Küçük bir sağlık sorunu bile sağlığın hayatımızda ne kadar önemli olduğunu bize hatırlatmaya yetiyor. Evet, sağlık belki de hayatımızdaki en mühim şey. Günlük hayatta en çok yaşanan ve hayat kalitesini olumsuz etkileyen sağlık sorunlarından biri ise baş ağrısı! Eğer siz de baş ağrısı çekiyorsanız ve “Baş ağrısının nedenleri nelerdir, baş ağrısına ne iyi gelir?” gibi sorulara yanıt arıyorsanız tam yerindesiniz. Çünkü şimdi, bu konuda size yardımcı olacak bilgileri paylaşmaya başlıyoruz.
Baş Ağrısı Çeşitleri: Başınız Neden Ağrıyor Olabilir?
Bilindiği üzere baş ağrısının farklı nedenleri olabilir. Çevresel koşullar, stres, susuzluk, uykusuzluk (birincil baş ağrıları) nedeniyle olabileceği gibi bir hastalığa bağlı olarak da (ikincil baş ağrıları) baş ağrısı yaşanabilir.
Birincil (Primer) Ağrılar
- Gerilim Tipi: Stres, uykusuzluk, yorgunluk gibi nedenler dolayısıyla görülebilir. Başın etrafında, başı sıkan bir bant varmış gibi ağrı hissedilmesine neden olabilir.
- Küme Tipi: Mevsim değişikliklerinde, genellikle göz etrafında oluşan ağrıdır. Küme tipi baş ağrısında gözde yaşarma oluşabilir.
- Migren: Ağrı, başın bir tarafında olabileceği gibi tüm başı da kaplayabilir. Orta ya da şiddetli olabilen bu ağrılar birkaç saatlik olabilir ya da günlerce sürebilir. Hasta ışıktan ve sesten rahatsız olabilir.
- Nevraljik Tipi: Soğuğa veya neme maruz kalındığında ani bir şekilde oluşabilir. Ayrıca su tüketimi, kafein ya da nikotin ile ilgili vücutta baş ağrısı olarak kendini gösteren yansımalar da bu grupta incelenebilir.
İkincil (Sekonder) Ağrılar
Kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, sinüzit, görme bozuklukları, diş ya da kulak hastalıkları, kafa travmaları veya nörolojik hastalıklar gibi durumlarda ortaya çıkan baş ağrılarıdır. Kesinlikle doktor tarafından tedavi edilmelidir.
Baş Ağrısı Nasıl Geçer?
Belirttiğimiz gibi baş ağrısı sebepleri farklı durumlardan kaynaklı olabilir. Çektiğiniz baş ağrısının kaynağı, çevresel koşullar olabileceği gibi ciddi bir sağlık sorunu da olabilir. Bu aşamada doğru teşhis oldukça önemli. Doğru teşhis ve tedavi için ise mutlaka bir hekim kontrolünden geçmeniz gerekir.
İkincil baş ağrıları için tedavi yöntemleri, hastalığa göre değişiklik gösterebilir. Birincil baş ağrılarında ise doktorlar ağrı kesici kullanmanızı ve çevresel koşullar, beslenme gibi hayat kalitenizi etkileyecek etkenlere dikkat etmenizi önerebilir.
Birincil Baş Ağrısı Yaşayanlar İçin Öneriler
- “Kendinize İyi Bakın: İyi Uykunun Faydaları” başlıklı yazımızda uzun uzun bahsettiğimiz gibi kaliteli uyku; bağışıklık sistemini güçlendirmeden kalp hastalıkları riskini düşürmeye kadar pek çok konuda etkili. Eğer çektiğiniz baş ağrısının nedenini hekiminiz uykusuzluk olarak belirlediyse yatağınızı değiştirerek kaliteli uyku için önemli bir adım atabilirsiniz.
- Stres seviyesini düşürmek ve sağlıklı bir bedene sahip olmak için spor yapabilirsiniz. Tabii burada da doktor ya da bir spor eğitmeninin önerileri doğrultusunda uygulama yapmanız gerektiğini hatırlatalım.
- Özellikle rüzgârlı havalarda baş ağrısı için çözümler arıyorsanız şapka-atkı takmanızı öneririz.
- Ana yaşam kaynağımız suyun, tüketilmesi gereken miktardan az bir şekilde tüketilmesi de baş ağrısına neden olabilir. Hem baş ağrısı yaşamamak hem de susuzluk nedeniyle vücudunuzda oluşabilecek diğer sağlık sorunlarının önüne geçebilmek için her gün yeterli miktarda su tüketmelisiniz.
- Baş ağrısının sebeplerinden bir diğeri ise alandaki yüksek nem olabilir. Ev ve iş yerlerinde nem seviyesini ideal derece tutabilmek için nem cihazlarından yardım alabilirsiniz. İhtiyacınız olan nem cihazı modellerini incelemek ve nem cihazı fiyatları hakkında bilgi almak için ise sizi Koçtaş’a bekliyoruz
Herhangi bir sağlık sorunuyla karşılaştığınızda ilaç kullanmadan önce kesinlikle bir hekime danışmanız gerektiğini bir kez daha hatırlatmak isteriz.
Sağlıklı günler!