Dünya sizce de çok güzel değil mi? Binlerce canlı türüne, milyonlarca canlıya ev sahipliği yapıyor, hayallerimizde bile oluşturamayacağımız muhteşem manzaralar sunuyor… Fakat yaptığımız hatalar, bu güzel gezegenin zarar görmesine ve dolayısıyla dünyada yaşayan tüm canlıların yaşam koşullarının zorlanmasına neden oluyor. Hiçbir şey yapmadan bu durumu izlemek ise fayda sağlamıyor. Yani dünyayı korumak için harekete geçme vakti! Evinizde ve dolayısıyla hayatınızda edineceğiniz alışkanlıklar, dünyayı korumanızı sağlayabilir. Şimdi, ilk olarak 1970 yılında kutlanmaya başlanan 22 Nisan Dünya Günü’ne özel olarak bu içerikte dünyayı korumak için neler yapmalıyız, maddeler halinde inceleyelim.
1. Enerji Tasarrufu Yapın
Enerji tasarrufu, pek çok alt maddeye sahip bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Elektrik tasarrufu, su tasarrufu, yakıt tasarrufu yaparak hem bütçenizi hem de doğayı korumanız mümkün. Peki, enerji tasarrufu nasıl yapılır?
Elektrik Tasarrufu: İhtiyacınız olmayan alanlarda ışık kaynaklarını açık bırakmamak ve gereksiz yere kullanmamak, elektrik tasarrufunun en bilinen yolu olsa da bu konuda yapabileceğiniz başka şeyler de var.
- Evinizde, daha uzun ömürlü olan ve tasarruf etmenize yardımcı olan LED ampuller kullanın.
- Alacağınız beyaz eşyalarınızın ve elektrikli aletlerinizin A++, A+, A gibi yüksek enerji sınıflarına dâhil olmasına özen gösterin.
- Klimanızı ihtiyacınız yoksa çalıştırmayın. Aynı zamanda en yüksek ve en düşük dereceleri ayarlamak fazla enerji tüketmenize neden olduğundan enerji tasarrufu modunu kullanın.
- Klimanızın bakımını yaptırarak az enerji ile yüksek verim alabilirsiniz.
- Beyaz eşyalarınızı çalıştırdığınızda Eko programlarda kullanın. Bu programlar; elektriğin yanı sıra su tasarrufu yapmanıza da yardımcı olur.
- Çamaşır, bulaşık ve kurutma makinesini tam doldurmadan çalıştırmayın.
- Kullanmadığınız ürünlerin fişlerini prizden çekin.
Su Tasarrufu: Dünyanın su kaynakları gitgide azalıyor. Bu nedenle su tasarrufunun önemi oldukça büyük.
- Bulaşıkları elde yıkamayı değil, bulaşık makinesini tercih edin.
- Bulaşık ve çamaşır makinesinde Eko programları kullanın.
- Eviye, banyo, lavabo bataryaları… Bozuk bataryalarınızı yenileriyle değiştirin ve suyun boşuna akmasını engelleyin.
- Duş sürenizi kısaltarak gereksiz su kullanımından kaçının.
Su tasarrufu yapmak için başlıca dikkat etmeniz gerekenler bunlar olsa da çok daha fazlasını yapabilirsiniz. 22 Mart Dünya Su Günü için hazırladığımız “Dünyayı Kurtaracak Güç Sizde: Su Tasarrufu Nasıl Yapılır?” yazımızı okuyarak farklı yöntemlerle su tasarrufu yapmaya yönelik detaylara ulaşabilirsiniz.
Yakıt Tasarrufu: Odun, kömür gibi yakıt türleri hava kirliliğine neden olabildiğinden evinizde doğal gaz kullanmanız oldukça önemli.
- Radyatörlerinizin ve kombinizin bakımını yaptırarak daha fazla verim alabilirsiniz.
- Kış aylarında kombiyi sık sık açıp kapatmaktansa derecesini düşürüp attırmalısınız. Bu daha az enerji tüketmenizi sağlayacaktır.
- Evinizde yalıtım yaparak ısının mekanda kalmasını sağlayın.
Az enerji ile evinizi daha fazla ısıtmak isterseniz “Daha Sıcak Bir Ev İçin İpuçları” yazımızdan yardım alabilirsiniz.
2. Güneş Enerji Sistemlerinden Yardım Alın
Dünyanın doğal ısı ve ışık kaynağı olan güneş aynı zamanda bir enerji kaynağı da! Dünyadaki enerji kaynaklarının kullanımı konusunda daha hassas olmamız gerekiyor. Bu nedenle güneş enerji sistemlerinin kullanımı oldukça önem taşıyor. Üstelik bu sistemler oldukça uygun fiyatlı ve pratik!
3. Geri Dönüşüme Önem Verin
Kullanıp çöpe attığımız kâğıtlar, plastik şişeler ya da camlar… Oysa bu ürünleri geri dönüşüm kutularına atarak dönüştürülmelerini sağlayabiliriz. Bunların yanı sıra alüminyum, metal ambalajlar, piller, ahşap, demir ve tekstil ürünleri de evinizde kullandığınız ve geri dönüştürülebilecek maddeler arasında yer alıyor. Dilerseniz camları ve tenekeleri ekolojik tasarımın bir parçası yaparak evinizin dekorasyonuna katkı sağlamanız da mümkün. Örneğin kavanozları oje ile boyayarak renkli bir mumluk yapabilir ya da tenekeleri küçük saksılar haline getirebilirsiniz. Bu arada kullandığınız kâğıtları geri dönüşüm kutusuna atmadan önce çift tarafını kullanmanız gerektiğini, yani bu konuda da tasarruflu davranmanız gerektiğini hatırlatalım.
4. Yeniden Kullanılabilecek Ürünler Tercih Edin
Dünyamızı korumak için üzerimize düşen görevler arasında çevreye zarar verebilecek ürünlerden kaçınmak da var. Örneğin bir plastik torbanın doğada yok olma süresi yaklaşık 1000 yıl. Bu nedenle yaptığımız alışverişlerde file torbaları kullanmak, nostaljik ve güzel bir fikir! Ayrıca dışarı çıktığınızda plastik şişede su almak yerine cam şişede su alabilir ve bu şişeyi tekrar tekrar kullanabilirsiniz. “Kullan at” pillerdense şarj edilebilir pilleri kullanarak doğayı koruyabilirsiniz.
5. Zararlı Ürünlerden Kaçının
Suya karışan atık yağ ve kimyasal temizleyiciler, su kaynaklarına zarar veren maddeler arasında. Bu nedenle araştırmalarınızı yapıp yağ atıklarınızı atık toplayan firmalara verebilirsiniz. Ayrıca evinizde kimyasal temizleyiciler kullanmaktansa doğal temizlik ürünleri yaparak çevreyi koruyabilirsiniz. Örneğin sirke, su ve portakal kabuğu ile zeminleri silebilir, doğayı koruyabilirsiniz.
Ürün Kodu: 1000210497
Dünyayı korumak için attığınız küçük adım, büyük bir değişimi beraberinde getirebilir!