Eğer bayram temizliği ya da bahar temizliği gibi dip bucak bir temizlik yapacaksanız elbette koltuk temizliğini de es geçmemelisiniz. Çünkü biz farkında olmasak da aslında koltuklarımız oldukça fazla kirleniyorlar. Koltuklar, tozları içine hapsediyor ve özellikle toz alerjiniz varsa bu durum, ev yaşantısını size zindan edebiliyor.
Bazı firmaları evinize çağırıp profesyonel makinelerle buharla koltuk temizliği yaptırmanız mümkün olsa da daha tasarruflu bir şekilde koltuk temizliği yaptırmak isteyenlerin sayısı da hiç az değil. Peki, daha temiz ve sağlıklı bir evde yaşamak için koltuk nasıl temizlenir? Hiç merak etmeyin; bu işlem sandığınız kadar zor değil! İşte koltuk temizliği için pratik bilgiler:
İşe Koltuğunuzu Süpürerek Başlayın
Yapacağınız temizliğin hakkını vermek isteyeceğinizi biliyoruz. Biz de tam da bu nedenle, koltuk temizlemenin püf noktalarını oldukça ince ama kolay bir yol ile aktaracağız. Hazırsanız başlayalım!
TV ünitesinin tozunu uzun süredir almadığınızı düşünün. Eğer tozu gösteriyorsa, TV üniteniz bu süre içerisinde toz nedeniyle farklı bir renge bile bürünebilir! İşte, koltuklarınız da aslında bu durumda. Belki renkleri nedeniyle ne kadar kirli olduklarını gösteremiyorlar ama emin olun ki temizlenmeye ihtiyaçları var. Çünkü tozlar zamanla, koltuğunuzda birikmeye başlıyor ve onlardan kurtulmak için ise özenli bir temizlik şart!
Koltuk temizliği için kollarınızı sıvadıysanız öncelikle özel bir başlık ile (genellikle süpürgeyi satın aldığınızda ek olarak veriliyor) koltuğunuzu süpürmelisiniz. Bu sayede koltuğunuz üzerindeki kırıntıları, büyük kirleri süpürgeniz ile çekebilirsiniz. Hem koltuklarınızı hem de tüm evinizi özenle temizleyecek süpürge modelleri ve fiyatları ile ilgili bilgiye de Koçtaş’tan ulaşabilirsiniz
Koltuk Temizliği İçin Ne Kullanılır: Karbonattan Yardım Alın
Büyük ihtimalle karbonatla koltuk temizliği yani doğal koltuk temizliği hakkında bir şeyler duymuşsunuzdur. Karbonat, koltuklarınızın arasında biriken tozların yüzeye çıkması için yardım alabileceğiniz bir ürün. Eğer koltuğunuz kumaşsa ve kumaş tipi, katı malzemeler ile temizlik yapmaya uygunsa karbonatı koltuğunuzun üzerine serpip hafifçe ovalayabilirsiniz. Yaklaşık 10 dakika bekledikten sonra koltuğunuzu yeniden süpürüp karbottan arındırabilirsiniz.
Koltuğunuzun kumaş tipi, katı maddelerle temizlenmeye uygun değilse de eski bir çarşafı hafif bir şekilde nemlendirip koltuğunuzun üzerine serebilir ve eski bir oklava ile vurup tozların kalkmasını ve çarşafa yapışmasını sağlayabilirsiniz.
Eğer koltuğunuzun kılıfları çıkıyorsa bu aşamadan sonra kılıfları çamaşır makinesinde yıkayabilir ve koltuk yastıklarını silkeyelebilirsiniz.
Temizliğin Kahramanı: Beyaz Sabun
Yapmanız gerekenler oldukça basit: Bir kovanın içerisini oda sıcaklığında su ile doldurun ve koltuklarınızı silmek için özel olarak alacağınız banyo lifini su içerisinde sabunlayın. Suyun içerisinde lifi ovarak, sabun yoğunluğunu azaltın ve lifi iyice sıkın; nemli bir halde bırakın. Lifin çok ıslak olmaması oldukça önemli. Koltuklarınızı çok ıslak bir bezle sildiğinizde su, koltuklarınıza işleyebilir ve küf oluşumu, kötü koku gibi durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. İşte, “Koltuk nasıl silinir?” sorusunun en önemli cevabı bu!
Silme işleminin ardından duru suya batırdığınız ve sıkıp fazla suyunu attığınız bez ile koltukları durulayabilirsiniz. Koltuk temizliği bu kadar kolay!
Koltuk Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gereken En Önemli Nokta: Kumaş Türü
Koltuk temizliğinin en kolay yolunu anlattık. Fakat koltuk temizlerken dikkat etmeniz gereken noktalar da mevcut. Örneğin önerdiğimiz ve en çok yararlanılan koltuk temizleme yöntemleri arasında yer alan bu öneri, koltuğunuzun yapısına uygun olmayabilir. İşte, tam da bu noktada, pek çok koltukta belirtilmiş olan kumaş kodu size yardımcı olabilir. Gelin şimdi, hangi kumaş türü nasıl temizlenir, kısaca anlatalım.
W: Koltuk temizleme işlemini sade su bazlı temizlik ürünleri ile yapmalısınız. Yumuşak bir koltuk temizleme fırçası ile dairesel hareketlerle temizlik yapabilirsiniz. Önerdiğimiz koltuk temizleme fikrini, beyaz sabun yerine sıvı Arap sabunu kullanarak veya Arap sabununu suda çözerek bu kumaş türündeki koltukları temizleyebilirsiniz.
S: Solvent bazlı bir temizleyici ürün ile temizliği gerçekleştirmelisiniz. Koltuk temizleme spreylerini kullanabilirsiniz. Bu tür kumaşları temizlerken elektrik süpürgesi, koltuk temizleme fırçası ya da tüy toplayıcı gibi ürünlerden yardım alabilirsiniz.
WS: Su ve farklı temizleyici ürünler kullanılarak temizlenebilen kumaş türüdür. Önerdiğimiz koltuk temizleme yöntemi, bu tür kumaşa sahip koltukları temizlemek için uygundur.
X: Kesinlikle su ile temizlenmemesi gereken koltuk kumaşıdır. Bu tür kumaşlı koltukları temizlemek için elektrik süpürgesi ve yumuşak bir temizleme fırçasından yardım alabilirsiniz.
Kumaş Türüne Göre Koltuk Temizliği
Koltuğunuzu yeni almadıysanız yukarıda paylaştığımız kodları bulmanız zor olabilir. Böyle bir durumda da en iyi koltuk temizliği yöntemi, kumaş türüne göre uygulama yapmak:
- Deri Koltuk Temizliği Nasıl Yapılır: Deri koltuk bakımı ve temizliği için ağartıcı içeren deterjanlar ve sert bezler kullanmayın. Deri koltuk temizlik malzemesi olarak su ile arap sabunu karışımını tercih edin. Araç temizliğinde de kullanılan yumuşak güderi bir bezi bu karışıma batırın ve fazla suyu sıkın.
Arap sabunlu bezle deri koltuğu yavaşça ovalayın. Deride leke kalmaması için sadece lekeli kısımları değil, her yerini silin. Nemli yumuşak bir bezle durulama yapın ve koltuğu kurulayın. Derinin yumuşaklığını korumak için kuru ve yumuşak bir bezin üzerine vazelin sürerek koltuğun yüzeyine yayın.
- Keten Koltuk Temizliği Nasıl Yapılır: Keten, hassas bir kumaş türü olduğu için çok bastırmadan temizlik yapmaya dikkat edin. Yeni oluşmuş lekeleri öncelikle sıcak su ile temizlemeyi deneyin. İnatçı lekelerde ise arap sabunu veya beyaz sabunla su karışımını kullanabilirsiniz. Keten koltuğu hafifçe köpükleyip duruladıktan sonra kendi kendine kurumaya bırakabilirsiniz.
- Tay Tüyü Koltuk Temizliği Nasıl Yapılır: Tay tüyüne benzediği için bu adı alan kumaşın iplikleri uzundur ve sık sık tozlanabilir. Tay tüyü kanepe koltuk temizliği özenle yapılması gereken bir işlemdir. Tüylerin yönüne dikkat ederek sirkeli suya ya da beyaz sabunlu suya batırılmış bir bezle temizlik yapılabilir.
- Nubuk Deri Koltuk Temizliği Nasıl Yapılır: Nubuk suyla çok temas ettiğinde çatlayabilir. Bu nedenle nubuk koltuğu, arap sabunu ve su karışımına batırılmış nemli bir bezle silmelisiniz.
Tertemiz koltuklara kavuşmak işte bu kadar kolay!