İlkbahar ve yazın gelişiyle birlikte havalar ısındı. Bahçeleri çiçekler kapladı. Taze çiçek kokuları, yeni kesilmiş çim kokularına karıştı. Hal böyle olunca gönül mümkün olduğunca dışarıda olmak istiyor. Ama havaların da sağı solu belli olmuyor. Gündüz sıcacık olan hava, akşam serinleyebiliyor.
Oysa havalar nasıl olursa olsun bahçe ısıtma sistemleri ile üşümeden bahçe keyfi yapabilirsiniz. Bu yazımızda soğuk günlerde sıcak bir açık hava sohbeti için bahçe şöminesi ve ateş yakma yöntemleri hakkında bilmeniz gerekenleri paylaşıyoruz.
Bahçe Isıtma Sistemleri Nelerdir?
Önce açık havanın tadını çıkarırken bahçe ısıtma için kullanabileceğiniz bazı yöntemlere bir göz atalım.
İlk aklınıza gelenin kafelerde görmeye alışık olduğumuz gazlı veya elektrikli ısıtıcılar olduğunu tahmin ediyoruz. Gazlı ısıtıcılar elektrikli bahçe ısıtıcı modellerine göre daha güçlü ve daha uzun ömürlü oluyor. Ama elektrikli ısıtıcılar da kolay monte ediliyor ve daha az bakım gerektiriyor. Gazlı ısıtıcıların sadece ayaklı modelleri mevcutken elektrikli ısıtıcıların duvara monte edilen seçenekleri de bulunuyor.
Dilerseniz önce “Isıtıcı Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?” videomuzu izleyin. Ardından elektrikli bahçe ısıtıcı modelleri ve fiyatları için Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz.
Açık havada ısınmak için bir de bahçenize kamp ateşinin sıcaklığını getirecek bahçe şöminesi ve ateş çukuru seçenekleri bulunuyor. Birazdan bahçenize daha göz alıcı bir hava katacak ateş çukuru bahçe şöminesi hakkında detaylara değineceğiz. Ama öncelikle hangisini seçerseniz seçin, herhangi bir ısıtma sistemi veya cihazını açık havada kullanırken güvenliğe dikkat etmenin çok önemli olduğunu belirtelim.
Bahçe Şöminesi Modelleri Nelerdir?
Şömine denildiğinde akla ilk gelen sabit şömineler oluyor. Oysa son zamanların en popüler açık hava ısıtma yöntemi olan taşınabilir bahçe şöminesi daha pratik ve şık bir seçenek. Bahçenizde ateş yakmak için varil kullanmanın pratik olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Güvenliğiniz için modern bir esinti de katan ateş çukuru kullanmanızı öneriyoruz.
Hangi ateş çukuru bahçe şöminesi modelini seçerseniz seçin açık havada ateş yakma, insanı doğanın tam ortasına götürüyor. Evinizin rahatlığında keyifli bir kamp ateşi havası yaratarak yüzünüze vuran sıcağın huzuruyla kısa bir tatildeymiş gibi hissedip dinlenmiş bir şekilde haftanıza devam edebilirsiniz. Siz de ateşin huzurunu bahçenize taşımak istiyorsanız işte farklı bahçe şömineleri modelleri:
Taşınabilir Bahçe Şöminesi
Gazlı ve odunlu olmak üzere farklı seçeneği olan taşınabilir bahçe şöminesi modellerini bahçenin istediğiniz yerinde kullanabilirsiniz. Kullanmadığınız zamanlarda ise boşuna yer kaplamasını istemiyorsanız bahçe deponuza kaldırabilirsiniz. Dökme demir, paslanmaz çelik, bakır gibi ateşe dayanıklı farklı malzemelerden üretilen taşınabilir bahçe şöminelerinde güvenlik açısından kıvılcımların etrafa sıçramasını engellemek amacıyla cam duvarlar da kullanılır. Yine de şöminenizi koyduğunuz zeminin taş, seramik gibi yanmaz malzemelerden olduğuna dikkat etmenizi öneririz.
Gazlı modelleri tercih ederseniz odun tutuşturmakla zaman kaybetmeyip açık havanın tadını hemen çıkarmaya başlayabilirsiniz. Ayrıca ateş haznesinde kullanılan cam taşlar bahçenize şıklık getirirken oturma alanınıza da modern bir hava katar.
Sabit Bahçe Şöminesi
“Bahçemde her şeyin yeri belli olsun.” diyenlerdenseniz ev içinde olduğu gibi klasik duvara monte bahçe şöminesi ya da daha modern toprak veya taş malzemeden yapılmış, zemin üzerinde sabit olan ateş çukurları sizin için uygun çözüm.
Ateş Çukuru
Şömine uzun yıllardır bilinen bir kavram. Peki ama nedir bu ateş çukuru? Aslında ateş yakmak için açılan çukurdur. Merak etmeyin! Etrafında ailece vakit geçireceğiniz, misafirlerinizi ağırlayacağınız bahçenizdeki ateş çukuru, kamp ateşinde olduğu gibi toprağın gelişigüzel kazıldığı bir çukur değil.
Aksine etrafı tuğla ve taşlarla örülmüş oldukça dekoratif ve şık bir alternatif. Bu sabit seçenekler dışında çukuru andırdıklarından çelik, toprak gibi malzemelerden ateş yakmak için özel yapılan taşınabilir kaplara da ateş çukuru denildiğini söyleyelim.
“Günün koşturmacasından uzaklaşmak için ateş yakmanın üstüne bir şey yok!” diyorsanız Koçtaş’ın birbirinden şık bahçe şömineleri modellerini inceleyebilir ve bahçe şöminesi fiyatları hakkında bilgi edinebilirsiniz. “Benim elimden her iş gelir, kendi bahçe şöminemi kendim yaparım.” diyorsanız da bahçe şöminesi yapımı ile ilgili aşağıda paylaştıklarımızı okumanızı öneririz.
Bahçe Şöminesi Nasıl Yapılır?
Hiçbir bahçe sohbeti, sevdiklerinizle kendi yaptığınız şöminenin etrafındaki sohbetten daha keyifli olamaz. Taş, tuğla veya beton gibi malzemelerle evinizin tarzına uygun tasarladığınız ateş çukuru ile bahçenize ateşin doğallığını ve sıcaklığını getirebilirsiniz. “Ateş çukuru bahçe şöminesi nasıl yapılır?” diye merak edenler için bahçe şöminesi yapımı adımlarını aşağıda anlattık:
- Öncelikle bahçenizin neresinde ateş çukuru yapacağınıza karar verin.
- Alanın büyüklüğüne ve bahçe mobilyalarınıza göre ateş çukuru bahçe şöminesinin büyüklüğünü belirleyin.
- Daha sonra ateş çukurunun şekline karar verin.
- Seçtiğiniz şekilde 20-25 cm derinliğinde bir çukur kazın.
- Çukurun dibine 2-3 cm yüksekliğinde kum dökün. Bastırarak sıkıştırın ve düzleştirin.
- Ateşinizin alttan hava almasını sağlamak için çukuru küçük çakıl taşlarıyla doldurun.
- Çakıl taşı dolu çukurun çevresine, seçtiğiniz taş ya da tuğlayı aralarında boşluk kalmayacak şekilde bir sıra dizin.
- En fazla 3 ya da 4 kat bu işleme devam edin.
- Üstteki taşı alttaki 2 taşla aynı hizada değil, ortasının alttaki 2 taşın birleşimine denk gelecek şekilde dizmeye özen gösterin.
- Daha sağlam bir yapı oluşturmak için her katta dekoratif tuğla ve taş yapıştırıcısı kullanmayı ihmal etmeyin.
- Ateş çukurunu zeminden yüksek yapmak yerine zemine gömülü olarak yapmayı düşünüyorsanız kap ile çukurun şekli, boyutu ve derinliğinin aynı olmasına dikkat edin. Seçtiğiniz yanmaz malzemeden kabı, açtığınız çukura yerleştirin.
Dilerseniz ateş çukuru üstüne ızgara ekleyerek mangal keyfi de yapabilirsiniz. Ateş yakma kovası olarak seçtiğiniz özel kabı çukurda sabit olarak kullanmak istemiyorsanız zemini yanmayan bir malzeme ile kaplayarak taşınabilir ateş çukurunuzla şık bir oturma alanı da oluşturabilirsiniz.
Ateş Yakma Teknikleri
Soğuk günlerde içinizi ısıtacak bahçe keyfi için “Bahçe şöminesi nasıl yakılır?” sorusunun cevabı da önemli bir konu. Sizin için güvenli ateş yakma tekniklerini ele aldık:
Odunları Çadır Şeklinde Dizerek Ateş Yakma
Ateş yakmak için bir parça odunu yatay olarak ortaya koyduktan sonra diğer odunları çadır şeklinde üstüne dizin ve aralarına birkaç çıra koyun. Böylece hava alan odunlar daha kolay tutuşur. Varsa dikkatli şekilde bir miktar şömine yakıtı dökün. Son olarak elinizin yanmaması için uzun şömine kibriti ile çırayı tutuşturun.
Odunları Kare Şeklinde Dizerek Ateş Yakma
İki orta boy odunu aralarında 15-20 cm olacak şekilde birbirlerine paralel olarak koyun. Aralarına buruşturduğunuz gazete kağıtlarını, onun üstüne de çırayı ekleyin. İki odun daha alın ve yakacağınız ateşin hava alabilmesi için alttaki iki odunun üstüne kare oluşturacak şekilde yerleştirin.
Ateş yakmak için tek bir gazete kağıdını uzun bir boru gibi sarın ve dikkatli bir şekilde kibrit ya da çakmakla ucundan yakın. Yanan gazete kağıdını kibrit gibi kullanarak belli çıraları tutuşturun. Böylece gazetenin sağladığı mesafe sayesinde elinizin yanmasını engellemiş olursunuz. Odunların da ateş aldığından emin olduktan sonra birkaç parça daha odun ekleyin. Odunlar arasında hava akımı için yeterli aralık bırakmaya özen gösterin.
Çıraların Üstte Olduğu Tersten Ateş Yakma
Öncelikle uyaralım: Bu teknikte hazırladığınız odun yığınının, şömine yüksekliğinin yarısını geçmemesi önemli. Odunları büyük, orta ve küçük boy olacak şekilde gruplayın. Her gruptan üçer odununuz olmasına dikkat edin. En büyük odunları, aralarında hava akımı için yeterli alan kalacak şekilde birbirine paralel dizin. Üstüne orta boy odunları onlara dik şekilde koyun. Küçük odunları da orta boy odunlara dik, en alttaki büyük odunlarla aynı yönde olacak şekilde aralıklı dizin. En üste çıralarınızı ekleyin. Şömine kibriti ya da boru gibi sardığınız bir gazete kağıdı ile çıraları tutuşturun. En üstteki küçük odunlar yanmaya başladığında közler aşağıya düşüp diğer katları da tutuşturur.
Ateş yakma yöntemleri arasından hangisini kullanırsanız kullanın öncelikle bahçe şöminesi için özel yapılmış odun kullanmanızı öneriyoruz. Şömine yakarken yakınında kolay alev alacak malzemeler, eşyalar olmamasına da dikkat edin. Mutlaka şömine maşası, şömine küreği, şömine kibriti gibi özel yapılmış şömine aksesuarları kullanın. Eksik şömine malzemelerinizi tamamlamak ve ihtiyacınız olan şömine aksesuarlarını incelemek için Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz.
Bahçe şöminesi için kararınızı verdiniz. Bahçenizin dekorasyonunu da yenilemek istiyorsunuz. O halde Koçtaş’ta bahçenizin keyfini çıkarmak için konforlu bahçe mobilyalarından bahçe peyzaj dekorasyon ürünlerine kadar ihtiyacınız olan her şeyi bulacağınızı hatırlatalım. Dilerseniz önce “Evin Keyif Alanı: Bahçe Dekorasyonu Nasıl Yapılır?” yazımızı da okuyabilirsiniz.