Dünyayı Kurtaracak Güç Sizde: Su Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Su Tasarrufu Nasıl Yapılır

Yaşadığımız gezegenin yaklaşık 3/4’ü su. İnsan vücudunun yarısından fazlasını da su oluşturuyor. Dünya da vücudumuz da suyun ne kadar önemli olduğunu göstermek istiyor gibi, değil mi? Susuz bir hayat imkânsız! Su, temizlik ve daha da önemlisi yaşam demek. Peki, dünyada yaşayan tüm canlıların yaşam kaynağı olan suya gereken önemi veriyor muyuz?

İşte, 22 Mart tarihi bu nedenle önemli. Birleşik Milletler Genel Kurulu’nda alınan karar doğrultusunda her yıl kutlanan 22 Mart Dünya Su Günü, bu kaynağın önemine dikkat çekme amacı taşıyor. Tabii suya bir gün değil, her gün önem vermek gerekiyor. Peki, bunu nasıl yapabilirsiniz? Cevabı hemen verelim: Su tasarrufu yaparak!

Her evdeki veya iş yerindeki ufak bir değişimin dünya için önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle ilk olarak 1993 yılında kutlanan Dünya Su Günü’ne özel hazırladığımız ve su tasarrufunun önemi konusuna dikkat çekmek istediğimiz bu yazıda su tasarrufu nasıl yapılır, maddeler halinde anlatacağız!

1. Bulaşıklarınızı Bulaşık Makinesinde Yıkayın

Pratikliğine söyleyecek lafımız yok. Onlarca kirli mutfak eşyasını tek seferde yıkayabilen bulaşık makineleri, evlerin en büyük yardımcıları arasında yer alıyor. Peki, bulaşık makinelerinin su tasarrufu yapmak için de çok önemli bir araç olduğunu biliyor muydunuz?

Bulaşık makinesi kullanmanın neden bu kadar önemli olduğunu şu şekilde anlatabiliriz: Bulaşıkları elde yıkamak yaklaşık 125 litre su harcamanıza neden olurken aynı miktarda bulaşığı makinede yıkarken ortalama 15 litre su harcıyorsunuz! Yani bulaşıkları elde yıkamanız yılda ortalama 1 ton üzeri suyu boşuna tükettiğiniz anlamına gelebilir. Bir diğer deyişle bulaşık makinesi sayesinde hem su tasarrufu yapmak hem de konfor sağlamak mümkün.

2. Eko Programları Kullanın

Bulaşık ve çamaşır makinelerinin az su kullanarak yıkama sağladıkları doğru, fakat siz bu su miktarını daha da azaltabilirsiniz. Bulaşık ve çamaşır makinesindeki Eko programlar hem daha az su hem de daha az elektrik tüketiyorlar. Bu sayede hem tasarruf etmiş hem de doğayı korumuş olursunuz.

Makinelerinizi tamamen dolmadan çalıştırmamanın da “Su tasarrufu için neler yapmalıyız?” sorusunun cevaplarından biri olduğunu belirtmeden geçmeyelim. Kapasitesi tam olarak dolduktan sonra makineleri çalıştırmak, elektrik ve su tasarrufu yapmanızı sağlar.

Su Tüketimini Azaltmak

3. Bozuk Bataryaları Yenileriyle Değiştirin

Tamamen kapanmayan ya da damlatan musluklar, su tüketiminin sebepsiz artmasına ve su kaynaklarının azalmasına neden oluyor. Ama hiç merak etmeyin, bu sorunun çözümü oldukça kolay! Yapmanız gereken sadece zevkinize uygun bir batarya seçmek ve onu takmak! 

Batarya seçiminde daha az su tüketmenizi sağlayabilecek alternatiflerinizden biri ise el hareketlerinizi algılayan ve bu doğrultuda açılıp kapanan fotoselli bataryalar! Otomatik bataryalar sayesinde yüzünüzü yıkarken, tıraş olurken ya da dişlerinizi fırçalarken daha az su harcarsınız.

4. Yemek Sularını Dökmeyin

Makarna yapmak için önce makarnayı haşlıyorsunuz, ardından makarna suyunu süzüyor ve makarnanızı sos ile buluşturuyorsunuz. Fakat o süzdüğünüz makarna suyunu dökmek yerine farklı amaçlarla kullanıp su tasarrufu ile ilgili küçük ama önemli bir adım atabilirsiniz. 

Örneğin makarna suyu ile leziz makarna sosları ya da çorbalar yapabilirsiniz. Ayrıca “Evinizdeki Malzemelerle Bitkilerinize Bakım Yapabilmeniz İçin 5 Öneri” yazımızda da bahsettiğimiz gibi yumurtayı haşladığınız su ile bitkilerinizi sulayarak onların daha güçlü büyümelerini sağlamanın yanı sıra su tasarrufu da yapabilirsiniz. Yani atık su olarak gördüğünüz yemek sularını pek çok farklı şekilde değerlendirmeniz mümkün.

Su Tasarrufu Nasıl Yapılır

5. Sebze ve Meyveleri Musluk Açık Şekilde Yıkamayın

Yemeden önce sebze ve meyveleri yıkamak konusunda hassas olduğunuzu biliyoruz. Tam da bu nedenle musluğunuzu açıyor ve tüm meyve-sebzeleri tek tek yıkıyorsunuz. Fakat bu besinleri su tasarrufu yaparak yıkamanız da mümkün. Nasıl mı? Anlatalım.

Mutfakta kullandığınız derin büyük bir kabı su ile doldurmalı ve suyun içerisine de elma sirkesi dökmelisiniz. Yıkamak istediğiniz sebze ve meyveleri bu suyun içerisinde bekleterek onları temizleyebilirsiniz. Ardından bu sirkeli su ile bitkilerinizi sulamak da su tasarrufuna yönelik çözüm önerileri arasında.

6. Duş Sürelerini Kısaltın ve Suyu Boş Yere Akıtmayın

Duş alırken çok fazla su tüketildiği bir gerçek. Üstelik bu tüketimin yaz aylarında daha fazla duşa girildiği için arttığını da biliyoruz. Duş sürelerini kısaltarak ya da duş sırasında ihtiyaç duyulmadığı anlarda suyu kapatarak su tüketimini azaltmak mümkün. Bu konuda size tasarruflu duş başlıklarının da yardım edebileceğini hatırlatalım.

Ayrıca duşa girmeden önce suyun ısınmasını beklediğiniz süre boyunca akan suyu bir kovada biriktirip bu su ile balkonunuzu yıkayabilir ya da evinizin zeminini silebilirsiniz.

Su Tasarrufu İçin Neler Yapmalıyız

7. Bahçeniz İçin Doğru Sulama Ürününü Bulun

Eğer bahçenizi bitkilerle süslediyseniz bitkilerinize çocuğunuz gibi baktığınızı biliyoruz. Onları düzenli olarak suluyor, sağlıklı büyümeleri için elinizden geleni yapıyorsunuz. Dilediğiniz gibi tasarladığınız ve bitkilerle süslediğiniz bir bahçe, mutlu evin göstergesidir ve biz de güzel bahçeleri sonuna kadar destekliyoruz! Fakat burada gerektiğinden fazla su tüketmek, dünyamıza da bütçenize de zarar verebilir.

İşte, tam da bu nedenle bahçenizi sularken hortum yerine bahçe pompası ve sulama aparatları kullanmak su tasarrufu için yapılması gerekenler arasında.

 8.İçme Suyunda da Tasarrufa Gitmek Önemli

Biliyorsunuz, dünyada içilebilir su kaynaklarının oranı gün geçtikçe azalıyor ve bu da demek oluyor ki içme suyu konusunda daha hassas davranmamız gerekiyor. Peki, bunu nasıl sağlayabilirsiniz?

Aslında teknoloji bunu sağlamış durumda. Musluk suyu, içerisindeki yabancı maddeler arıtılarak içme suyu haline getirilebiliyor. Bu arada su arıtma cihazı dediğimiz için zihninizde boyut olarak büyük, fiyat olarak pahalı bir ürün gelmesin. Örneğin filtreli su arıtma sürahileri, eviniz veya iş yeriniz için oldukça kullanışlı ürünler.

Su Tasarrufu İpuçları

Şimdi, uygulayacağınız küçük değişimlerle su tasarrufu yapma vakti!