Evinizin duvarları boşsa ev de sıkıcı bir hâl alabiliyor. Bana sorarsanız bir duvarı hareketli kılmanın en güzel yolu bol desenli duvar kâğıtları. Fakat televizyonumun arkasında bulunan duvarda yer alan boru, duvar kâğıdını sağlıklı bir şekilde uygulamamın önünde bir engeldi. Ne yapabilirim diye düşünüyordum ama tahmin edersiniz ki düşünme sürecinden aksiyon alma sürecine bir türlü geçiş yapamadım. Sürekli erteledim. Duvarı tamamen boyamak da istediğim hareketli etkiyi sunmayacaktı bence. Sonra Koçtaş’ın YouTube kanalında izlediğim baskı efekt damgaları ile ilgili bir video, benim zorlu duvarımı bile yenilemenin sandığım kadar zor olmadığını bana gösterdi.
Gittim Koçtaş’a hemen malzemelere bakındım. Gittiğim Koçtaş büyük mağazalardan değildi; Koçtaş Fix’ti. Açıkçası burada aradığımı bulacağımdan pek emin değildim ama yanılmışım. Koçtaş Fix’lerin de kategori ve ürün yelpazesi çok genişmiş. Hemen oradaki uzmandan yardım istedim ve boya kategorisinin olduğu alana beni götürmesini rica ettim.
Duvarımı güzelleştirmek için baskı efekt damgası ve hobi boyası olmak üzere iki ürün aldım.
Farklı desenler veren boya efekt damgaları var ama ben aşağıdakini tercih ettim. Siz dilerseniz yuvarlak, kalp, gül, deri hatta ahşap deseni veren baskılar ve aparatlar alabilirsiniz. Tamamen zevkinize, evinizin dekorasyon tarzına kalmış bir şey. Benim aldığım baskının fiyatı 45 TL gibi bir şeydi. İncelediğim kadarıyla modele göre fiyatlar da değişebiliyor.
Koltuk takımım koyu gri, berjerim ise açık gri. Bu nedenle uyumlu olsun diye gri tonlarında bir hobi boyası tercih ettim. İsmi “İs Siyah”. 130 cc’lik, akrilik hobi boyası aldım ve duvarıma yetti. Hatta boyanın çeyreği kaldı bile. Tabii burada, benim uyguladığım tekniğin de tasarruflu boya kullanımı için önemli olduğunu düşünüyorum. Detayları sizinle paylaşacağım. Boyanın fiyatı ise sanırım 11 TL’ydi.
Kullanacağım diğer malzemeler evimde olduğu için başka bir şey almadım. Ama evinizde yoksa; boya tavası, zemin koruyucu örtü ve maskeleme bandı da almanızı tavsiye edebilirim.
Öncelikle boya yapacağım duvarın çevresindeki mobilyaları çektim ki boya bulaşmasın. Gerçi akrilik boya, ıslak mendille silinince hemen çıkıyor ama olsun. 🙂
Mobilyaları ve duvarın çevresindeki eşyayı çektikten sonra varsa duvarınızdaki çerçeve, tablo gibi objeleri de çıkarabilirsiniz. Benim yoktu. Ardından yere koruyucu örtüyü serdim. Duvarın, diğer duvarlar ile birleşim noktalarına ve süpürgeliğe maskeleme bandı çektim. Bunları yaptıktan sonra boyaya hazırdım!
Hobi boyası içerisindeki boyanın bir kısmını boya tavasına dökerek işe başlayabilirsiniz. Eğer boya tavanız yoksa küçük bir plastik kabı streç filmle kaplayıp üzerine boyayı dökebilirsiniz. Ben böyle yaptım. 🙂 Bu arada boyayı, kaba oldukça az döktüm ve boya bittikçe ekleme yaptım.
Aldığım baskı efekt damgası oldukça girintili çıkıntılı olduğu için direkt boyanın olduğu kaba sokmak, boyanın eşit olmayan bir şekilde damgaya yayılmasına neden olacaktı. Üstelik bu, boyanın damgaya fazla bir şekilde gelmesi anlamına geliyordu. Hem duvarda kötü durabilirdi hem de aldığım boya yetmezdi. O nedenle yeni bir bulaşık süngerini elime aldım ve yumuşak kısmı boyaya batırdım. Boyaya bulanmış süngeri, damganın üzerinde tampon hareketlerle gezdirdim ve böylece baskı efekt damgası duvara uygulanabilecek hale geldi.
Efekt damgasını duvarda yatay bir şekilde uyguladım. Yan yana, desenler arasında boşluk kalmayacak şekilde. Damgadaki boya bittikçe bulaşık süngeri yardımıyla damgaya boya sürdüm. Sonuç ise çok güzel oldu. Görenler duvar kağıdı zannediyor. Üstelik tüm duvarı boyamam yaklaşık yarım saatimi aldı.
Gri ile sarının hoş durabileceğini düşünüyorum. Belki duvarın üzerine, yine efekt damgası ile biraz sarı ile renk veririm. 🙂
Eğer duvarınızı uygun fiyata, pratik bir şekilde güzelleştirmek istiyorsanız kesinlikle bu uygulamayı hayata geçirmenizi tavsiye ederim!
Hoşça kalın.
Yonca Şişman / 25
İstanbul / Muhasebeci