Yaşam alanlarımıza huzur katmak ve evlerimizi en doğal şekilde dekore etmek için bitkilerden yararlanıyoruz. Fakat kabul etmek gerekiyor ki bitki bakımı düşündüğümüz kadar kolay olmayabiliyor. O halde bitkiler hakkında en merak edilen bakım sorularına yanıtlar sunarak bitkiler hakkında bilgi verelim. Bu arada dilerseniz öncesinde “Doğa ile Buluşun: Bitki ve Çiçek Bakımı İçin Püf Noktaları” yazımızı okuyabilirsiniz.
Haydi, başlayalım.
Bitki Nasıl Ekilir?
Öncelikle bitkiye uygun bir toprak seçmeli ve saksının yaklaşık yarısına kadar bu toprağı serpmelisiniz. Ardından bitkiyi köklerine zarar vermeyecek şekilde saksıya yerleştirmeli ve saksının geri kalanına da toprak eklemelisiniz. Son olarak can suyu vererek bitki ekimini tamamlayabilirsiniz.
Bu arada evde bitki yetiştirmenin yanı sıra sebze-meyve yetiştirmeniz de mümkün. Dilerseniz bu konuda ayrıntılı bilgi almak için “Kendi Yiyeceğinizi Üretmek Güzel Fikir: Hangi Sebze ve Meyve Nasıl Ekilir?” yazımızı okuyabilirsiniz.
Bitki Saksısı Nasıl Değiştirilir?
Saksının bitkilere küçük geldiği durumlarda saksı değişimi yapmak gerekir. Hiç merak etmeyin; bu oldukça kolay bir uygulama. Bitki ekimi ile aynı adımları izleyerek bitkilerin saksısını değiştirebilirsiniz. Dilerseniz “Çiçeklerde Saksı ve Toprak Değişimi Nasıl Yapılır?” videomuzu izleyerek bu konudaki detaylara ulaşabilirsiniz.
Bitki Saksısı Nasıl Seçilir?
Saksı seçiminde genellikle bitkinin boyutu ve saksının dekoratif özellikleri ön planda oluyor. Bunlar kesinlikle saksı alırken dikkat edilmesi gereken kriterlerden. Fakat bunların yanı sıra saksının üretildiği malzeme, drenajlı olup olmadığı, saksının fiyatı gibi detaylar da saksı seçiminde önemli.
Seramik, metal, plastik, terracota olmak üzere pek çok saksı türü mevcut. İhtiyaçlarınızla isteklerinize en uygun saksıyı seçebilmek ve saksı türlerinin özelliklerini keşfedebilmek için “Bitki Saksısı Nasıl Olmalı: Saksı Çeşitleri ve Özellikleri” yazımızı okuyabilirsiniz.
Bitki Nasıl Sulanır?
Bitkilerin sulama sıklıkları ve sulama tarzları bitkiden bitkiye ve mevsime göre farklılık gösterebilir. Bazı bitkilerin suya olan ihtiyaçları fazla, bazı bitkilerin suya olan ihtiyaçları ise daha az olduğu için sulanma aralıkları aynı değildir.
Ayrıca bazı bitkiler yukarıdan, bazı bitkiler ise tabağa su ekleyerek sulanır. Bazı bitkilerin yapraklarını da sulamak gerekirken aloe vera gibi bitkilerde suyun yapraklara gelmesi, bitkinin zarar görmesine neden olabilir. Bu sebeple çiçeğinize uygun sulama aralığı ve şeklini öğrenmek için bir çiçekçiye ya da peyzaj mimarına danışmanız sağlıklı olabilir.
Bitkinin Yaprakları Neden Sararır?
Bitki bakımında en sık karşılaşılan sorunlardan biri de bitkilerin yapraklarının sararmasıdır. Peki, çiçeğin yaprakları neden sararır ve bitkinin yaprağı solduğunda ne yapmalı?
Bitkinin yaprağının solmasının tek bir nedeni olmayabilir.
- Fazla ya da yetersiz sulama,
- Bitkinin yerleştirildiği alandaki ışık yetersizliği,
- Alanın soğuk olması,
- Toprağın bitkinin ihtiyacı olan besin değerlerine sahip olmaması ve
- Bitkinin böceklenmesi gibi nedenler, yaprakların sararmasının sebepleri arasında yer alır.
Yaprakların sararma nedenini anlayabilmek için toprağın su oranına bakabilir, bitkinin yerini değiştirebilir, kök ile gövde ve yaprakların böceklenip böceklenmediğini kontrol edebilirsiniz. Nedeni öğrendikten sonra da gerekli uygulamayı yapıp bitkinin sağlığına kavuşmasını sağlayabilirsiniz.
Bitki Neden Yaprak Döker?
Bitkinin yaprak dökmesi, yaprak sararmasında da olduğu gibi farklı nedenlere bağlıdır. Yaprak, bitkinin zarar gördüğünde vazgeçtiği ilk bölüm olarak kabul edilebilir. Bitkinin yaprağının dökülmesinin nedenleri şunlar olabilir:
- Çok nemli ya da kuru toprak
- Topraktaki boşluk oranı (Toprakta ne kadar az hava boşluğu varsa bitki o kadar az beslenir ve yapraklar bu nedenle dökülebilir.)
- Saksı ya da toprak değişimi sırasında bitki köklerinin zarar görmesi
- Sulamanın oda sıcaklığındaki su ile yapılmaması ya da suda yüksek oranda kireç olması
- Ortamdaki ani sıcaklık değişiklikleri
- Bitkinin havasız kalması ya da cereyanda kalması
- Ortamdaki nem oranının düşük olması
Bitki Neden Terler?
Bitkilerin yapraklarında görülen küçük damlalar, bitkinin terlediğinin işareti olabilir. Bitkilerde terleme oldukça olağan bir durumdur ve bitkinin bulunduğu alanın nem seviyesiyle ilgilidir. Bitkiler terleme sayesinde soğuma ve ısınma gibi durumları düzenler, toprak yapısına yeni minerallerin eklenmesine katkı sağlar.
Bitki Neden Böceklenir?
Bitkilerin böceklenmesi ve sineklenmesi en çok şikâyet edilen konulardan biridir. Bitkinin böceklenmesinin nedenleri arasında ise yine fazla sulama yer alabilir. Buna ek olarak bitkiye su verilen kabın yağlı-kirli olması da bitkinin böceklenmesine sebep olabilir. Ayrıca daha önce böceklenmiş bir bitkinin bulunduğu kaba bitki dikmek de sağlıklı bitkinin böceklenmesine neden olabilir; çünkü bu saksıda böcek yumurtaları yer alabilir.
Çiçeklerde böceklenmeyi engellemek için sulama miktarını ideal seviyede tutmalı, sulama yaptığınız kabın ya da bitki ektiğiniz saksının temizliğine dikkat etmelisiniz. Böceklenen bitkileri böceklerden arındırmak için ise uzmanların önerdiği özel ilaçlardan yardım alabilirsiniz.
Bitki Neden Küflenir?
Bitki toprağının yeterli derecede hava almaması yani temiz havaya olan ihtiyaç, bitkinin az güneş gören bir yere konumlandırılması, fazla sulama ve bitkiden bitkiye geçen mantarlar küf oluşumuna sebep olabilir.
Bitkilerde küf oluşumunu engellemek için bitki toprağını fazla sıkıştırmamalı, bitkiyi güneş alabilecek bir yere koymalı, sulama miktarına dikkat etmeli ve mantarlı bitkilerin toprağı ile diğer bitkilerin toprağını karıştırmamalısınız.
Küflü Toprak Nasıl Temizlenir?
Toprak küfü, genellikle toprağın üst bölümünde görülür. Eğer toprağın üst kısmında belli bir bölümde küf varsa küçük bir kürek yardımıyla bu küflü bölgeyi alıp toprağı temizleyebilirsiniz. Eğer küf toprağın farklı alanlarına yayıldıysa bu durumda saksı ve toprak değişimi yapmanız faydalı olacaktır. Ayrıca küften etkilenen yapraklar varsa onları da kesmeniz gerektiğini not düşelim.
Bitki Neden Büyümez?
Bir bitkinin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için birkaç kriterin başarılı bir şekilde gerçekleşmesi gerekir. Eğer bitkiniz büyümüyorsa ya da çok yavaş bir şekilde büyüyorsa aşağıdaki maddelerden biri ya da birkaçı buna sebep olabilir:
- Gün ışığı süresi ve gün ışığı seviyesinin yeterli olmaması
- Bitkinin konumlandırıldığı alandaki sıcaklık ve mevsim koşullarından etkilenme durumu
- Bitkiye verilen suyun yetersiz olması
- Bitkiye verilen suyun sıcaklığı ya da kireç seviyesi
- Bitkinin ekildiği saksının küçük gelmesi ya da bitkiye ve bitkinin konumlandırıldığı alana uygun olmaması
- Bitki toprağının sıkı bir şekilde yerleştirilmesi, hava almaması
- Toprağın, bitkinin besin ihtiyaçlarını karşılamaması
Kısacası bitkinizin büyüme hızı bitki bakımında yanlış yaptığınız bazı şeyler olabileceğinin en önemli göstergelerindendir. Fakat bitkinin büyümemesi ya da çiçek açmaması gibi durumlarda ana nedenin ne olabileceğini keşfedebilmek için bitkinizi iyi tanımanız gerekir. Dilerseniz bitki türleri özelinde bu konuda çiçekçinizden ya da bir peyzaj mimarından destek alabilirsiniz.
Bitki Nasıl Canlandırılır?
Solmuş, yapraklarını dökmüş, ölmeye yakın olduğunu düşündüğünüz bitkilerinizi elbette atmamalı ve onları yaşama döndürmek için gerekli olan uygulamaları hayata geçirmelisiniz. Peki, bir bitkiyi canlandırmak için neler yapabilirsiniz?
Öncelikle bitkinizin neden bu hale geldiğini anlamak önemli. Nedeni öğrendikten sonra gerekli uygulamayı yapabilirsiniz. Bitkinizin büyümeme nedeni, bitkinin cansız düşmesine de neden olmuş olabilir. Mesela bitkiniz güneş ışığını direkt aldığı için zarar görmüşse bu durumda onun yerini değiştirmelisiniz.
Evdeki bitkilerinizin canlanması için çiçek coşturan karışımlardan yardım alabilirsiniz. Hazır olarak alabileceğiniz bu karışımların yanı sıra evdeki malzemelerle de bitki bakımı yapmanız mümkün. Dilerseniz bu konuda “Evdeki Malzemelerle Bitkinize Bakım Yapabilmeniz İçin 5 Öneri” yazımıza göz atabilirsiniz.
Bitkilerinizi sağlıklı bir şekilde yetiştirmenize yardımcı olacak toprak ve bitki bakımı ürünleri Koçtaş’ta sizi bekliyor. Ayrıca dilerseniz bitkilerinizin evi olacak birbirinden şık ve kullanışlı saksı modellerini de Koçtaş’ta inceleyebilir ve bitkinize en uygun boy ve materyalden üretilmiş ürünleri tercih edebilirsiniz.
Bitkinin toprağını temizledikten ya da değiştirdikten sonra toprakta yeniden küf oluşumunu önlemek için birkaç ipucundan yararlanabilirsiniz. Örneğin 2 adet aspirin ve 1 litre su ile hazırlayacağınız aspirinli suyu her sabah toprağa püskürtebilir ya da toprağın üzerine tarçın veya karbonat serpebilirsiniz. Ayrıca toprağa düşen yaprak ve dalları da temizlemek, küf oluşumunu engellemek için önemli bir adım olabilir.