Yoksa siz de “Tatlısız bir hayat düşünmem imkânsız, ama yapacağım tatlılar biraz sağlıklı olsa hiç de fena olmaz!” diyenlerden misiniz? Eğer öyleyse doğru yerdesiniz! Çünkü şimdi, ramazanda iftar sonrasında tüketebileceğiniz lezzetli, hafif ve kullanılan meyveler sayesinde vitamini bol tatlı tarifleri paylaşacağız! Haydi, başlayalım.
Meyvenin En Serinletici Hali: Sorbe
Sütsüz ve rafine şekersiz yapılan bir tatlı olan sorbe, iftar için tatlı önerilerinin en hafiflerinden biri! Çilek, ananas, şeftali, vişne, elma… Derin dondurucunuzda bulunan neredeyse her meyve ile sorbe yapabilirsiniz. Hatta dilerseniz tüm meyveleri karıştırabilir ya da her meyvenin sorbesini ayrı ayrı yapabilirsiniz.
Yapımı oldukça pratik olan tatlılar arasında da yerini alan sorbe nasıl yapılır, anlatalım!
Malzemeler
- Küçük küçük doğrandıklarında 6 su bardağını dolduracak kadar donmuş meyve
- Yarım su bardağı meyve suyu
- 3 yemek kaşığı bal
- ⅛ çay kaşığı tuz
Nasıl Yapılır?
- Meyveleri buzluğunuzdan çıkarın ve bir bıçak yardımıyla küçük küçük doğrayın.
- Doğradığınız meyveleri sürahi tipi blender’a koyun ve meyvelerin üzerine yarım su bardağı meyve suyunu ekleyin. Meyve seçiminde olduğu gibi meyve suyu seçiminde de özgür olabilir, yani dilediğiniz meyve suyunu tercih edebilirsiniz.
- Son olarak şeker yerine kullanacağınız 3 yemek kaşığı balı ve balın tadını ortaya çıkarmak için biraz da tuz ekledikten sonra blender’ı çalıştırın.
- Tüm meyveler iyice parçalandıktan sonra meyve püresini, buzluğa koyabileceğiniz bir saklama kabına alın.
- 30 dakika ila 1 saat buzlukta beklettikten sonra iftar için hafif tatlılar arasında yer alan lezzetli sorbeniz hazır!
- Üzerine balın yanı sıra badem, fındık veya çikolata sosu ekleyebilirsiniz.
Pratik ve Lezzetli: Çikolatalı Hurma Keki
Ramazan ayında iftar sofralarının olmazsa olmazı elbette hurma! Peki, protein ve lifin yanı sıra içerisinde A ve C vitaminleri de bulunan hurma ile rafine şeker olmadan güzel bir tatlı yapmaya ne dersiniz? Üstelik bu tarifin üzerine bir top dondurma koyup lezzeti katlayabilirsiniz! Şimdi, bu pişmeyen tatlı tarifini anlatalım:
Malzemeler
- 500 gr hurma
- 100 gr kavrulmuş tuzsuz fıstık
- 100 gr badem
- 100 gr yulaf
- 5 yemek kaşığı kakao
- 1 vanilin
- ¾ su bardağı süt
- 1 paket (60 gr) bitter çikolata
Nasıl Yapılır?
- Çikolata dışındaki tüm malzemeleri blender’ın içerisine koyun ve 2-3 dakika çekin.
- Üzerine yağlı kâğıt yerleştirdiğiniz bir kabın içine, hazırladığınız tatlıyı koyun ve bastırarak kabın şeklini verin.
- Benmari usulü (kaynar suyun üzerine bir kap koyarak bu kabın içerisinde bir gıda eritmek) ile bitter çikolatayı eritin.
- Erittiğiniz çikolatayı bir kaşık yardımıyla karışımın üzerine gezdirin.
- Ardından tatlıyı buzdolabına koyup yaklaşık 30 dakika bekletin.
- Sağlıklı tatlıların en lezzetlilerinden olan hurmalı keki kestikten sonra üzerine dondurma koyup tüketebilirsiniz.
Bildiklerinizi Unutturmaya Aday: Pişmeyen Çilekli Cheesecake
Kurabiye tarifi istiyor, sonra daha keyifle yiyebileceğiniz alternatifleri değerlendirmeye karar veriyor, bir de çiğ meyveyle hazırlayabileceğiniz bir tatlı tarifi arıyorsanız çare, pişmeyen çilekli cheesecake!
Malzemeler
- 1 kilo çilek
- 400 gr yulaflı bisküvi
- ⅔ su bardağı erimiş tereyağı
- 18 gr jelatin unu
- 1 çay bardağı su
- 600 gr labne peynir (yaklaşık 3 paket)
- 1,5 su bardağı pudra şekeri
- 1 yemek kaşığı vanilya özü (yoksa bir paket vanilin)
- 500 gr krema (2,5 paket)
Nasıl Yapılır?
- Yulaflı bisküviyi mutfak robotunuzda un haline gelene kadar çekin.
- Ardından mutfak robotuna, erittiğiniz tereyağını ilave edin ve yine robotunuzu çalıştırın.
- Hazırladığınız harcı kek kalıbına koyup bir kaşık yardımıyla bastırarak tabana düzgün bir şekilde yayın ve ardından kabı buzdolabına koyun.
- Jelatin ununu küçük bir kaba koyun ve suyu ekledikten sonra jelatinin iyice erimesi için karıştırın.
- Labne peynirini, pudra şekerini ve vanilya özünü geniş bir kaba alın ve çırpıcı yardımıyla çırpın.
- Ardından kremayı ekleyip çırpmaya devam edin.
- Bu süre içerisinde jelatin katılaşacağından mikrodalga fırında ya da benmari usulü ile onu eritin ve karışımın içerisine ekleyin.
- Pasta kreması daha katı bir kıvama gelene kadar çırpın.
- Yapraklarını temizlediğiniz çilekleri ortadan ikiye bölün.
- Buzdolabından çıkardığınız tabanın çevresini saracak şekilde dikey olarak yerleştirin.
- Ardından hazırladığınız kremanın yarısını dökün. Aralara çilekleri serpiştirdikten sonra kremanın diğer yarısını da ekleyin ve üst kısmı bir spatula yardımıyla pürüzsüz hale getirin.
- Pastanızı yaklaşık 12 saat buzdolabında bekletin. Servis ederken de üzerini taze çileklerle süsleyin.
Hafif, pratik ve lezzetli iftar için tatlı önerilerini paylaştık. Bu tatlıları elbette ramazan dışında da yapabilirsiniz! Bu arada blender ve mutfak robotu gibi ihtiyaç duyabileceğiniz aletler için Koçtaş’a göz atabilirsiniz.
Şimdiden afiyet olsun!
*Görseller temsilidir.