Sizden güzel bir kamp manzarası ya da anı hayal etmenizi istesek eminiz ki zihninizdeki görüntüde, kampların olmazsa olmazına yani kamp ateşine kesinlikle yer olacaktır! Peki, kamp ateşi hakkında bilinmesi gerekenlere ne kadar hakimsiniz? İşte, kamp alanlarında işinizi kolaylaştıracak kamp ateşi ipuçları:
Kamp Ateşi Neden Yakılır?
Doğanın sessizliğinde, gecenin karanlığında çıtırdayarak yanan bir ateş… Bu görüntünün ne kadar huzur verici olduğu konusunda uzun uzun konuşmak mümkün. Ama kamp yerlerinde ateş yakmanın tek nedeni elbette sadece huzur veren bir an yaşamak değil. Kamp ateşi yakma nedenlerini başlıca şu şekilde açıklayabiliriz:
- Geceleri vahşi hayvanları ve böcekleri uzak tutabilir.
- Isınmanıza yardımcı olur ve bu sayede vücudunuzdaki enerjiyi ısınmak için harcamak zorunda kalmazsınız.
- Ateş sayesinde kamp alanında lezzetli yemekler pişirebilir ya da su ısıtabilirsiniz.
- Giysilerinizin ıslandığı durumda ateş sayesinde onları kurutabilirsiniz.
Kamp Ateşi Malzemeleri Nelerdir?
Kamp ateşi yakarken gerekli olanlara sahip olmak, ateşi hızlı ve pratik bir şekilde yakmanıza yardımcı olabilir.
- Kibrit ya da çakmak
- Kuru dallar, kuru yapraklar
- Orta kalınlıkta kuru dallar
- Büyük kuru kütük parçaları
Kamp Malzemeleri Nelerdir? Kamp Malzemeleri Alırken Nelere Dikkat Etmeli? adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Ateş Yakma Alanı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli? Kamp Ateşi Yakmak Yasak mı?
Kamp alanına gittiniz, çadırınızı kurmak için uygun bir yer arıyorsunuz. Kamp yapacağınız alanı, “Yardımcı Olalım: Kamp Yeri Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler” yazımızda verdiğimiz ipuçlar doğrultusunda seçmek daha konforlu bir deneyim yaşamanıza yardımcı olacaktır. Fakat bunların yanında, ateş yakma konusunda elverişli bir alan seçmeye de özen göstermelisiniz.
Önceliğiniz, daha önce ateş yakılan bir nokta varsa kamp ateşini burada yakmak olmalı. Eğer böyle bir alan yoksa çok büyük olmayacak şekilde bir daire çizerek kamp ateşini burada yakabilirsiniz. Çalılık alanda, dalları ve yaprakları zemine yakın ağaçların yanında ateş yakmanın ise orman yangınlarına neden olabileceğini asla unutmamalısınız. Ateş yakacağınız alanın 1 metre etrafında bir şey olmaması sağlıklı olacaktır. Ayrıca ıslak bir zemin de ateş yakmaya pek müsait değildir.
Tam da bu noktada kamp ateşi yakmanın yasak olup olmadığını merak edebilirsiniz. Bazı bölgelerde ateş yakmak yasak olabilir, dolayısıyla yasaklı alanlarda ne kadar küçük olursa olsun kesinlikle kamp ateşi yakmamalısınız. Eğer ülkemizdeki başlıca kamp alanlarının hangisinde kamp ateşi yakmanın yasak olduğunu, hangisinde yasak olmadığını öğrenmek istiyorsanız “Kamp Tatili Planlama Rehberi” sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kamp Ateşi Nasıl Yakılır?
Şimdi, ateşi yakma zamanı! İşte, kampta ateş yakarken izlemeniz gereken adımlar:
- Ateş yakmaya uygun bir alanda çok büyük olmayacak bir daire çizin.
- Bu dairenin içindeki taşları, çalıları temizleyin.
- Dairenin içini kürek ya da sopa yardımıyla çukurlaştırın.
- Ardından ateş yakmak için belirlediğiniz bu alanın etrafını, ısıya dayanıklı taşlarla çevreleyin.
- Çemberin içine ise kuru küçük çakıl taşları serebilirsiniz.
- Ateş yakarken küçük parçalardan başlayın ve ateşi büyütmek için daha büyük parçaları ekleyin. Önce çok ince dalları üçgen bir çadır şeklinde konumlandırın (Yapraklar varsa aralarına ya da bu üçgenin içine yaprakları da ekleyin.) ve sonra kibrit veya çakmak yardımıyla ateşi yakın.
- Ardından orta boydaki kuru dalları, son olarak ateş büyüyünce de kütükleri ekleyin. İşte, bu kadar basit!
Kamp Ateşi Yakarken Nelere Dikkat Edilmeli?
Birkaç pratik sonrasında kamp ateşi yakma konusunda ustalaşacağınıza eminiz! Fakat kamp ateşi yakarken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar olduğunu unutmamakta fayda var:
- Gideceğiniz kamp alanında yakacağınız dalları, odunları kesinlikle başka ormanlık alanlardan getirmemelisiniz. Yakacak olarak getirdiğiniz bu dallar ve odunlarda, kamp alanının habitatına yabancı böcekler var olabilir. Bu böcekler de alanı istila edebilir ve alan ne yazık ki zarar görebilir.
- Söylememize gerek yok, ama yakacağınız dallar ağaçlardan kopan parçalar olmalı. Yani kesinlikle canlı bir ağaca zarar vermemelisiniz.
- Rüzgârlı alanlarda ateşi kontrol etmek düşündüğünüzden daha zor olabilir. Bu sebeple rüzgârlı alanlarda ateş yakarken alanın çalılık olmamasına, yakın mesafede ağaç bulunmamasına ekstra özen göstermelisiniz.
- Ateşe yanıcı madde, plastik, cam malzeme, teneke kutu gibi yandığında tamamen küle dönüşmeyecek ve doğaya zarar verebilecek maddeleri asla atmamalısınız.
- Ateşin tam olarak söndüğünden emin olmadan kamp alanını terk etmemelisiniz.
Kamp Ateşi Nasıl Söndürülür?
Ateşi doğru bir şekilde yakabilmek kadar söndürmek de doğaya zarar vermemek açısından oldukça önemli. Şimdi, kamp ateşini yaktıktan sonra nasıl söndüreceğinize bir bakalım:
- Ateşi söndürmek için su ya da topraktan yardım alabilirsiniz. Suyu ya da toprağı -ateş halkasının çevresindeki taşlar da dâhil olmak üzere- tüm ateş çemberine dökün.
- Ateş söndüğünde, küçük bir sopa yardımıyla ateşin yaktığı bu alanı karıştırın ve yeniden su ya da toprak dökün.
- Tüm bu işlemler sonrasında taşlar elle dokunabilecek kadar soğuk olmalıdır. Ayrıca ateşte de hiç kıvılcım kalmamalıdır.
- Görüntü kirliliğini engellemek için külleri bir çöp poşeti içerisine koyup çöpe atabilir ya da etrafa dağıtabilirsiniz.
Kampa gitmek çok keyifli ve bu aktiviteyi en unutulmaz şekilde gerçekleştirmek için yardımcı olacak kamp malzemeleri Koçtaş’ta sizi bekliyor!