Doğayı Korumanın Zevkli Yolu: Çevre Dostu Ev Dekorasyonu Nasıl Yapılır?

Doğayı Korumanın Zevkli Yolu: Çevre Dostu Ev Dekorasyonu Nasıl Yapılır?

İklim değişikliğinin etkilerini artık gözlemleyebildiğimiz bir çağdayız. Ancak bir yandan da umut verici gelişmeler oluyor. Çevreyi korumak için atılması gereken adımlara her zamankinden daha çok önem veriliyor. Hepimiz evlerimizden başlayarak sürdürülebilir yaşama destek vermenin yollarını araştırıyoruz.

Naylon poşet kullanımının azalması, metal pipetlerin tercih edilmesi, cam ürünlerin eski popüler günlerine dönmesi bunlardan sadece birkaçı. Hatta kendin yap projelerinin bu kadar ilgi görmesi de sürdürülebilirliğe verilen önemin işaretlerinden. 

Elbette her zaman daha da fazlasını yapabileceğimizi biliyoruz. Ne de olsa bizim için küçük gibi görünen değişimler dünyanın geleceği için büyük anlamlar taşıyor. Bu yazımızda da uygulaması kolay, hatta keyifli bir öneri paylaşacağız: Çevre dostu ev dekorasyonu. 

Hemen bir hatırlatma yapalım: Evinizin tasarımını yenilerken sürdürülebilir ev dekorasyonu ürünleri arayışınızda yalnız değilsiniz. İhtiyacınız olan dekorasyon ve ev gereçleri ürünleri Koçtaş’ta sizi bekliyor! Hazırsanız gelin, çevre dostu bir ev dekorasyonu için neler yapabileceğinize birlikte bakalım. 

Malzeme Seçimine Özen Gösterin

Çevre Dostu Mobilya

Güzel bir haberimiz var! Ev dekorasyonu trendlerini yakından takip ederek de çevre dostu seçimler yapabilirsiniz. Bunun için önce son zamanların en şık görünümlü mobilya malzemelerine bakalım: Bambu, rattan ve hasır.

Bohem, minimalist ve İskandinav tasarımın vazgeçilmez ögelerinden olan bu üç malzeme de çevre dostu. Naylon ve hatta metal gibi üretim aşamasında kaynak tüketimini arttıran malzemeler yerine bu üç seçenekten birini değerlendirebilirsiniz. Hasırın ev dekorasyonunda kullanımına dair tüm ipuçlarını ¨Doğal Bir Etki: Hasır Dekorasyon Fikirleri¨ yazımızda bulabilirsiniz. 

Masif ahşap da yıllara meydan okuduğu için tüketimi azaltan doğal seçeneklerden. Ancak satın alacağınız ahşap mobilyanın FSC sertifikasına sahip olması önemli. Bu sertifika, üretim aşamasında ormanların zarar görmemesi için belirlenen standartlara uyulduğunu gösteren bir belge. Bütün odalarınıza özel farklı mobilya çeşitleri ise Koçtaş’ta!

Doğal Işıktan Faydalanın

Evde Ayna Kullanımı

Daha az aydınlatma ürünü kullanarak hem elektrik tasarrufu yapabilir hem de enerji üretiminin olumsuz çevresel etkilerini azaltabilirsiniz. Bunun için ev dekorasyonunda doğal ışıktan faydalanabilir ve bazı dekorasyon unsurlarına dikkat edebilirsiniz. İşte, enerji tasarrufu sağlayan ev dekorasyonu önerileri:

  • Gündüz desensiz, ince tül perdeler kullanarak güneş ışığını evinize davet edin. Bu gündüz ısınma ihtiyacınızı düşürebilir.
  • Çok güneş almayan bir eviniz varsa oda içerisinde bol bol aynaya yer verin. Örneğin pencereye bakan bir duvarı galeri şeklinde aynalarla dekore edin. Böylece ışık yansımaları evinizi aydınlatabilir. Her biri bir dekoratif eşya güzelliğindeki ayna çeşitleri ise Koçtaş’ta.
  • Akşamları yapay ışık ihtiyacını en aza indirmek için duvar boyasında değişiklik yapabilirsiniz. Evinizin duvarlarını açık renklerde, dokusuz ve desensiz bir boyayla yenileyebilirsiniz. Böylece odalar daha aydınlık görünür ve aplik, lambader gibi ek aydınlatma kullanmanıza gerek kalmaz. 

Evinize yepyeni bir görünüm verecek boya çeşitleri için Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz. Boya seçiminizi pratik hale getirmek için de ¨Hangi Boya Nerede Kullanılır: Boya Çeşitleri¨ yazımızı okuyabilirsiniz.

  • Doğal ışıktan faydalansak da elbette akşamları aydınlatmaya ihtiyacımız oluyor. LED ampuller tercih ederek doğa dostu ev dekorasyonuna bir öge daha ekleyebilirsiniz. 
  • Bir diğer kullanışlı seçenekse sensörlü lamba kullanımı. Ne kadar dikkat etseniz de ışıkları açık unutuyorsanız sensörlü lambalarla bu sorundan kurtulabilirsiniz. Bu aydınlatma çeşidi ile ilgili merak ettiklerinizi ¨Tasarruflu Aydınlatma Çözümü: Sensörlü Lamba¨ yazımızda paylaştık.

Halı Seçiminize Dikkat Edin

Halı Seçimi

Halı çok masum bir seçim gibi görünse de üretim sürecinde pek çok kimyasalın kullanıldığı yani çevreye zarar verebilen bir eşya. Ancak halıları tamamen kaldırmak da çözüm değil.  Çünkü halı evin ısınmasını sağlayarak enerji tasarrufunu artırabilir. Önemli olan halının üretim malzemesi.

Sentetik malzemeden ve boyalardan üretilmiş halı türleri yerine yün halı tercih edebilirsiniz. Diğer halılara göre biraz daha maliyetli olsa da uzun yıllar dayandığını aklınızda bulundurun. Daha uygun maliyetli bir seçenek olan kök boyayla üretilmiş pamuk halı ya da kilimi de tercih edebilirsiniz. 

Halının dokuma türüne, üretildiği malzemeye göre birçok türü bulunuyor. Bu yüzden halı almadan önce ¨Dekorasyonun Tamamlayıcısı: Halı Çeşitleri Nelerdir?¨ yazımızı okumanızı öneriyoruz. Aradığınız halı ve kilim modelleri ise Koçtaş’ta!

Çevre Dostu Dekoratif Eşyalar Seçin

Çevreci Ev Tasarımı

Dekoratif eşyalar, ev dekorasyonunun olmazsa olmazlarından. Hem çevreci bir seçim yapmak hem de evinize zevkinizi yansıtmak için şunlara dikkat edebilirsiniz:

  • Bakım istemediği için yapay çiçeklere evlerde hala yer veriliyor. Sentetikten üretilen bu çiçekler yerine pampas otu, kurutulmuş sedef otu çiçeği, pamuk veya buğday alabilirsiniz. Böylece ev dekorasyon modasına da uygun bir tasarım yakalayabilirsiniz. 
  • Bambu, hasır veya rattandan üretilen yani doğal malzemeye sahip dekoratif eşyaları kullanmak da güzel fikir! Hatta hasır kullanarak kendiniz de yeni bir obje yapabilirsiniz. Nasıl mı? Detaylara kendin yap önerileri paylaştığımız ¨Düzenli Ve Şık Alanlar İçin: Kendin Yap Hasır Sepet Yapımı¨ yazımızdan ulaşabilirsiniz.
  • Doğayı korumanın bir diğer etkili yolunun da yeni ürünler almak yerine DIY geri dönüşüm fikirleri uygulamak olduğunu ¨Sürdürülebilirlik Önemli: Geri Dönüşüm ve İleri Dönüşüm Nedir? Farkları Nelerdir?¨ yazımızda paylaşmıştık. Siz de birbirinden keyifli geri dönüşüm ev dekorasyonu fikrini hayata geçirebilir ve kaynak tüketimini azaltarak doğanın geleceğine destek verebilirsiniz. Uygulaması kolay kendin yap önerilerine ¨Kendin Yap DIY Fikirleri¨ sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Doğal Ev Tekstili Ürünleri Alın

Doğal Ev Tekstili

Masa örtüsü, havlu, çarşaf gibi ev tekstili ürünleri evin en çok satın alınan ve ve hijyen için sık değiştirilmesi gereken eşyalarından. Ayrıca dekorasyonu da en çok etkileyen unsurlardan. Çevreci ve estetik seçimler yapmak için şunlara dikkat edebilirsiniz:

  • Keten, özellikle yatak odası eşyalarının zamansız güzelliğe sahip malzemelerinden. Bu doğal kumaşı nevresim takımı, yatak örtüsü, kırlent ve hatta sabahlık gibi bazı ev içi kıyafetlerinizde tercih edebilirsiniz.
  • Banyo ve mutfağın en sık kullanılan eşyası da elbette havlu. Bambu, pamuk gibi doğal liflerden üretilen havlular alarak sağlıklı, uzun ömürlü ve doğa dostu bir tercih yapabilirsiniz. 
  • Bir de ev eşyalarında sık kullanılsa da görünmeyen bir malzeme var: Dolgu. Yastık, mutfak eldiveni, kırlent, koltuk içlerinde genellikle sentetik elyaftan yapılmış dolgu malzemeleri kullanılıyor. Ancak bu malzemeler hem sağlık açısından uygun değil hem de doğal malzemeler üretilmiyor. Pamuk dolgulu eşyalar satın almaya özen göstererek sağlığınızı ve doğayı koruyabilirsiniz.

Evinizi çevre dostu bir yaklaşımla dekore ederek karbon ayak izinizi azalttınız bile. Tüm dünya adına teşekkür ederiz! Şimdi de biraz eğlenme zamanı.¨Test Zamanı! Geri Dönüşüm İçin Yapmanız Gerekenleri Biliyor musunuz?¨ testimizi çözün ve bir doğa kahramanı olarak gücünüzü ölçün!