Araç Üstü Çadır Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Araba Üzeri Çadır

Kamp yaparken yaşam alanımız olan çadırlar sadece toprak zemin üzerine kurulmuyor. Çadırınızı tavana da kurabilirsiniz. Hayır, şaka yapmıyoruz; araç üstü çadır tam da bunu yapmanızı sağlıyor. Tabii “Kamp Çadırı Çeşitleri” infografiğimizde de bahsettiğimiz gibi bu çadır türünü kullanabilmek için aracınızın üzerine özel bir taşıma sistemi monte edilmesi gerekiyor. Gelin, şimdi, arabanıza atlayıp uzun yolculuklar yaptığınızda tercih edebileceğiniz araç üstü çadıra daha yakından bakalım.

Araç Üstü Çadırlar Nasıl Kullanılır?

Bahsettiğimiz gibi araba üzeri çadırlar özel bir çadır türü. Yani normal kamp çadırlarını aracınızın üzerine kurup kamp yapamıyorsunuz. Bu özel çadır, aracın tavanına monte edilen ve genellikle araç paketlerinde bulunmayıp ekstra olarak satın alınması gereken tavan çıtalarının üzerine konumlandırılıyor. Dolayısıyla “Araç üstü çadır tavana zarar verir mi?” sorusunun yanıtının, çadır direkt olarak tavana yerleştirilmediği için “Hayır.” olduğunu söyleyebiliriz. Üstelik yağmur geçirmez kılıfı olan çadır modellerini yağmurlu havalarda da kullanmanız mümkün.

Peki, aracın tavanında bulunan çadıra nasıl çıkılıyor? Bunun için çadırla kullanılan özel bir merdivenden yardım alınıyor.

Diğer çadırlarda olduğu gibi araba üzeri çadır da açılıyor ve kapanıyor, katlanıp çantasına koyulabiliyor. Çadırı açıp kurmak, toplama işlemine nazaran çok daha kolay. Araba üzeri çadırı toplarken ise iki kişi olması işleri çok daha kolaylaştırabiliyor.

Araç Üstü Çadır Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Araç Üstü Çadır Her Araca Olur mu?

Çok çekici bir konaklama seçeneği olduğunun farkındayız, fakat ne yazık ki bu çadırda kamp yapabilmek için aracınızın uygun olması gerekiyor. Çıtaların takılamadığı bir araçta, araba üzeri çadır kullanmanız mümkün değil.

Araç Üstü Çadır Kaç Kişiliktir?

Genellikle 2 kişilik olarak üretilseler de 4 kişinin konaklayabileceği araç üzeri çadır modelleri de bulunuyor. Araç üstü çadır ölçüleri ise farklılık gösterebiliyor. Tabii ki en doğrusu, aracınıza uygun ve ihtiyaçlarınıza hitap eden bir çadır satın almak. Ayrıca araç üstü çadır fiyatlarının da kişi kapasitesi, çadır ölçüleri, kumaş kalitesi gibi pek çok unsura göre değişiklik gösterebildiğini bu noktada belirtmekte fayda var.

Araba Üstü Çadırın Avantajları

Araç Üstü Çadırın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Peki, araba üzeri çadırların artıları ve eksileri nelerdir? Gelin, birlikte göz atalım.

  • Aracınızı konaklayacak bir alana çevirmenin en konforlu yollarından biri olan araç üzeri çadırlar toprak zemine konumlandırılmadıkları için çadır tabanının nemlenmesi gibi bir sorunla karşılaşma ihtimali de düşüyor.
  • Böceklerle karşılaşma oranınız zemine konumlandırılan çadırlara göre çok daha az olabiliyor ve bu da pek çok insan için bir avantaj!
  • Manzaraya biraz daha yukarıdan bakmak ve kamp yaptığınız alanın keyfine daha fazla varabilmek de bir artı!
  • Tabii rüzgârı daha fazla hissedebileceğinizi söyleyebiliriz. Bu özellikle çok rüzgârlı havalarda bir dezavantaja dönüşebilir.
  • Normal çadır seçeneklerine kıyasla araba üstü çadırların fiyatları daha pahalı olabiliyor.

“Gideceğim kamp alanında aracımla konaklayabilir miyim?” diye merak ediyorsanız sorunuzun cevabını hemen verelim. “Koçtaş Kamp Tatili Rehberi” sayfamızda Türkiye’nin kamp alanlarını tüm özellikleri ile görebilirsiniz. Ayrıca ihtiyacınız olan kamp malzemeleri konusunda da Koçtaş’a uğrayabileceğinizi yeri gelmişken not düşelim!