Kendinizi İyi Hissedin: Stresi Azaltma Yöntemleri

Stresi Azaltma Yöntemleri

Yoğun iş planı, sınavlar, belki hayatınızı etkileyecek bir karar sonrasında yaşama ihtimaliniz olan değişiklikler, belki de içerisinde bulunduğumuz süreçte koronavirüs korkusu… Stres kaynakları farklı olabilir, ama uygulayabileceğiniz stres azaltma yolları aynı! Haydi, gelin şimdi “Stresle nasıl başa çıkılır?” sorusuna yanıt vererek sizi hem psikolojik hem de fizyolojik olarak etkileyebilen bu duruma karşı neler yapabileceğinize göz atalım!

Düzenli Egzersiz Yapın

Evet! Sporun vücudumuza faydaları saymakla bitmiyor ve “Stres nasıl azalır?” sorusunun cevabı olarak da egzersiz yapmak karşımıza çıkıyor. Düzenli egzersiz yapmak “mutluluk hormonu” olarak da bilinen endorfinin salgılanmasını ve böylece stres seviyesinin düşmesine yardımcı oluyor. Üstelik stresle baş etmenin yollarından biri olan düzenli sporu hayatınıza dâhil etmek için bir spor salonuna da ihtiyacınız yok; evde de spor yapabilirsiniz! İhtiyacınız olan öneriler için ise “Güçlü Bir Bağışıklık Sistemi İçin: Evde Yapılabilecek Sporlar” yazımıza göz atabilirsiniz.

Stres ve uyku arasında bir bağlantı olduğu da doğru. Stres seviyesinin yüksek olması uyku düzeninizi de olumsuz etkileyebilir. Uykusuzluk ise sizi fiziksel ve psikolojik olarak etkileyebilir. Bu nedenle “ ‘Uyumakta Zorluk Çekiyorum’ Diyenler İçin 10 Öneri” yazımızı da okumanızı öneririz.

Stres Azaltma Yolları

Kafein Tüketimini Azaltın

Stresle başa çıkma önerilerinden biri ise tükettiğiniz yiyecek ve içeceklerle ilgili. Çünkü yüksek kafein tüketiminin stresi artırabileceği araştırmalarla kanıtlanmış durumda. Bu nedenle özellikle stresli ya da buna eğilimli olduğunuz zamanlarda kafein tüketimini azaltmalısınız. Kahve, çay, çikolata, enerji içeceklerinin kafein içeren yiyecek ve içecekler olduğunu not düşelim.

Bitki Çaylarından Yardım Alın

“Kahvesiz yapamam.” diyenlerdenseniz kahvenin yerine bitki çaylarını koymayı deneyebilirsiniz. Stresi azaltmak için tüketebileceğiniz çaylar arasında ise melisa, lavanta, adaçayı, papatya, yeşil çay gibi kolaylıkla bulabileceğiniz çaylar yer alıyor. Bu arada fazla bitki çayı tüketiminin de sağlığınızı olumsuz etkileyebileceğini hatırlatmadan geçmeyelim. Bu nedenle çay tüketmeye başlamadan önce doktorunuza ya da aktarınıza danışmanız faydalı olabilir.

Stresle Baş Etme Yöntemleri

Bulunduğunuz Alana Rahatlatıcı Kokular Koyun

Bitkilerin kokularından yardım almak da strese karşı verdiğiniz mücadelede size yardımcı olabilir! Aktarlarda bulabileceğiniz ve içerisinde bambu çubuklarına da yer verdiğiniz bir şişeye koyduğunuz esans yağlarını evinize, iş yerinize yerleştirebilirsiniz. Kolay uykuya dalmanıza da yardımcı olabilecek bu kokulardan bazıları ise lavanta, gül, bergamot, sandal ağacı, portakal ya da portakal çiçeği.

Meditasyon ya da Nefes Egzersizleri Yapın

Meditasyon, aklınızdan geçen ve sizi strese sokan düşünceleri engelleyebilmenin, çözüm alternatifleri bulabilmenin en iyi yollarından biri. Bu nedenle yapabiliyorsanız stresle baş etme yöntemleri arasında yer alan meditasyonu kesinlikle yapmanızı öneririz.

Eğer meditasyon yapmayı bilmiyor ya da yapmak istemiyorsanız nefes egzersizlerini deneyebilirsiniz. 4 saniye derin nefes aldıktan sonra aldığınız nefesi 6 saniyede vermek ve nefesinize odaklanmak stres seviyenizin yüksek olduğu anlarda yapabileceğiniz ve sizi rahatlatabilecek bir çalışma. Meditatif uygulamalardan birisi de yoga. Yoga matınızı alıp açık havada olan pratik yaparak kendinizi rahatlatabilirsiniz. Hem iç hem dış mekanda rahat etmenize yardımcı olacak yoga matı modelleri ise Koçtaş’ta sizi bekliyor!

Stresle Nasıl Başa Çıkılır

Kendinize Vakit Ayırın ya da Sevdiklerinizle Zaman Geçirin

Stresli durumlarla karşılaştığınızda, soruna farklı perspektiflerden bakıp çözümü bulmanız zor olabilir. Sizi çözüme kavuşturacak yollardan biri ise stresin kaynağından uzaklaşmak. Örneğin stres kaynağı iş hayatınızda ise güzel bir müzik açabilir, derin nefes alabilir ya da ilgi alanlarınızla ilgili minik araştırmalar yaparak kendinize zaman ayırabilirsiniz.

Strese neden olan olaylar karşısında stresi azaltmanın en iyi yollarından biri de kendinize zaman ayırmak. Dizi-film izleyebilir, enstrüman çalabilir, diğer hobilerinizle zaman geçirebilir ya da aileniz, arkadaşlarınızla buluşarak ya da varsa evcil hayvanınızla oynayarak stresin kaynağından uzaklaşabilir, çözüme yaklaşabilirsiniz.

Stres Nasıl Azalır

Stresten kurtulmak için yararlanabileceğiniz uygulamaları sizinle paylaştık. Eğer ruh sağlığınız başta olmak üzere sizi etkileyen strese karşı uyguladığınız yöntemler çözüm sunmuyorsa bir uzmana danışmanın da faydalı olabileceğini hatırlatalım.

Sağlıklı günler dileriz!