Blender: Mercimek çorbası gibi çorbalardaki malzemeleri iyi bir şekilde ezebilmek için blender’a ihtiyaç duyacaksınız.

Ayrıca çorba denildiğinde aklınıza sıcak bir yemek çeşidi geldiğini biliyoruz. Fakat özellikle yaz mevsiminde birbirinden lezzetli soğuk çorbaları da kesinlikle denemenizi öneririz. “Doyurucu, Serinletici, Lezzetli: Yaz Ayları İçin Lezzetli Yaz Çorbası Tarifleri” yazımızı okuyarak soğuk çorba önerilerimize ulaşabilirsiniz.

Evde Yemek Yapmak

Hamur İşleri

Bildiğiniz üzere, lezzetli hamur işleri genellikle fırınlarda pişiyor. Fakat tava böreği, tava keki gibi bazı hamur işi çeşitlerini ocakta da pişirmek mümkün. Yapacağınız tarifi doğru bir şekilde pişirmek kadar, açtığınız hamurun yoğrulması ve şekillendirilmesi de önemli. Gelin, bu doğrultuda kullanabileceğiniz, hamur işi yaparken gerekli malzemelere göz atalım.

  • Hamur Torbası: Hamur yoğurmak oldukça yorucu olabiliyor. Bunun dışında hamurun etrafa ya da elinize bulaşmamasını istiyorsanız tüm bu malzemeleri hamur torbasına koyabilir ve ellerinize hamur bulaşmadan hamuru bu torba içerisinde yoğurabilirsiniz.
  • Hamur Yoğurma Robotu: Eğer “Ben hiç hamur yoğurmakla uğraşmayayım, yorulmayayım.” diyorsanız tercihinizi hamur yoğurma robotlarından yana kullanabilirsiniz. Bu elektrikli mutfak aletinin işinizi çok kolaylaştıracağından şüpheniz olmasın.
  • Kapaklı Hamur Kabı: Hamuru yoğurduktan sonra onu dinlendirmek şart! Kapaklı hamur kapları ise hamuru dinlendirmek için kullanabileceğiniz ürünlerden.
  • Silikon Hamur Açma Matı: Hamurun mutfak tezgahına ya da masaya direkt olarak temas etmesini istemiyorsanız ya da hamurları aynı boyutta açmak istiyorsanız silikon hamur açma matını kesinlikle edinmenizi öneririz.
  • Hamur Kesici: Hamurları kesmek için metal hamur kesici aparattan yardım alabilirsiniz.
  • Oklava: Hamurları açabilmek için kullanacağınız oklavaların kullanım kolaylığı sağlaması kadar kolay temizlenebilir olması da önemli. Ahşap oklavalar en çok kullanılan seçenekler olsalar da metal iskeletli silikon yüzeyli oklavalar, hamurun kolay ve daha az yapışır bir şekilde açılması konusunda oldukça başarılı.
  • Hamur Dağıtıcı: Krep, kek hamuru gibi daha sıvı karışımların kalıplara ya da tavaya kolayca dökülmesini sağlamak için bu ürünleri kullanabilirsiniz.

Evde Yapılabilicek Hobi Önerileri

Pastalar

Tatlı sevmeyenlerin sayısı oldukça az. Özellikle siz de pek çok insan gibi pastalara hayır diyemeyenlerdenseniz ve buna ek olarak lezzetli ve güzel tasarımlı pastalar yapmak sizi heyecanlandırıyorsa ihtiyacınız olan başlıca malzemeleri sıralamaya başlayalım.

  • Kek Kalıbı: Pandispanyanın istediğiniz formda pişmesini sağlamak için kek kalıplarından yardım alabilirsiniz.
  • Kesme Testeresi: Pişen pandispanyayı, aralarına pastacı kreması sürmek için kesmeniz gerekir. Pandispanyanın kusursuz bir şekilde kesilebilmesi için ise kesme testereleri olmazsa olmaz. 
  • Pasta Sıvama Tabanı: Döner özellikte olabilen pasta sıvama tabanı sayesinde pastanın kremasını daha pratik bir şekilde sürebilir, pastanın en üst yüzeyindeki kremayı rahatça uygulayabilirsiniz. 
  • Pasta Bıçakları: Kremayı ve pastanın yüzeyini pürüzsüz bir şekilde uygulamak için bu bıçaklara ihtiyacınız var.
  • Sıkma Torbası ve Duy Seti: Kremayı sürmek için sıkma torbaları oldukça kullanışlı. Ayrıca duy setleri (sıkma torbasının ucunda bulunan aparatlar) sayesinde kremayı ya da krem şantiyi farklı şekillerde sıkabilirsiniz.
  • Pasta Tarağı: Pastanın en üst yüzeyine farklı şekiller vermek için (örneğin tırtıklı) pasta tarak çeşitlerinden yardım alabilirsiniz.

Tabii normal pastaların dışında son yıllarda pastacılığı bambaşka bir boyuta taşıyan şeker hamurunda pastaları da unutmamak gerek. Eğer şeker hamurlu pasta yapmak istiyorsanız yukarıdaki malzemelere ek olarak ihtiyacınız olan malzemeler şunlar:

  • Kalıplar: Pastanın üzerinde yer şekilleri elde etmeniz için kurabiye şekillendirirken de kullanabileceğiniz metal kalıplara ve buna artı olarak silikon iki ya da üç boyutlu kalıplara ihtiyacınız var.
  • Merdane: Şeker hamurunu açmak için merdane olmazsa olmaz!
  • Şeker Hamuru Ütüsü: Açtıktan sonra pandispanya üzerine sereceğiniz şeker hamurunu pürüzsüz bir şekilde konumlandırmak için bu gereç oldukça kullanışlı!
  • Kesme ve Modelleme Aletleri: Hamurları kesmek ya da hamurlara şekil vermek için bu gereçlerden yardım alabilirsiniz.

Masrafsız Hobiler

İçecekler

Birbirinden lezzetli içecekler yapabilmeniz için meyve sıkacağı, kişisel ya da sürahi tipi blender size yardımcı olabilir. Örneğin “Detoks Nedir, Nasıl Yapılır? Uygulayabileceğiniz Detoks Tarifleri” yazımızda blender yardımıyla yapabileceğiniz lezzetli ve sağlıklı içecek önerilerine ulaşabilirsiniz.

Tabii bahsettiğimiz gibi, her içeceği yapabilmek için blender’a ihtiyacınız yok. Blender olmadan yapabileceğiniz içecek tariflerine ulaşmak için “Kendinize İyi Bakın: Bağışıklık Artırıcı İçecek Önerileri” ya da “Kahve Keyfi Evinizde: Evde Yapabileceğiniz Soğuk Kahve Tarifleri” yazılarımıza göz atabilirsiniz.

Artık mutfağa girmek için eskisinden daha hazırsınız! İyi vakit geçirmenizi dileriz!