Doğada Hayat Bulun: Hobi Bahçesi Nasıl Yapılır?

Doğada Hayat Bulun: Hobi Bahçesi Nasıl Yapılır?

Şehirde yaşayan çoğu kişinin benzer hayalleri var: Ege’ye yerleşmek, bir sahil kasabasında yaşamak, toprağa dokunmak… Hepsinin ortak yanı şehirden kaçma isteği. Siz de bu hayalleri taşıyorsanız hiç de haksız sayılmazsınız. Ancak şunu da söylemeden geçmeyelim, şehirden kaçmak için emekli olmayı ya da şartları uygun hale getirmeyi beklemenize gerek yok. 

Şehirden ayrılmadan da doğanın canlılığını hissetmeye ne dersiniz? Evet, bu gerçekleşmesi en kolay düşünüz olabilir. Bahçenizin küçük bir bölümünde hatta terasınızda bile hobi bahçesi yapabilir ve bu keyfi doyasıya yaşayabilirsiniz. Toprağa dokunup enerji dolmaya hazırsanız hobi bahçesi yapımı ile ilgili detayları birlikte keşfedelim! 

Önce aklınızdaki soruya cevap vererek başlayalım. ¨Hobi bahçesi yapmak istiyorum, ama bahçe malzemesi nereden alınır bilmiyorum.¨ diyorsanız Koçtaş Bahçe Peyzaj Ürünleri sayfasına göz atarak ihtiyacınız olan tüm malzemelere ulaşabileceğinizi hatırlatalım. Hadi şimdi adım adım hobi bahçesi yapmanın yollarına bakalım.

Hobi Bahçesi Planı Yapın

Hobi Bahçesi Yapmanın Püf Noktaları

Biraz hayal kuralım: Heyecanla tohumları toprakla buluşturdunuz, her gün fidelerinizi özenle suladınız yani uzun ve tatlı emekler verdiniz. Hasat zamanı ya da çiçek açma mevsimi tüm heyecanıyla yaklaştığında beklediğiniz verimi almak için ise hobi bahçesini yapmadan önce iyi bir planlamaya ihtiyacınız var. Gelin, hobi bahçesi yapımının olmazsa olmazı planlamaya göz atalım:

  • Hobi bahçesi yapmak için büyük bir alana ihtiyacınız yok. Apartmanınızın bahçesinde ekilmeye uygun bir alanı, güneş alan balkonunuzu ya da terasınızı değerlendirin.
  • Müstakil ev bahçesi gibi dilediğiniz şekilde kullanacağınız bir alan yoksa bitki yatakları sizin için ideal. Bitki yatağı, ekinlerinizin düzenli bir alan içerisinde yetişmesine imkan veriyor. Hatta ilk defa bahçecilik yapacaksanız geniş bir alana ekim yapmak yerine bitki yatağı ile kontrollü denemeler yapmanızı öneriyoruz. 

Ayrıca genelde dikdörtgen ya da kare şeklinde olan bitki yatakları hem güzel bir peyzaj görünümü veriyor hem de hasat zamanı taburenizin üzerine oturup kolaylıkla meyve sebzelerinizi toplama şansı sunuyor.

  • Hobi bahçenizi sık sık göreceğiniz bir yere kurun. Çünkü toprakta meyve sebze yetiştirmek saksıya göre daha sık kontrol isteyen bir uygulama. Yabani bitkileri hemen görmeniz, su ihtiyacını fark etmeniz ve bitki zararlılarını en erken aşamada tespit etmeniz için gözünüz hep üzerlerinde olmalı. 
  • Çoğu meyve ve sebzenin günde ortalama 4-5 saat güneşe ihtiyacı olduğunu unutmayın. Yalnızca kök sebzeler ve yeşil yapraklı otlar yarı gölgede büyüyebilir. Bunun için balkonunuzun ya da bahçenizin bol güneş alan yerlerini domates, salatalık, biber gibi sebzelere ayırın. Marul, maydanoz, soğan gibi sebzeleri de duvar gölgesinde kalan, günün sadece bir kısmında güneş alan yerlere ekin.

    sukulent

Neler Yetiştireceğinize Karar Verin

Hobi Bahçesinde Neler Yetişir

Hobi bahçesinde tabağınızda görmek istediğiniz yiyecekleri de yetiştirebilir, göz alıcı bir çiçek bahçesi de yapabilirsiniz. Her iki zevki birleştirmek de güzel fikir! Böylece çiçeğin zarafetinden de meyve sebzenin lezzetinden de vazgeçmemiş olursunuz. Hem de uğur böceği gibi fidelerinizin dostu böcekleri çağıran çiçekler ekerek avantaj da sağlayabilirsiniz. 

Hobi bahçesine bitki seçiminde dikkat edebileceğiniz diğer konular da şunlar:

  • Eğer küçük bir alanınız varsa kabak, kavun, karpuz gibi yatay şekilde büyüyen meyve sebzeleri tercih etmeyin. Diğer sebze türlerinin ise bodur türlerini ekin. Örneğin pembe domates yerine cherry domates, marul yerine roka gibi az yer kaplayan sebzeleri ekin. 

¨Küçük hobi bahçesi nasıl yapılır?¨ sorusuna cevap veren ipuçlarına ulaşmak için küçük alanlarda verimli şekilde sebze yetiştirmenin inceliklerini paylaştığımız¨Yeni Başlayanlar İçin: Balkon Bahçeciliği Önerileri¨ yazımıza göz atmayı unutmayın!

  • Yaşadığınız yerin iklimi de ekin türünü belirleyici en önemli faktörlerden. Örneğin yaz mevsimi kavurucu geçen bir yerde yaşıyorsanız salatalık gibi bol su isteyen sebzeleri yetiştirme konusunu tekrar düşünün. Baharın geç geldiği yerlerde de ekeceğiniz sebzenin uygun filizlenme zamanına sahip olup olamayacağını değerlendirin. 

Neyse ki her mevsime ve iklime uygun çeşit çeşit sebze ile çiçek türü var! Meyve sebzelerin iklim ihtiyaçları hakkında bilgi almak için ¨Kendi Yiyeceğinizi Üretmek Güzel Fikir: Hangi Sebze ve Meyve Ne Zaman Ekilir?¨ yazımızı okuyabilirsiniz. Hobi bahçeniz için ihtiyaç duyacağınız çiçek ve sebze tohumları Koçtaş’ta sizi bekliyor.

  • Sebzeleriniz için en büyük tehlikelerden birisi yaprak bitleri. Organik tarım yaparken de böcek öldürücü ilaçları kullanmak pek iyi bir fikir değil. Bu nedenle hobi bahçesini hazırlarken kadife çiçeği, çuha çiçeği ve melekotu gibi çiçekleri sebzelerin yakınına dikmeyi planlayın. Güzel bir görünüm için de kelebekleri kendisine çeken battaniye çiçeği ya da kelebek çalısı gibi hoş görünümlü ve faydalı çiçekleri ekin.

Hobi Bahçesi Düzenleme İçin Bahçecicilik Malzemeleri Edinin

Bahçecilik Malzemeleri Neler

Bahçenizi hazırlamaya başlarken ve düzenli bakımını yaparken bazı aletlere ihtiyacınız olacak. Bu bahçe ekipmanları uzun yıllar sizin en büyük yardımcınız olacak. Öncelikle geniş bir bahçe içinde doğrudan toprağa ekim yapacaksanız kürek, çapa gibi toprağı hazırlamak için gerekli malzemeleri alın. 

Hangi alanda ekim yaparsanız yapın elinizi böceklere ve çizilmelere karşı korumak için sağlam bir bahçe eldiveniniz bulunsun. Ayrıca hasat zamanı dallara zarar vermeden kolaylıkla sebzelerinizi toplamak için budama makası alın. Bununla fideleriniz yetişirken gerekli budamaları da yapabilirsiniz. Sizi en sık uğraştıracak yabani otları temizlemek için de el çapası almayı ihmal etmeyin.

Hobi bahçesi düzeni için en kullanışlı aletlerin neler olduğuna dair tüm detayları öğrenmek için ¨Evinizin Bahçıvanı Olun: Gerekli Bahçe Aletleri Neler?¨ yazımızı okuyabilirsiniz. Bahçe el aletleri ise farklı seçenekleri ile sizi Koçtaş’ta bekliyor!

Hobi Bahçesi Yapımı İçin Toprağı Hazırlayın

Hobi Bahçesi Hazırlığı

Dalından koparılmış kıpkırmızı bir domates yemek için önce ona ihtiyacı olan besini sağlayan bir toprak hazırlamaya ne dersiniz? İşte, hobi bahçesi yapımının en önemli aşaması toprak hazırlığı:

  • Eğer bahçede ekim yapacaksanız toprağın mevcut durumunu gözden geçirmekle işe başlayın. Toprağın yeterince besini var mı, sürülmeye ihtiyaç duyuyor mu, toprak yapısı ekeceğiniz sebzelere uygun mu? 

Toprağın besin durumundan emin değilseniz ekimden önce toprağı gübreyle besleyebilirsiniz. Bir diğer seçenekse bahçenizin toprağını Tarım ve Orman Bakanlığı Toprak Analizi Laboratuvarına götürmek. Böylece hangi besinlere ihtiyacı olduğunu anlayabilirsiniz.

  • Bitki yatağında ekim için de torflu toprak kullanın. Bitki yatağında sebze yetiştirirken yabani otlardan korunmak için de ufak bir hazırlık yapın. Zemine birkaç kat kalın karton serin. Kartonların üzerine çakıl taşı yayın. Çakıl taşının üzerine de besinli toprak karışımını dökerek ekim yapın. Böylece zemindeki yabani otların hobi bahçenizi sarmasını önleyebilirsiniz. 

Hobi bahçesi örnekleri arasında görebileceğiniz simsiyah ve kusursuz görünüm için de torf toprak satın alarak işe başlayabilirsiniz. İhtiyacınız olan tüm toprak çeşitleri Koçtaş torf ve topraklar kategorisinde sizi bekliyor!

Kendinize özel bir yaşam alanı yaratabilmeniz için ihtiyacınız olan tüm hobi bahçesi fikirlerini paylaştık. Şimdi, sıra bahçenizde vakit geçirmeyi keyifli hale getirecek bir dekorasyon için ¨Güzel Bir Bahçe Dekorasyonu İçin Kolları Sıvayın: Bahçe Düzenleme Fikirleri¨ yazımızı okumakta!