Ampul Çeşitleri Neler: Rustik, LED, Tasarruflu Ampul ve Daha Fazlası

Ampul Çeşitleri

Çoğu zaman etkisini göz ardı etsek de ampul, bir evin dekorasyonunu en az mobilyalar kadar değiştiriyor. Yaydığı sıcak ya da soğuk renklerdeki ışıkla mekanı davetkar bir atmosferden şık bir alana kadar birçok farklı görünüme sokabiliyor. Tabii dekorasyonu farklılaştıran ampul, konforu da etkiliyor. Örneğin loş ve dinlendirici bir yatak odası ile aydınlık ve beyaz ışıklı bir salon arasındaki farkı yine ampul türü belirliyor.


Aydınlatma Ürünleri

Renk ve tasarımın yanı sıra ampul özellikleri, evde elektrikten tasarruf etmenin de anahtarı. Eskiden beri kullanılan beyaz şeffaf akkor ampul ile LED ampul çeşitleri arasında enerji tüketimi açısından çok büyük farklar bulunuyor. Bu yüzden size önerimiz sadece şık bir avize satın almakla yetinmeyin, ampul çeşidi tercihinde de doğru bir kararı verin. Gelin, ampul çeşitleri ve özellikleri neler birlikte bakalım, eviniz şık bir restorandan ya da meditatif bir mekandan farksız olsun. Önce akıllardaki soruyla başlayalım:

En Tasarruflu Ampul Hangisidir?

Tasarruflu Ampul Led

En eski kullanılan türlerden birisi akkor ampul. Akkor ampul; ömrü kısa, enerji tüketimi yüksek bir ampul türü. Akkor ampule alternatif olarak zaman içerisinde halojen ampul ve floresan ampul geliştirildi. Bunlar daha tasarruflu ampul türleri olsalar da ideal özelliklere sahip değiller. 

Enerji tasarruflu ampul çeşitleri arasında en az elektrik harcayan, ömrü en uzun ve çevre dostu tür ise LED ampul. Kısa bir karşılaştırma ile bu ampuller arasındaki enerji verimliliği farkını daha net anlayabiliriz:

  • Türkiye’de enerji tüketiminin yaklaşık %25’i aydınlatma için gerçekleştiriliyor.
  • Akkor flamanlı 100 W’lık ampul kullanan bir ailenin aylık ortalama enerji tüketimi 100 kWH iken aynı ışığı yayabilen bir floresan ampul ile bu tüketim 20 kWH’ye düşebiliyor. Yani %80 oranında evde enerji tasarrufu sağlanıyor.
  • Halojen ampul yerine floresan ampul kullanımı da yaklaşık %40 tasarruf sağlıyor.
  • Gelelim LED ampul çeşitleri ve tasarruf miktarına: LED’li ampul çeşitleri diğer türlere göre ortalama %90 enerji verimliliği sağlıyor ve ömürleri ise diğerlerine göre yaklaşık 25 kat daha fazla.

Elektrikten tasarruf etmenin bir diğer yolu olan sensörlü lamba ile ilgili tüm bilgileri paylaştığımız ¨Tasarruflu Aydınlatma Çözümü: Sensörlü Lamba¨ yazımızı da okuyarak doğru avize seçimini yapabilirsiniz.

¨Tasarruflu ampul nedir?¨ sorusuna da cevap veren ampul çeşitleri arasındaki enerji tüketim farklarına göz attık. Şimdi, sıra tüm ampul tipleri hakkında bilgi almakta!

Ampul Çeşitleri

Tüm ampul çeşitleri ve fiyatları için Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz.

Tasarruflu LED Ampul Nedir?Tasarruflu Led Ampul

LED (Işık Yayan Diyot) ampullerin yaklaşık 50.000 saate kadar kullanım ömrü vardır. Bu uzun ömürlü ampul türü aynı zamanda en tasarruflu aydınlatma çözümlerinden biridir. Diğer ampul türlerine göre çok daha az elektrik harcar. Genellikle geri dönüştürülmüş malzemeden üretilir. 

Ayrıca LED ampullerde toksik bir madde olan civa bulunmaz. Yani LED ampul kırıldığı zaman insan sağlığı ya da çevreye bir zarar vermez. Şarjlı LED ampul, kumandalı LED ampul, rustik LED ampul, LED spot ampul gibi farklı çeşitleri de bulunur.

LED aydınlatma ile ilgili tüm merak ettiklerinizi ¨Tasarruflu ve Şık: LED Aydınlatmayı Evinizde Nasıl Kullanabilirsiniz¨ yazımızda bir araya getirdik. LED ampul çeşitleri için de sizi Koçtaş’a bekleriz! LED teknolojisinin dekorasyonda kullanımıyla ilgili ipuçları ise aşağıdaki videoda sizi bekliyor:

 

Akkor Ampul Nedir?Akkor Ampul Nedir

Enerji tüketimi fazla ve ömrü bir yıla kadar olan ampul türüdür. Daha düşük maliyetli olduğu için hala tercih edilen bir ampul çeşididir. Ancak yüksek enerji tüketimi ve kısa ömrü göz önüne alındığında uzun vadede aslında bütçe dostu bir kullanım sunmaz. Sıcak ve açık bir renk yayar. 

Halojen Ampul Nedir?Halojen Ampul Nedir

Akkor ampullerden sonra üretilen halojen ampuller daha az enerji tüketir ve kullanım ömrü daha uzundur. Öğlen vaktindeki güneş ışığına benzer bir ışık yayar. İçerisinde civa yerine halojen gazı bulunduğu için kırıldığında bir risk oluşturmaz. Kısılabilir bir ampul türüdür ve projektör, araba farı gibi yerlerde tercih edilir. 

Halojen lambalar çok ısınabildiği için yanabilen yüzeylerle temasına ve ampul değişimine dikkat edilmelidir. Halojen lambaları değiştirirken yüksek sıcaklık ve patlama ihtimaline karşı eldiven giymek gerekir. 

Floresan Ampul Nedir?Floresan Ampul

Floresan ampul, halojen ve akkor ampule göre daha uzun bir ömre sahiptir. Enerji tasarruflu ampul çeşitlerinden biri olsa da LED ampul kadar enerji verimliliği sağlamaz. LED ampule göre daha az maliyetlidir. Işığının zaman içerisinde aydınlanması dezavantajlarından biridir. Ayrıca içerisinde civa bulunduğu için kırıldığı zaman çıplak elle temas etmemek gerekir. Floresan ve diğer tasarruflu ampul türleri Koçtaş’ta sizi bekliyor!

Rustik Ampul Nedir?

Rustik Ampul Nedir

LED filament ampul de denilen rustik ampul, nostaljik ve şık görünümü ile ön plana çıkar. Bu nedenle dekoratif rustik ampul, modern dekorasyonda ve restoran, kafe gibi dış mekan tasarımında sıkça tercih edilir. İçerisinde mikro LED’ler kullanılan tasarruflu ampul türlerinden biridir. 

Diğer ampul türlerine göre daha maliyetli olsa da on yıla varan kullanım ömrü sunar. Ayrıca LED ampule göre daha geniş açı ile ışık yayarak mekanı daha iyi aydınlatır. Dekorasyon zevkinize uygun rustik ampul çeşitlerini türlerini keşfetmek için Koçtaş filament ampul kategorisini ziyaret edebilirsiniz.

Mısır Ampul Nedir?

Mısır Ampul Nedir

Üzeri LED ışıklarla çevrili, görünümü mısıra benzeyen ampul türüdür. Üzerinde 80 ila 108 adet LED ışık bulunabilen mısır ampul, 180 derecelik ya da 360 derecelik ışık yayabilir. Parlak beyaz, sıcak beyaz ve beyaz doğal ışık olmak üzere üç farklı türü vardır. Enerji verimli ampul çeşitlerinden olan mısır ampul, 25 yıla kadar kullanım ömrüne sahiptir. Kullanım süresince de parlaklığı azalmaz. 

Ampul çeşitleri ve özellikleri hakkında tüm bilgileri paylaştık. İhtiyacınıza ve dekorasyon zevkinize uygun diğer aydınlatma ve elektrik ürünlerini keşfetmek için Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz.